Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vineri, 6 octombrie: Lansarea cărții și filmului documentar „Jocul călușerilor din județul Alba”, la Alba Iulia

Publicat

În zona Porții a III-a a Cetății Alba Carolina va avea loc vineri, 6 octombrie, de la ora 18:00, lansarea cărții și filmului documentar „Jocul călușerilor din județul Alba”.

În cadrul evenimentului va avea loc și un spectacol muzical-coregrafic susținut de formațiile de călușeri din Vinerea, Săliștea, Ceru Băcăinți, Vințu de Jos, Stremț, Valea Mică (Zlatna), Săsciori și Cib (Almașu Mare), alături de artiștii Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Marinela Baba, Leontina Fărcaș și Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur”.

„Jocul călușerilor din județul Alba” reprezintă cea mai completă lucrare de specialitate privind studiul jocului călușerilor din județul Alba, un proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial din județul Alba, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Jocul călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului, inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO.

„Proiectul vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea și promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba.

Este, în același timp, rezultatul unei activități de documentare în teren, de cercetare, cât și de valorificare a unor informații preluate din arhiva Centrului de Cultură „Augustin Bena” sau de la diferiți informatori, cunoscători incontestabili ai acestui joc.

Faptul că aceste jocuri mai există în localitățile cercetate se datorează unor oameni minunați, dansatori și instructori deopotrivă, care au păstrat și, mai ales, au transmis mai departe aceste perle ale folclorului coregrafic tradițional privind structura pașilor, precum și modul de desfășurare. Tocmai de aceea, ne-am propus culegerea jocurilor călușerești din județul Alba, transcrierea coregrafică, realizarea unui material filmat în teren, care să valorifice jocul fiecărei localități cercetate și transpunerea lui scenică.

Zona cercetată de noi cuprinde Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, nu mai puțin de 19 localități cercetate și inventariate: Vinerea, Săliștea, Ceru Băcăinți, Săsciori, Vințu de Jos, Stremț, Valea Mică – Zlatna, Cib – Almașu Mare, Cugir, Câlnic, Pianu de Sus, Șibot, Nădăștia – Almașu Mare, Zlatna, Cricău, Blandiana, Almașu Mare, Glod și Sebeșel – Săsciori.

Materialul coregrafic cules poate constitui o permanentă sursă de informare pentru instructori şi coregrafi interesaţi de cunoaşterea îndeaproape a jocurilor şi melodiilor tradiţionale. De asemenea, aceste suite scenice pot sta la baza repertoriului coregrafic al ansamblurilor de amatori sau profesioniste din judeţul Alba şi din Transilvania.

Lucrarea de față se poate astfel considera un „arc peste timp”, o adevărată „treaptă spirituală” din zona folclorului coregrafic, menită să unească generațiile prin atitudinea de respect pentru tradiție”, au transmis reprezentanții Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement