Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Conferință la Alba Iulia cu magistraţi şi avocaţi din trei judeţe pentru dezvoltarea cooperării în soluţionarea cauzelor. Participă şi ministrul Justiţiei


Publicat

IMG_2312La Alba Iulia se reunesc vineri judecători, procurori şi avocaţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu pentru a dezbate probleme legate de noul Cod Penal şi a găsi soluţii pentru o mai bună cooperare între instituţiile justiţiei. La eveniment va fi prezent şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia are loc conferința ”Individualizarea pedepselor. Circumstanțe atenuante. Circumstanțe agravante. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Garanții ale dreptului la apărare în cursul urmăririi penale și judecății. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților”. Tema conferinței vizează aspecte privind aplicarea unor prevederi din noul Cod Penal și raporturile dintre magistrați și avocați. Este cea de-a patra din seria de conferințe regionale, în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați. Printre cei care și-au anunțat prezența se numără ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Evenimentul se desfăşoară la sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia.

Confernința este organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), Curtea de Apel Alba Iulia, Baroul Alba, Baroul Hunedoara și Baroul Sibiu.

Decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat că un rol important în soluționarea cauzelor îl au și avocații. ”Mai nou și la nivelul UE se pune această problemă, a stabilirii unor reguli deontologice precise, în așa fel încât actul de justiție să poată să fie înfăptuit în cele mai bune condiții.”

”La această conferință vor participa atât avocați cât și judecători, de la instanțele și de la barourile de pe raza Curții de Apel Alba Iulia. Până acum această activitate s-a organizat la București, Râmnicu-Vâlcea, Brașov, acum se organizează la Alba Iulia, iar mai apoi la Cluj”, a declarat Ioan Rus.

”Este un eveniment deosebit de important, care are o dublă semnificație. Pe de o parte favorizează dezvoltarea cooperării la nivel instituțional între instanță, parchete și barou. Pe de altă parte este un eveniment cu caracter științific, unde vor fi dezbătute probleme de ordin juridic deosebit de importante, legate de noul Cod Penal. Dezbaterile și prezentările vor fi deosebit de utile pentru toți participanții la desfășurarea activității judiciare. Este foarte important să discutăm aspectele de ordin deontologic în comun”, a declarat vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, judecător Aurelian Mocan.

De asemenea, acesta a mai declarat că la eveniment sunt invitați un număr mare de judecători. Și-au confirmat participarea un număr de peste 50 de judecători și cinci procurori. Trei dintre judecători vor prezenta teme cu caracter profesional.

”Este un program salutar. Unul dintre elementele de regres îl constituie răceala sau inexistența relațiilor dintre judecători și avocați. Doresc să facem în așa fel încât aceste relații să existe, să fie principiale. să fie deontologice și lucrurile să funcționeze normal. Dacă ne lamentăm și acceptăm mereu scăderea standardelor, e păcat. Sunt oameni care au impus aceste modificări legislative, care vin și ne explică lucrurile așa cum le-au gândit”, a declarat prodecanul Baroului Alba, Arman Boer.

Dintre participanții la eveniment care vor susține alocuțiuni se numără: ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni – judecător Rodica Aida Popa, președintele Consiliului Superior al Magistraturii – judecător Adrian Bordea, vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România – prof. univ. dr. Dan Oancea, președintele Curții de Apel Alba Iulia – judecător Alexandra Iuliana Paștiu, directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii – Marian Trușcă și directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – avocat dr. Traian Briciu.

Aceasta este cea de-a patra conferință din seria de conferințe regionale organizate de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) în conlucrare și sub egida Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați din perspectiva Avizului nr. 16 Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.000 de persoane verificate la intrările și ieșirile din localitățile carantinate din Alba. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în / ieșirea din cele 6 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 218 polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 52 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 577 de mijloace de transport, din care 34 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 7.543 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 61 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 90 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.200 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 156 de forțe de ordine care au controlat 4.054 de persoane și 3.188 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 90 de persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Reamintim faptul că, în intervalul orar 06,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situații prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietății sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Șard. Un tânăr din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului

Publicat

Un accident rutier s-a produs luni seara, pe raza localității Șard. Un tânăr de 31 de ani din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 20:40, polițiștii din Alba Iulia au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier produs pe raza localității Șard, comuna Ighiu.

Din primele cercetări a rezultat că un tânăr de 31 de ani, din comuna Cricău, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Pentru a circula în siguranță, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă conducătorilor auto:

  • Adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere concrete sectorului de drum pe care circulați.
  • Reduceţi viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii;
  • Păstrați distanța de siguranță între autovehiculele;
  • Evitaţi efectuarea unor manevre riscante şi în deosebi a depăşirilor neregulamentare;
  • Adoptaţi un comportament preventiv în trafic!

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Scutul Pădurii: 50 de pomi de Crăciun tăiați ilegal, găsiți de polițiști în garajul unei locuințe din comuna Arieșeni

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au recuperat 50 de pomi de Crăciun tăiați ilegal. Au fost găsiți într-o anexă ce aparține unui bărbat din comuna Arieșeni. A fost întocmit dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 24.00, în urma unor verificări efectuate în teren, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat, în garajul unei locuințe din localitatea Budești, comuna Arieșeni, 50 de pomi de Crăciun care s-au dovedit a fi tăiați în mod ilegal.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că pomii de Crăciun ar fi fost depozitați de către un tânăr de 18 ani, din Budești, comuna Arieșeni, care i-ar fi tăiat fără drept.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, iar cei 50 de pomi de Crăciun au fost predați unui ocol silvic, pentru valorificare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Din 1 Decembrie: Analize și investigații medicale paraclinice, oriunde în ţară, în baza biletului de trimitere de la medic

Publicat

reteta retete medici medic

Asiguraţii pot beneficia, începând cu data de 1 decembrie, de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice pe întreg teritoriul ţării, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflaţi în relaţie contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, a anunţat, marţi, CNAS.

Până în prezent, aceste servicii puteau fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul care a emis biletul de trimitere.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

CNAS susţine că va fi redusă astfel „birocraţia” din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti.

Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării.

Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope”, a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată în comunicat.

CNAS aminteşte că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie se numără şi biletele de trimitere pentru specialităţile paraclinice, iar pentru trimestrul al IV-lea al acestui an fondurile alocate pentru investigaţii au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare, conform HG 820/2020, a fost reglementată decontarea acestor investigaţii la nivelul valorii realizate.

„Investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni.

Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice”, afirmă CNAS.

Hotărârea de Guvern aprobată luni modifică şi completează anexa 2 la HG. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

sursa: AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate