Connect with us
Advertisement

Actualitate

VINERI: Conferință la Alba Iulia cu magistraţi şi avocaţi din trei judeţe pentru dezvoltarea cooperării în soluţionarea cauzelor. Participă şi ministrul Justiţiei

Publicat

IMG_2312 La Alba Iulia se reunesc vineri judecători, procurori şi avocaţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu pentru a dezbate probleme legate de noul Cod Penal şi a găsi soluţii pentru o mai bună cooperare între instituţiile justiţiei. La eveniment va fi prezent şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia are loc conferința ”Individualizarea pedepselor. Circumstanțe atenuante. Circumstanțe agravante. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Garanții ale dreptului la apărare în cursul urmăririi penale și judecății. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților”. Tema conferinței vizează aspecte privind aplicarea unor prevederi din noul Cod Penal și raporturile dintre magistrați și avocați. Este cea de-a patra din seria de conferințe regionale, în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați. Printre cei care și-au anunțat prezența se numără ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Evenimentul se desfăşoară la sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia.

Confernința este organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), Curtea de Apel Alba Iulia, Baroul Alba, Baroul Hunedoara și Baroul Sibiu.

Decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat că un rol important în soluționarea cauzelor îl au și avocații. ”Mai nou și la nivelul UE se pune această problemă, a stabilirii unor reguli deontologice precise, în așa fel încât actul de justiție să poată să fie înfăptuit în cele mai bune condiții.”

”La această conferință vor participa atât avocați cât și judecători, de la instanțele și de la barourile de pe raza Curții de Apel Alba Iulia. Până acum această activitate s-a organizat la București, Râmnicu-Vâlcea, Brașov, acum se organizează la Alba Iulia, iar mai apoi la Cluj”, a declarat Ioan Rus.

”Este un eveniment deosebit de important, care are o dublă semnificație. Pe de o parte favorizează dezvoltarea cooperării la nivel instituțional între instanță, parchete și barou. Pe de altă parte este un eveniment cu caracter științific, unde vor fi dezbătute probleme de ordin juridic deosebit de importante, legate de noul Cod Penal. Dezbaterile și prezentările vor fi deosebit de utile pentru toți participanții la desfășurarea activității judiciare. Este foarte important să discutăm aspectele de ordin deontologic în comun”, a declarat vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, judecător Aurelian Mocan.

De asemenea, acesta a mai declarat că la eveniment sunt invitați un număr mare de judecători. Și-au confirmat participarea un număr de peste 50 de judecători și cinci procurori. Trei dintre judecători vor prezenta teme cu caracter profesional.

”Este un program salutar. Unul dintre elementele de regres îl constituie răceala sau inexistența relațiilor dintre judecători și avocați. Doresc să facem în așa fel încât aceste relații să existe, să fie principiale. să fie deontologice și lucrurile să funcționeze normal. Dacă ne lamentăm și acceptăm mereu scăderea standardelor, e păcat. Sunt oameni care au impus aceste modificări legislative, care vin și ne explică lucrurile așa cum le-au gândit”, a declarat prodecanul Baroului Alba, Arman Boer.

Dintre participanții la eveniment care vor susține alocuțiuni se numără: ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni – judecător Rodica Aida Popa, președintele Consiliului Superior al Magistraturii – judecător Adrian Bordea, vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România – prof. univ. dr. Dan Oancea, președintele Curții de Apel Alba Iulia – judecător Alexandra Iuliana Paștiu, directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii – Marian Trușcă și directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – avocat dr. Traian Briciu.

Aceasta este cea de-a patra conferință din seria de conferințe regionale organizate de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) în conlucrare și sub egida Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați din perspectiva Avizului nr. 16 Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement