Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE: Dezbatere publică pentru stabilirea regulamentului de utilizare a spaţiilor din interiorul Cetății Alba Carolina. Vezi condiţiile pentru amenajare terase şi comerţ sezonier

Publicat

Primăria municipiului Alba Iulia a organizat vineri, de la ora 14.00, în holul instituţiei, o dezbatere publică în vederea stabilirii unui regulament de ocupare și utilizare a spațiilor construite în interiorul Cetății Alba Carolina.

Întâlnirea a avut ca principal scop consultarea publicului cu privire la criteriile și reglementările de utilizare a spațiilor publice amenajate în aer liber, din șanțurile fortificației. În acest sens, albaiulienii au fost aşteptaţi să participe cu sugestii și idei pentru ca regulamentul să fie și pe placul localnicilor.

Având în vedere procesul controversat de reabilitare şi reamenajare a Cetăţii Alba Carolina, precum şi interesul pentru valorificarea spaţiilor cu potenţial turistic, cei interesaţi au avut ocazia să-şi exprime opiniile şi argumentele pentru utilizarea zonei.

Consultarea publică a propunerii de regulament s-a desfăşurat în perioada 3 – 18 august. Mai multe detalii despre reglementarea criteriilor de revitalizare a şanţurilor fortificaţiei de tip Vauban găsiţi aici.

În reglementările de amenajare a spaţiilor se prevăd următoarele aspecte:

Se vor amenaja zone terase, zone comerţ ambulant, zone evenimente. Şanţurile Cetăţii vor fi împărţite în 7 module de gestiune, adică vor fi desemnaţi mai mulţi gestionari pentru fiecare modul, care vor răspunde de întreţinerea spaţiilor. Planul prevede revitalizarea spaţiilor reabilitate.
Reguli pentru terasele sezoniere pentru alimentare publică:
– interzicerea realizării de construcţii cu caracter permanent sau care prezintă elemente de fixare nedemontabile
– delimitarea teraselor sezoniere se va face numai cu vegetaţie plantată în jardiniere, ghivece sau alte forme mobile
– perioada de funcţionare a teraselor sezoniere se va stabili prin contractul de închiriere cu condiţia să se încadreze între limitele 1 aprilie – 31 octombrie. În afara acestei perioade maxime admise, ocupantul va elibera terenul aferent domeniului public şi îl va pune la dispoziţia municipalităţii în forma în care l-a predat.
Spaţii pentru terase, în interior:
Traseul Estic – o terasă
Traseul Sudic – 7 terase
Traseul Nordic – 12 terase
Traseul Vestic – 2 terase
Terasele sunt amenajate în zona: bastionul Sf. Stefhani, bastionul Sf. Michael , bastionul Sf. Carol, Bastionul Trinitarienilor, Bastionul Sf. Elisabetha, Ravelinul Francisc şi Paula, Ravelinul Sf. Michael, Ravelinul Sf. Elisabetha, ravelinul SF. Capistrano – lângă grădina Romană.
Este prevăzută şi amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii, lângă Grădina Japoneză.
Spaţii libere:
Traseu Sudic: Bastionul SF. Stefhani – o locaţie (sală) interioară de 665 mp; Bastionul trinitarienilor – o locaţie interioară de 218 mp
Traseul Nordic: Contragarda Bastionul Sf. Elisabetha – o locaţie interioară de 188.30 mp; Ravelinul Sf. Elisabetha – o locaţie interioară 321 mp; Bastionul Sf. Michael – o locaţie interioară 680 mp; Contragarda Bastionului Sf. Carol – o locaţie interioară 500 mp; Ravelinul Sf. Carol – o locaţie interioară 310 mp
Traseul Vestic: Contragardă Ravelinul Sf. Michael – o sală interioară 214 mp.
În ceea ce priveşte zonele de comerţ ambulant cu caracter sezonier pe perioada desfăşurării evenimentelor, acestea sunt:
Traseul Sudic: Bastionul trinitarienilir şi Bastionul SF. Ştefhani – 4 locaţii
Traseul Nordic: Contragarda bastionului SF. Carol, Bastionul Sf. Elisabetha, contragarda bastionului Sf. Michael – 8 locaţii.
UPDATE: Organizatorii dezbaterii au sperat să vină un număr mai mare de cetăţeni care să ridice probleme sau să vină cu sugestii privind amenajarea spaţiilor din Şanţurile Cetăţii. Din păcate, numărul acestora a fost restrâns. Totuşi, cei prezenţi au dialogat cu autorităţile, au pus întrebări sau au venit cu idei despre cum ar trebui să arate Cetatea.

Regulamentul va fi aprobat în şedinţa de Consiliu Local în data de 31 august a.c. Până atunci, cetăţenii mai pot veni cu sugestii pentru îmbunătăţirea regulamentului la sediul Primăriei sau la adresa de mail office@apulum.ro. Noi îmbunătăţiri la regulament se vor mai putea face şi după această dată, dacă va fi nevoie.

Este important de menţionat faptul că locurile pentru terase vor trebui achiziţionate obligatoriu cu locaţie interioară (sală), pentru a se evita distrugerea spaţiului public prin improvizarea utilităţilor (apă, energie electrică, toalete) sau a intensificării traficului rutier în Şanturi pentru aprovizionare.

Un alt aspect important este că regulamentul prevede culorile şi materialele care trebuie folosite la mobilierul teraselor (trebuie să fie din lemn sau piatră), la fel şi umbrelele de protecţie solară: vor trebui să aibă aceeaşi nuanţă.

Artiştii plastici, trupele de teatru şi alţi oameni de cultură vor fi găzduiţi în locaţiile deţinute de primărie, şederea lor va fi temporară pe perioada spectacolelor şi nu li se va percepe chirie. În schimb, aceştia vor trebui să ofere ceva comunităţii. Spre exemplu, artiştii plastici pot lăsa o sculptură creată în cadrul unui atelier de lucru deschis publicului.

Asociaţia RYMA a propus construirea unui camping aproape de sediul ONG- ului. Realizatorii proiectului de restaurare a Cetăţii nu au agreat însă această propunere, chiar dacă reprezentanţii RYMA au venit cu exemple din alte cetăţi de tip Vauban din străinătate.

Arhitectul Lăncrănjan Franchini a spus că a văzut astfel de campinguri în cetăţi din afara ţării, însă nu i s-a părut o idee bună şi potrivită într-un spaţiu istoric. De altfel, au mai fost şi alţi albaiulieni participanţi la dezbatere care şi-au exprimat dezacordul cu privire la amenajarea unui astfel de loc de cazare în cetatea istorică, considerând că acest lucru nu produce decât deranj.

Şi asociaţiile de cercetaşi îşi vor putea amenaja un loc în Cetate unde să îşi desfăşoare activităţile, cu condiţia să nu-şi realizeze sediu şi să vină cu un plan viabil în care să se ţină cont şi de turişti la amenajarea locaţiei. Cercetaşii din Alba au venit cu ideea de a face schimb de cercetaşi din alte ţări şi din România.

Gina STANCIU
Cătălin CRĂCIUN

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate