Eveniment
Trupa de războinici daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” se lansează oficial, printr-un spectacol în Piața Cetății
Deja cunoscută prin numeroasele apariții în Alba Iulia și nu numai, trupa de războinici daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” se lansează oficial vineri, 4 octombrie, printr-un spectacol ce va avea loc în Piața Cetății, la ora 17.30. Evenimentul este prilejuit de finalizarea proiectului Ținutele Istoriei III, inițiat de istoricii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, prin Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul prin care a fost creată trupa de războinici daci a fost prezentat marți, 1 octombrie, într-o conferință de presă, la care au participat istoricii Tudor Roșu, George Bounegru, Radu Ota, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, și patru membri ai trupei.
Trupa de războinici daci s-a dezvoltat treptat, ajungând în prezent, de la prima apariție alături de Garda Romană de la Apulum, în luna aprilie, când era compusă din doar 6 membri, la 16.
„Lupii de Fier ai Apoulonului” sunt coordonați de căpetenia Dada Mamusa (personaj interpretat de Cătălin Borangic) și au, în echipă, războinici de elită, războinici de rând, Mare Preot, arcași, civili, femei, copii, meșteșugari, readuși la viață de către voluntari albaiulieni, dintre care cel mai tânăr are doar 4 ani.
„Reenactorii albaiulieni au coborât istoria pe care au studiat-o în cărți, pe stradă. Ne-am propus să creăm un tablou complex, în care nu ne mulțumim să fim niște manechine ci reconstituim adevărate secvențe de istorie în diferite momente ale sale. Ne-am axat pe recreerea perioadei regelui Decebal”, a explicat Dada Mamusa.
Pentru realizarea costumelor cu maximum de autenticitate, istoricii au folosit mai multe surse, dintre care cea mai ilustrativă este Columna lui Traian. O mare parte din echipament (săbii, scuturi) a fost realizată de meșteșugari și chiar de către voluntari, la forjă și nu numai, după izvoare istorice, pentru a reda o imagine cât mai fidelă a civilizației dacice.
Dada Mamusa: „Dacă am avea un spațiu în Cetate, am putea permanentiza fenomenul”
O altă idee a inițiatorilor proiectului este cea de a amenaja un atelier meșteșugăresc, pentru realizarea echipamentelor, a armelor, dar și pentru diversificarea peisajului turistic și cultural albaiulian. Astfel, aceștia ar putea fi văzuți de către albaiulieni și turiști reconstituind și scene de zi cu zi din viața dacilor.
Trupa de războinici daci a fost înființată prin proiectul Ținutele Istoriei III, implementat de istoricii dr. George Bounegru – coordonator, dr. Ilie Lascu, dr. Tudor Roșu, dr. Radu Ota, dr. Anca Timofan, dr. Liviu Zgârciu. Prin același proiect, a fost înființată în 2012 Legiunea a XIII-a Gemina, iar în 2011 au apărut Personajele Istorice, vizibile în special la Noaptea Muzeelor. Numărul total al voluntarilor care îmbracă costumele personajelor depășește 50.
Proiectul Ținutele Istoriei va continua, cel mai probabil, și anul viitor și ar putea urmări mai multe direcții: dotarea trupelor cu armament și logistică, reconstituirea personajelor istorice ale Revoluției de la 1848 sau pe Horea, Cloșca și Crișan, eroii Răscoalei de la 1784-1785.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Popescu
miercuri, 02.10.2013 at 09:49
Bravo, success in continuare!!
Pingback: FOTO: A fost lansat primul volum al cărţii „Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”. Va fi pus în vânzare şi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia | Alba24