Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Vino cu idei: Ce ar trebui să facă administraţia publică pentru dezvoltarea orașului Alba Iulia?

Publicat

Un raport realizat de Direcția Regională de Statistică (DRS) despre turism, în iulie 2012, arată că județul Alba se află pe ultimul loc din Regiunea Centru din punctul de vedere al numărului de turiști care au ales să se cazeze aici peste noapte. Aceasta este deja o problemă din ce în ce mai serioasă, în contextul numeroaselor investiții care au fost făcute, mai ales în Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina. Investițiile în Cetate au crescut costurile de întreținere, iluminat public, apă, spații verzi, curățenie, reparații, plătite, toate, de cetăţeni prin taxe şi impozite. Însuși primarul Mircea Hava a admis, în cadrul talk-show-ului Testul de Sinceritate, că orașul încă are o problemă cu cazarea turiștilor și a declarat că este în căutarea unei soluții pentru ca turiștii să rămână mai multe zile în Alba Iulia și Cetatea să devină o sursă de venit pentru albaiulieni.

În luna iulie, numărul turiștilor care au vizitat județul Alba a crescut cu aproape 30% comparativ cu luna iunie (12.227 în iulie, față de 8.702 în iunie). Totuși, din raportul DRS reiese că județul Alba a înregistrat cele mai puține „înnoptări în structurile de primire turistică”, dintre județele din Regiunea Centru. Pe primul loc în clasamentul județelor care au cazat cei mai mulți turiști se află județul Brașov, cu 33, 55%, adică 150.347 de cazări peste noapte, urmat de județul Mureș, cu 20,89%, adică 93.651 de cazări peste noapte în hoteluri și pensiuni turistice, pe când Alba a adunat doar 5,97% din numărul „înnoptărilor”, adică 26.767.

Putem spune așadar, cel puțin despre Alba Iulia, că toți anii în care Cetatea Alba Carolina s-a aflat în șantier și toate milioanele de euro investite în modernizarea giganticului monument, nu au ajuns încă la stadiul de a se întoarce în bugetul local. Ba mai mult, Cetatea poate deveni o piatră de moară la gâtul orașului: întreținerea ei ne costă, plătim taxe și impozite mari la bugetul local, iar efectul imediat este dezastruos pentru o comunitate care și așa se zbate pentru supraviețuirea zilnică.

Ce măsuri ar putea lua administrația locală pentru dezvoltarea orașului, și, implicit, a întregii societăți, în condițiile în care Alba Iulia este un oraș mic, fără profit considerabil din industrie?

Este evident că nu e suficient să construiești și să restaurezi obiective pentru transformarea Cetății într-o zonă de atracție turistică. Fără o sincronizare a orașului cu întreaga dezvoltare, banii, milioanele de euro investite în zidurile Cetății sunt aproape irosiți și nefolositori comunității, iar această situație ar putea fi remediată prin transformarea zonei istorice a municipiului Alba Iulia dintr-un loc de promenadă, într-o oportunitate de a aduce venituri albaiulienilor.

După consultarea cu câțiva specialiști în turism, marketing și urbanism, am sintetizat câteva idei primare pentru dezvoltarea orașului Alba Iulia:

  • Modificarea programului la spectacolul de schimbare a Gărzii Cetății la o oră de seară. Cei mai mulți turiști vin la Alba Iulia pentru a vedea acest spectacol. Acum se face la ora 12.00, în mijlocul zilei. Un program de seară, plasat în jurul orei 21.00, îi va face pe turiști să caute locuri de cazare în Alba Iulia. 500 de turiști care rămân la Alba Iulia peste noapte înseamnă 500 de clienți pentru hoteluri și pensiuni, terase, magazine, cluburi, restaurante. Înseamnă, în același timp, consum. 500 de turişti care rămân în fiecare week-end în Alba Iulia înseamnă noi investiții în spații de cazare care aduc automat noi locuri de muncă: un lanț al dezvoltării locale care poate să cuprindă o plajă largă de mici afaceri care să aducă profit și locuri de muncă cetățenilor
  • Scoaterea la licitație a spațiilor din șanțuri și din zona Cetății în așa fel încât să fie cuprinse cât mai multe activități de la terase până la magazine de suveniruri
  • Lărgirea punctelor de gardă în alte zone faţă de cele care sunt în administrarea „Grup Corint”. Garda nu mai trebuie sa fie o afacere a firmei respective ci o afacere a oraşului, a municipalității. La această oră, aceștia acoperă zonele patronate de „Grup Corint”, care intenționează să obțină și bani publici pentru întreținerea și plata oamenilor care fac parte din gardă. Acum, în zona de Nord a Cetății nu este nici un gardian. La fel și la punctele principale de intrare în Cetate, respectiv Poarta I, intrarea sau căile de acces dinspre Caroline sau strada Nicolae Bălcescu
  • Acordarea de facilități pentru cei care fac activități de turism. Scutiri de taxe pentru certificate de urbanism, autorizare a construcțiilor în regim de urgență pentru cei care construiesc hoteluri sau pensiuni sau care solicită schimbarea de destinație a unor locuințe în spații cu destinație turistică
  • Stabilirea unui regulament pentru comerțul stradal și comerțul ambulant în zona Cetății în care să fie prevăzute inclusiv reguli de ținută și îmbrăcăminte pentru cei care fac astfel de acte de comerț în interiorul Cetății
  • Introducerea unui mijloc de transport în interiorul Cetății, care să asigure circulația turiștilor în punctele de atracție turistică – un fel de trenuleț cu staţii fixe în toate punctele cheie din zona Cetății
  • Zonă pentru închiriat biciclete la intrările dinspre Nord-Vest (Poarta I) și intrarea dinspre Sud-Est (Zona Catedralelor)
  • Amenajarea unor zone speciale pentru copii cu ateliere de creație
  • Taxe de intrare pentru vizitatorii care nu au domiciliul în Alba Iulia. Taxele diferențiate în funcție de ce vor să viziteze.

Vă invităm, dragi cititori, să vă exprimați dacă aveți idei pertinente despre modalitățile de dezvoltare a orașului Alba Iulia, prin comentarii la acest articol sau mesaje pe adresa de email redactie@alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. adi

    miercuri, 19.09.2012 at 13:21

    Nu e o idee foarte pertinenta ci o solutie provizorie: Hava si Sabau sa fure mai putin.
    Se poate?

    • Vasi

      vineri, 21.09.2012 at 10:12

      Stimati participanti, eu cred ca pentru dezvoltarea durabila a orasului Alba iulia, pentru o colectare eficienta a banului public ar trebui sa facilitam industria si agricultura fiindca aceste doua ramuri functioneaza intodeauna pe orice vremuri dar nu in ultimul rand turismul care are perioade de varf si abisuri pe vremuri de criza!..Asadar in perspectiva optez pentru facilitatrea la maxim a conditiilor care se impun investitorilor in zona industriala a orasului in speranta crearii a sutelor sau miilor locuri de munca…Asa sa ne ajute Dumnezeu..!!

  2. tina

    joi, 20.09.2012 at 08:00

    Da’ consilierii locali pentru ce sunt platiti din banii nostri? Nu pentru a avea idei? Daca vin eu cu vreo idee si se pune in aplicare… nici macar mersi.

  3. cucuadevarat

    joi, 20.09.2012 at 09:33

    Nu stiu cine au fost „specialistii” care si-au dat cu parerea, dar miroase a dorinta de extindere a sabailor peste intreaga Cetate.

    Ideile sunt puerile, fara efecte asupra turistilor care nu vor ramane pe seara sa vada „schimbarea garzii (mascatii lui Sabau)”

    Cele aproape 100 milioane de euro bagati in Cetate NU SE VOR INTOARCE NICIODATA in bugetul local. Primaria a imprumutat aproape 30 milioane de euro pentru ca sa-i plateasca pe Sabai. Pentru astia 30 milioane plateste dobinzi si comisioane. O investitie rentabila pentru buzunarul propriu Sabau-Hava dar falimentara pentru bugetul local.

    Iar unii „specialisti” isi dau cu parerea ca pentru atragerea turistilor ar fi bine sa se mai faca…..terase:)

    De parca turistii calatoresc cu scopul principal de a bea posirca noastra de bere.

    Hava a prostit lumea ca ce face face pentru turisti, ca sa vina cu milioanele sa lasa si mai multe milioane in oras. Vestea proasta este ca nu vin decit cu sutele sau miile pe an (adica nimic fata de valoare investitiilor) si vestea si mai proasta este ca Hava a prostit lumea.

  4. Carlyle

    joi, 20.09.2012 at 14:40

    Vorbim avioane. Ce turism? Ce specialisti? Ce naiba e asa de greu de inteles ca nu avem ce oferi turistilor? Cine credeti ca ramane special peste noapte ca sa vada cum se schimba garda britanica a lui Sabau? Noroc cu caii aia ca atrag copiii. In rest ce inseamna garda… niste amarasteni imbracati prost care incearca sa faca pe vienezii si nici macar nu isi dau seama de asta. Iar mai nou primaria cauta idei gratis?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax