Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Vino cu idei: Ce ar trebui să facă administraţia publică pentru dezvoltarea orașului Alba Iulia?


Publicat

Un raport realizat de Direcția Regională de Statistică (DRS) despre turism, în iulie 2012, arată că județul Alba se află pe ultimul loc din Regiunea Centru din punctul de vedere al numărului de turiști care au ales să se cazeze aici peste noapte. Aceasta este deja o problemă din ce în ce mai serioasă, în contextul numeroaselor investiții care au fost făcute, mai ales în Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina. Investițiile în Cetate au crescut costurile de întreținere, iluminat public, apă, spații verzi, curățenie, reparații, plătite, toate, de cetăţeni prin taxe şi impozite. Însuși primarul Mircea Hava a admis, în cadrul talk-show-ului Testul de Sinceritate, că orașul încă are o problemă cu cazarea turiștilor și a declarat că este în căutarea unei soluții pentru ca turiștii să rămână mai multe zile în Alba Iulia și Cetatea să devină o sursă de venit pentru albaiulieni.

În luna iulie, numărul turiștilor care au vizitat județul Alba a crescut cu aproape 30% comparativ cu luna iunie (12.227 în iulie, față de 8.702 în iunie). Totuși, din raportul DRS reiese că județul Alba a înregistrat cele mai puține „înnoptări în structurile de primire turistică”, dintre județele din Regiunea Centru. Pe primul loc în clasamentul județelor care au cazat cei mai mulți turiști se află județul Brașov, cu 33, 55%, adică 150.347 de cazări peste noapte, urmat de județul Mureș, cu 20,89%, adică 93.651 de cazări peste noapte în hoteluri și pensiuni turistice, pe când Alba a adunat doar 5,97% din numărul „înnoptărilor”, adică 26.767.

Putem spune așadar, cel puțin despre Alba Iulia, că toți anii în care Cetatea Alba Carolina s-a aflat în șantier și toate milioanele de euro investite în modernizarea giganticului monument, nu au ajuns încă la stadiul de a se întoarce în bugetul local. Ba mai mult, Cetatea poate deveni o piatră de moară la gâtul orașului: întreținerea ei ne costă, plătim taxe și impozite mari la bugetul local, iar efectul imediat este dezastruos pentru o comunitate care și așa se zbate pentru supraviețuirea zilnică.

Ce măsuri ar putea lua administrația locală pentru dezvoltarea orașului, și, implicit, a întregii societăți, în condițiile în care Alba Iulia este un oraș mic, fără profit considerabil din industrie?

Este evident că nu e suficient să construiești și să restaurezi obiective pentru transformarea Cetății într-o zonă de atracție turistică. Fără o sincronizare a orașului cu întreaga dezvoltare, banii, milioanele de euro investite în zidurile Cetății sunt aproape irosiți și nefolositori comunității, iar această situație ar putea fi remediată prin transformarea zonei istorice a municipiului Alba Iulia dintr-un loc de promenadă, într-o oportunitate de a aduce venituri albaiulienilor.

După consultarea cu câțiva specialiști în turism, marketing și urbanism, am sintetizat câteva idei primare pentru dezvoltarea orașului Alba Iulia:

 • Modificarea programului la spectacolul de schimbare a Gărzii Cetății la o oră de seară. Cei mai mulți turiști vin la Alba Iulia pentru a vedea acest spectacol. Acum se face la ora 12.00, în mijlocul zilei. Un program de seară, plasat în jurul orei 21.00, îi va face pe turiști să caute locuri de cazare în Alba Iulia. 500 de turiști care rămân la Alba Iulia peste noapte înseamnă 500 de clienți pentru hoteluri și pensiuni, terase, magazine, cluburi, restaurante. Înseamnă, în același timp, consum. 500 de turişti care rămân în fiecare week-end în Alba Iulia înseamnă noi investiții în spații de cazare care aduc automat noi locuri de muncă: un lanț al dezvoltării locale care poate să cuprindă o plajă largă de mici afaceri care să aducă profit și locuri de muncă cetățenilor
 • Scoaterea la licitație a spațiilor din șanțuri și din zona Cetății în așa fel încât să fie cuprinse cât mai multe activități de la terase până la magazine de suveniruri
 • Lărgirea punctelor de gardă în alte zone faţă de cele care sunt în administrarea „Grup Corint”. Garda nu mai trebuie sa fie o afacere a firmei respective ci o afacere a oraşului, a municipalității. La această oră, aceștia acoperă zonele patronate de „Grup Corint”, care intenționează să obțină și bani publici pentru întreținerea și plata oamenilor care fac parte din gardă. Acum, în zona de Nord a Cetății nu este nici un gardian. La fel și la punctele principale de intrare în Cetate, respectiv Poarta I, intrarea sau căile de acces dinspre Caroline sau strada Nicolae Bălcescu
 • Acordarea de facilități pentru cei care fac activități de turism. Scutiri de taxe pentru certificate de urbanism, autorizare a construcțiilor în regim de urgență pentru cei care construiesc hoteluri sau pensiuni sau care solicită schimbarea de destinație a unor locuințe în spații cu destinație turistică
 • Stabilirea unui regulament pentru comerțul stradal și comerțul ambulant în zona Cetății în care să fie prevăzute inclusiv reguli de ținută și îmbrăcăminte pentru cei care fac astfel de acte de comerț în interiorul Cetății
 • Introducerea unui mijloc de transport în interiorul Cetății, care să asigure circulația turiștilor în punctele de atracție turistică – un fel de trenuleț cu staţii fixe în toate punctele cheie din zona Cetății
 • Zonă pentru închiriat biciclete la intrările dinspre Nord-Vest (Poarta I) și intrarea dinspre Sud-Est (Zona Catedralelor)
 • Amenajarea unor zone speciale pentru copii cu ateliere de creație
 • Taxe de intrare pentru vizitatorii care nu au domiciliul în Alba Iulia. Taxele diferențiate în funcție de ce vor să viziteze.

Vă invităm, dragi cititori, să vă exprimați dacă aveți idei pertinente despre modalitățile de dezvoltare a orașului Alba Iulia, prin comentarii la acest articol sau mesaje pe adresa de email redactie@alba24.ro.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. adi

  miercuri, 19.09.2012 at 13:21

  Nu e o idee foarte pertinenta ci o solutie provizorie: Hava si Sabau sa fure mai putin.
  Se poate?

  • Vasi

   vineri, 21.09.2012 at 10:12

   Stimati participanti, eu cred ca pentru dezvoltarea durabila a orasului Alba iulia, pentru o colectare eficienta a banului public ar trebui sa facilitam industria si agricultura fiindca aceste doua ramuri functioneaza intodeauna pe orice vremuri dar nu in ultimul rand turismul care are perioade de varf si abisuri pe vremuri de criza!..Asadar in perspectiva optez pentru facilitatrea la maxim a conditiilor care se impun investitorilor in zona industriala a orasului in speranta crearii a sutelor sau miilor locuri de munca…Asa sa ne ajute Dumnezeu..!!

 2. tina

  joi, 20.09.2012 at 08:00

  Da’ consilierii locali pentru ce sunt platiti din banii nostri? Nu pentru a avea idei? Daca vin eu cu vreo idee si se pune in aplicare… nici macar mersi.

 3. cucuadevarat

  joi, 20.09.2012 at 09:33

  Nu stiu cine au fost „specialistii” care si-au dat cu parerea, dar miroase a dorinta de extindere a sabailor peste intreaga Cetate.

  Ideile sunt puerile, fara efecte asupra turistilor care nu vor ramane pe seara sa vada „schimbarea garzii (mascatii lui Sabau)”

  Cele aproape 100 milioane de euro bagati in Cetate NU SE VOR INTOARCE NICIODATA in bugetul local. Primaria a imprumutat aproape 30 milioane de euro pentru ca sa-i plateasca pe Sabai. Pentru astia 30 milioane plateste dobinzi si comisioane. O investitie rentabila pentru buzunarul propriu Sabau-Hava dar falimentara pentru bugetul local.

  Iar unii „specialisti” isi dau cu parerea ca pentru atragerea turistilor ar fi bine sa se mai faca…..terase:)

  De parca turistii calatoresc cu scopul principal de a bea posirca noastra de bere.

  Hava a prostit lumea ca ce face face pentru turisti, ca sa vina cu milioanele sa lasa si mai multe milioane in oras. Vestea proasta este ca nu vin decit cu sutele sau miile pe an (adica nimic fata de valoare investitiilor) si vestea si mai proasta este ca Hava a prostit lumea.

 4. Carlyle

  joi, 20.09.2012 at 14:40

  Vorbim avioane. Ce turism? Ce specialisti? Ce naiba e asa de greu de inteles ca nu avem ce oferi turistilor? Cine credeti ca ramane special peste noapte ca sa vada cum se schimba garda britanica a lui Sabau? Noroc cu caii aia ca atrag copiii. In rest ce inseamna garda… niste amarasteni imbracati prost care incearca sa faca pe vienezii si nici macar nu isi dau seama de asta. Iar mai nou primaria cauta idei gratis?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI locale 2020: PREZENȚA la vot ora 12.00 în ALBA, de 15,61%. În județ, 499 de persoane au votat cu urna mobilă

Publicat

Peste 15% dintre alegători au mers la vot, până la ora 12.00, în județul Alba. Prezența la vot este ușor mai mică față de acum 4 ani (15,82%), la aceeași oră de referință.

Secțiile de vot s-au deschis de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

Vezi VOT ALEGERI locale 2020. TOT ce trebuie să ştii despre scrutinul de ASTĂZI, pentru alegerea primarilor şi consilierilor

La ora 12.00, prezența la vot era de 15,61% (față de 15,82% în 2016). 499 de persoane au votat cu urna mobilă și 2.332 pe liste suplimentare. În total, în județ s-au prezentat la urne 48.485 votanți (24.948 în mediul urban, 23.537 în mediul rural; 45.654 pe liste permanente).

Prezența la vot pe orașe și municipii – județul Alba (ora de referință 12.00):

Alba Iulia – 12,11%

Aiud – 11,37%

Sebeș – 12,73%

Blaj – 12,99%

Cugir – 14,03%

Ocna Mureș – 11%

Câmpeni – 24,62%

Abrud – 17,75%

Baia de Arieș – 15,73%

Zlatna – 16,89%

Teiuș – 17,07%

La ora 11.00, prezența la vot era de 11,19% (față de 11,34% în 2016). Au votat 34.754 de alegători în Alba (32.552 pe liste permanente, 2.013 pe liste suplimentare, 189 cu urna mobilă; 17.931 în mediul urban, 16.823 în mediul rural).

La ora 10.00, prezența la vot era de 7,28% (față de 7,48% în 2016). În mediul urban, au fost la urne 11.667 de locuitori, iar în mediul rural – 10.954. În total, în județ, au votat 22.621 alegători (20.935 pe liste permanente, 1.676 pe liste suplimentare, 10 cu urna mobilă).

La ora 9.00, prezența la vot era de 3,94% (3,96% în 2016). Au votat 12.263 persoane din care, 10.912 alegători pe liste permanente/complementare, 1.350 pe liste suplimentare, o persoană cu urna mobilă. În mediul urban au votat 6.425 alegători, în cel rural, 5.838.

Până la ora 8.00, votaseră 5.737 de alegători (3.033 urban / 2.704 rural), din care 4.799 înscriși pe liste permanente și complementare și 938 pe liste suplimentare. Prezența la vot era de 1,84%, mai mare ca acum 4 ani (1,78% în 2016).

În jurul orei 8.40, prezența la vot era de 3,20%.

În judeţul Alba, sunt 310.563 cetăţeni cu drept de vot, care au acces la 439 de secţii de votare organizate în localităţi, potrivit potrivit prezenta.roaep.ro. Aproximativ 62.000 dintre ei sunt din Alba Iulia, care are 50 de secţii de votare.

La alegerile locale, se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Totodată, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Vedeți AICI secția de vot la care sunteți arondați.

Dreptul de vot se exercită în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român.

Alegătorii primesc patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean.

Cetăţenii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După aplicarea ştampilei de vot, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară. Cele patru buletine de vot astfel îndoite se introduc în urne.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Ce se votează la alegerile locale din 2020

Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Comparativ, la alegerile locale din 2016 prezența la vot în județul Alba era următoarea:

– ora 8.00, 5.640 de alegători votaseră deja. Prezenţa la vot era de 1,78%

– ora 9.00, 12.529 de alegători – la urne, în judeţul Alba. Prezenţa la vot era de 3,96%

– ora 10.00, 23.685 de persoane din Alba la secţiile de vot; prezenţa la vot era de 7,48%

– ora 11.00, 35.894 (11,34%) dintre cetăţenii cu drept de vot din judeţul Alba se prezentaseră la urne

– ora 12.02, 50.044 de cetăţeni din judeţul Alba era înregistraţi că au votat; reprezentau 15,82% dintre alegătorii cu drept de vot. 48.116 dintre ei pe listele permanente

– ora 13.00 – votaseră 66.724 de alegători în judeţul Alba. Prezenţa la vot, 21,09%. La nivel naţional, erau 3.874.875 alegători înregistraţi că au votat (21%)

– ora 14.00 – votaseră 80.379 de alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 25,41%, în judeţul Alba şi 24,84% la nivel naţional

– ora 15.08 – votaseră 94.056 de alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 29,74% în Alba, 28,82% la nivel naţional

– ora 16.00 – votaseră 104.325 de alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 32,98% în Alba, 33,1% la nivel naţional

– ora 17.00 – votaseră 117.066 de alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 37,01% în Alba, 35,34% la nivel naţional (6.475.118 alegători la urne)

– ora 18.00 – votaseră 132.206 alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 41,8% în Alba, faţă de cea la nivel naţional, de 39,17% (7.177.770 alegători la urne)

– ora 19.00 – votaseră 147.913 alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 46,76% în Alba, faţă de cea la nivel naţional, de 42,93%

– ora 20.00 – votaseră 160.663 alegători din judeţul Alba. Prezenţa la vot, 50,79% în Alba, faţă de cea la nivel naţional, de 46,24%

– ora 21.00 – votaseră 168.780 de cetăţeni din Alba, din 315.280 pe liste. Prezenţa la vot, 53,21% în Alba, faţă de cea la nivel naţional, de 48,27%.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Mesaj emoționant în memoria femeii decedate în accidentul de la Aiud, din partea colegilor de la Spitalul Municipal

Publicat

Femeia decedată în urma groaznicului accident petrecut sâmbătă seara, pe o trecere de pietoni din Aiud, era cadru medical la Spitalul Municipal din Aiud.

Reprezentanții insituției medicale au postat duminică, pe Facebook, un mesaj emoționant în care transmit condoleanțe familiei greu încercate în aceste momente. 

”Colectivul Spitalului Municipal Aiud este in doliu la stingerea brusca si tragica din viata a colegei noastre doamna B. V. L. în urma unui accident aseară la ora 20.30. Condoleanțe familei greu încercate. Dumnezeu s-o odihnească”, au scris reprezentanții Spitalului din Aiud, pe pagina de Facebook a instituției sanitare.

VEZI ȘI: VIDEO ȘOCANT: Momentul accidentului de la AIUD. O femeie și-a pierdut viața după ce a fost spulberată pe trecerea de pietoni

Femeia de 45 de ani a fost accidentată mortal în timp ce trecea regulamentar pe o trecere de pietoni din Aiud. În timp ce traversa strada, un automobil condus de un tânăr de 24 de ani din Mihalț a lovit-o cu viteză pe femeie. În urma rănilor suferite, femeia a decedat.

Colectivul Spitalului Municipal Aiud este in doliu la stingerea brusca si tragica din viata a colegei noastre Doamna…

Geplaatst door Spitalul Municipal Aiud op Zaterdag 26 september 2020

De asemenea la postarea realizată de colectivul Spitalului din Aiud sunt zeci de comentarii în care oamenii, cunoscuți sau nu aduc condoleanțe familiei femeii.

”Mama, tu o să rămâi mereu în inima mea, de acolo nu mi te poate lua nimeni! Te iubesc infinit! Îmi ești cel mai drag înger. Dumnezeu să te odihnească”, a scris și fiica femeii, într-o postare pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ioan Lazăr – ALDE Alba a votat pentru schimbul de generații la Primăria Alba Iulia și revitalizarea satului românesc

Publicat

Ioan Lazăr, președintele ALDE Alba și candidantul formațiunii politice pentru șefia Consiliului Județean Alba, a votat duminică pentru schimbarea de generații la Primăria Alba Iulia, iar la Consiliul Județean Alba, în  speranța că satul tradițional românesc va fi revitalizat. 

Fiul președinteului ALDE Alba, Bogdan Lazăr este candidatul din partea formațiunii politice pentru Primăria Alba Iulia.

Am votat îm primul rând pentru o schimbare de generații la Municipiul Alba Iulia, iar la Consiliul Județean pentru revitalizarea satului românesc”, a declarat Ioan Lazăr la ieșirea de la urne.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Beniamin Todosiu, USR Alba: „Am votat pentru educație de calitate și dezvoltare economică”

Publicat

Președintele USR Alba, Beniamin Todosiu, a votat duminică, împreună cu soția, la Școala Gimnazială Avram Iancu. 

„Am votat, astăzi, cu încredere și speranță. Am votat cu responsabilitate gândindu-mă la băiețelul meu și la toți copiii din Alba, care îmi doresc să crească într-un județ prosper.

Am votat cu sufletul curat și cu gândul la un viitor mai bun pentru fiecare locuitor al județului Alba.

Am votat pentru educație de calitate, dezvoltare economică, măsuri serioase pentru oprirea depopulării grave din zona rurală a județului Alba.

Am votat pentru viziune, transparență, cheltuirea corectă a banilor publici și respect pentru tine, cetățeanul”, a transmis Beniamin Todosiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate