Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vremea în România în săptămâna 9 – 15 septembrie: Ploi abundente și temperaturi cu 10 grade mai mici decât normal. Prognoza meteo

toamna vreme vremea parc vremea in romania prognoza meteo pe regiuni

Publicat

Vremea în România în săptămâna 9 – 15 septembrie: Ploi abundente și temperaturi cu 10 grade mai mici decât normal. Prognoza meteo. Cu cât ne apropiem de jumătatea lunii septembrie toamna își intră în drepturi. Toate regiunile țării vor avea parte de ploi importante cantitativ.

O veste bună pentru agricultori, un lucru bun pentru pământul însetat după o vară secetoasă.

Citește și Prognoza meteo în Alba 9 – 15 septembrie: Se schimbă vremea. Zilele în care vor fi ploi și furtuni. Temperaturile scad cu 10 grade

În același timp, regimul termic, mai ales la finalul săptămânii, va marca o primă scădere puternică a temperaturilor. Astfel, vremea va fi foarte rece pentru perioada în care ne aflăm.

Vremea în România în săptămâna 9 – 15 septembrie. Temperaturi minime:

Dimineața zilei de LUNI aduce temperaturi minime spre 22 – 23 de grade prin Banat, sudul Crișanei, respectiv 17 – 18 grade prin nordul Crișanei și Oltenia. În restul țării vorbim deja de valori minime care se opresc la 12 – 14 grade, pentru ca prin zonele montane să avem minime de 6 – 7 grade, cu 2- 4 grade pe creste.

MARȚI dimineața aduce minime între 18 – 20, 22 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia și mare parte din Muntenia, iar în restul zonele vor fi 14 – 16 grade, cu 10 – 11 grade la munte.

MIERCURI la nivelul întregii țări, avem parte de temperaturi minime cuprinse între 17 – 19, 20 de grade. Același regim termic al minimelor îl păstrăm și pentru intervalul JOI – VINERI.

SÂMBĂTĂ vor fi minime de 20 – 22 de grade prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, 17 – 19 grade prin Crișana, Transilvania și Muntenia, respectiv 13 – 15 grade prin Banat și Oltenia. La munte vor fi valori de 11 – 13 grade.

DUMINICĂ vor fi minime de la 13 spre 15 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Munteniei, Dobrogei și NE extrem al Moldovei, unde vor putea fi atinse valori de 18 – 20 de grade.

Vremea în România în săptămâna 9 – 15 septembrie. Temperaturi maxime:

Săptămâna începe cu temperaturi maxime cuprinse între 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să fie Oltenia, unde s-ar putea atinge și 30 – 31 de grade. La munte vor fi valori de 18 – 19 grade, cu 12 – 14 grade pe creste.

MARȚI, prin Banat, Crișana, Maramureș și Oltenia maximele nu vor mai depăși 19 – 21, 22 de grade, în timp ce prin Muntenia, Moldova și Dobrogea maximele urcă spre 27 – 29 de grade. La munte vor fi valori de 12 – 14 grade.

MIERCURI maximele urcă spre 27 – 29 de grade în cea mai mare parte a țării.  Doar prin Transilvania și nordul Olteniei temperaturile se vor opri la maxime de 18 – 19 grade.

JOI din nou vor fi temperaturi de vară, cu maxime cuprinse la nivelul întregii țări între 24 – 26 de grade, iar prin Banat, Oltenia, Muntenia, chiar spre 28 – 29 de grade.

VINERI mai avem parte de un regim termic foarte cald pentru data din calendar, cu valori chiar spre 30 – 32 de grade prin sudul țării (25 – 27 de grade prin restul țării).

WEEKENDUL aduce o schimbare radicală.

Primele regiuni afectate vor fi Banatul, Transilvania, Maramureș, zone unde maximele abia vor urca spre 13 – 15 grade. În restul țării vor fi posibile maxime de 19 – 21 de grade, mai ridicate în sudul extrem și în Dobrogea, cu 23 – 24 de grade.

Săptămâna se încheie cu o zi de DUMNINICĂ foarte rece. Doar prin Moldova, estul Munteniei și Dobrogea vor mai fi maxime de 23 – 25 de grade.

Prin Banat și Crișana se vor atinge 18 – 20 de grade, pentru ca în restul țării să avem parte de maxim extrem de modeste, doar 15 – 16 grade.

La munte va fi și mai frig, cu doar 7 – 9 grade, respectiv 4 – 6 grade pe creste.

Vremea în România în săptămâna 9 – 15 septembrie. Precipitații:

Primele ploi apar spre regiunea țării noastre începând cu amiaza zilei de LUNI, prin vestul țării. Ploile se vor extinde și vor cuprinde tot Banatul și Crișana. Momentan nu vorbim de cantități importante, doar 3 – 5 litri/mp maxim.

Lucrurile se schimbă radical MARȚI, pentru aceleași regiuni. Ploile continuă și se extind și spre regiunea Olteniei, iar seara le vom regăsi și în Transilvania și Maramureș. Prin Banat, Crișana și Oltenia vor fi cantități importante, spre 15 – 20, izolat 25 de l/mp.

Ploile continuă și MIERCURI, mai ales în prima parte a zilei. Vor fi afectate aceleași regiuni: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvani și Olteni.

În a doua parte a zilei vor fi ploi și prin Muntenia, Dobrogea (unde vor fi chiar și fenomene convective) dar și prin nordul Moldovei. Transilvania, Oltenia, Maramureșul, dar și sudul Munteniei pot avea parte de cantități în jurul a 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Ploile nu vor lipsi din peisaj nici JOI, mai ales în prima parte a zilei și după amiaza. Cantitățile de precipitații vor fi spre 10 – 15 litri/ mp, mai ales prin Muntenia și Dobrogea.

Odată cu ziua de VINERI un nou nucleu depresionar dinspre Marea Mediterană vine spre țara noastră, intrând prin sud-vest. Primele zone lovite de ploi (inclusiv fenomene convective) vor fi Banatul și sud-vestul Olteniei. Acest front de precipitații avansează până la finalul zilei și spre zonele montane.

SÂMBĂTA ploile cuprind toată țara. Vor fi ploi moderate și abundente cantitativ, însoțite și de fenomene convective prin bună parte din țară.

Actualele modelări ale Centrului European de Prognoză estimează cantități între 30 – 50, izolat și peste 50 de litri/mp în bună parte din țară, cu excepția sudului extrem al Munteniei, Olteniei și Dobrogea, care se vor mulțumi cu doar 15 – 20 de l/mp.

Încheiem săptămâna tot cu ploi, la fel de importante cantitativ prin bună parte din țară (15 – 20, 30 de l/mp). Cele mai mici cantități sunt așteptate prin Moldova, Dobrogea și sudul Munteniei (3 – 5 l/mp).

Ne așteaptă, așadar, o săptămână care, cel puțin pe modelările actuale, este extrem de promițătoare din punct de vedere al cantităților de precipitații așteptate să cadă:

  • Sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogea, estul Moldovei: 20 spre 40 de l/mp.
  • Banatul, sudul Crișanei, zonele montane: 60 – 80 de l/mp, iar prin zonele montane chiar posibil spre 100 de l/mp.
  •  Transilvania, Maramureș, nordul Olteniei, Munteniei, zona de Curbură: 60 – 80 de l/mp.

Vremea în România în săptămâna 9 – 15 septembrie. Context sinoptic:

Cea de-a doua săptămână a lunii septembrie aduce la nivelul țării noastre un context sinoptic extrem de dinamic și bogat: coborâre polară, blocaj Omega, linii de convergență, Mediterana activă. Să le luăm un pic pe rând:

Din punct de vedere al centrilor barici, săptămâna care urmează va fi dominată de un blocaj Omega, care, de data aceasta, ne găsește în ”locul norocoșilor”.

Astfel, două câmpuri de presiune ridicată, la V (Azoricul) la E (Anticiclonul Est-European) lasă cale liberă spre Europa Centrală și de Est a unor nuclee depresionare care vor domina tiparul vremii din Scandinavia până în bazinul Mării Negre.

Vom avea parte și de fronturi atmosferice care se vor deplasa spre țara noastră (un front rece și o frontoliză caldă) dar, spre finalul săptămânii, un nucleu rece în altitudine care va fi izolat în troposferă deasupra țării noastre va face ca fenomenele să capete o intensitate și mai mare, confirmată și de prezența pe modelările sinoptice a liniilor de convergență.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, avem parte de o primă coborâre de aer arctic (PAm) sau ”arctic blast” care va aduce primii fiori reci prin multe zone din continent, după cea mai caldă vară din istorie.

Masa de aer foarte rece, dinspre nord, va coborî inițial spre vestul și centrul Europei și va atinge și Mediterana (declanșând o ciclogeneză intensă, iar abaterile termice vor ajunge, prin vestul și centrul Europei și la valori cu –10, –12 grade sub normalul perioadei.

Odată cu weekendul viitor, aerul acesta rece ajunge și la noi, astfel că sâmbătă și duminică, mai întâi în vest, apoi și în restul țării, vom avea parte de maxime și minime cu –4, –6 și chiar –8 grade sub valorile normale ale perioadei.

sursa: prognozemeteo.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate