Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

WC-urile din curte, interzise prin lege. Românii care refuză branşarea la canalizare vor fi amendați

Publicat

toaleta wc curte latrina
WC-urile din curte vor fi interzise acolo unde există canalizare. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a pus gând rău tuturor celor care au acces la canalizare dar nu s-au branșat la rețea. Conform unei circulare trimisă către primării, cei care refuză să se branșeze la canalizare vor fi amendați. Primarii vor face liste cu toți românii care se află în această situație.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a trimis în teritoriu o circulară prin care le cere primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toţi locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la reţelele publice de canalizare. Evident, acolo unde acestea există. Prin urmare, Ministerul Dezvoltării a cerut informaţii de la primării şi a transmis că persoanele care nu-şi achită suma ce le revine pentru racordare vor fi amendate cu până la 4.000 de lei.

Listă cu persoanele fizice și juridice care au acces la sistemul de canalizare dar încă nu s-au branșat

Conform documentului, primarii trebuie să întocmească o listă cu toate persoanele fizice şi juridice care au acces la sistemul de canalizare, dar încă nu s-au branşat la acesta. Lista va fi centralizată şi va fi pusă la dispoziţia Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema. Astfel, în cel mult trei luni, acolo unde există canalizare, trebuie să dispară toaleta din curte.

De sancţiuni ar urma să scape doar cei fără posibilităţi financiare – în cazul lor, costul branşării ar urma să fie suportat integral de autorităţile locale.

Potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare. „Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”, se precizează în document.

MDRAP atrage atenţia că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare. Prin declanşarea infringementului, ţara vizată este obligată la penalităţi zilnice sute de mii de euro şi riscă şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că 10 milioane de români au toaleta în curte şi se spală la lighean. Situaţia jenantă pentru un stat membru al Uniunii Europene nu e înregistrată doar în mediul rural, ci şi în şapte municipii şi oraşe.

sursa: adevarul.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax