Connect with us
Advertisement

Actualitate

Zece ani de electronică aplicată la UAB. Ce oportunităţi au studenţii care aleg această specializare

Publicat

Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pregăteşte, de 10 ani, studenţi care se specializează în electronică aplicată. Tinerii au ocazia să-şi găsească loc de muncă imediat după absolvire, dar şi să câştige experienţă în cadrul unor parteneriate cu companii mari, în domeniu.

Citeşte şi Pregătiri pentru ADMITEREA la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. LISTA cu locuri, taxe şi CALENDAR

În perioada 21-23 iunie, Alba Iulia găzduieşte Conferinţa SATEE 2018 (Smart Applications & Technologies for Electronic Engineering / Aplicaţii şi tehnologii inteligente de Inginerie Electronică), prilej cu care secția de Electronică Aplicată de la Universitatea din Alba Iulia sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare.

Vor participa personalități de prestigiu din ţară și din străinătate. Sunt invitaţi reprezentanți ai universităților din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara și Suceava. În cadrul evenimentului, prof. dr. ing. Gheorghe Brezeanu (directorul şcolii doctorale de electronică a Facultații de Electronică din Bucureşti) va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UAB, luând în considerare implicarea acestuia în susţinerea secţiei de la Alba Iulia.

Până acum, Universitatea a a avut şase promoţii de tineri absolvenţi de electronică aplicată, ne transmite conf. univ. Emilian Ceuca.

“Este o secţie care are viitor, dar nu foarte mulţi tineri care doresc să-şi continue studiile, la facultate, ştiu detalii despre această specializare şi la ce le este de folos pe viitor. Încercăm să fim mai aproape de studenţi, să facem lucruri practice, să îi îndrumăm, să îi aducem la un nivel rezonabil de cunoştinţe care să le permită angajarea. Pe parcursul anilor de studii, tinerii se specializează în proiectare circuite electronice, câştigând cunoştinţe atât de software, cât şi de hardware”, a precizat Ceuca.

Potrivit profesorului de la UAB, cadrele didactice şi studenţii de la această specializare au fost implicaţi în proiectarea unor calculatoare de bord pentru automobilele Renault, de exemplu sau pentru realizarea altor soluţii tehnice pentru producătorul Miele Tehnica, dar şi într-o colaborare cu Continental Automotive Romania.

Activitatea de cercetare și dezvoltare în domeniul industriei auto este într-o continuă expansiune, dezvoltând noi și noi produse inginerești care necesită tot mai multa resursă umană. Odată cu introducerea noilor standarde de calitate, precum si a noilor standarde de securitate şi siguranță creşte semnificativ numărul de acțiuni și activități legate de dezvoltarea și proiectarea atât în domeniul software, cât şi în domeniul electronic şi mecanic.

Pentru a veni în întâmpinarea cererilor mari de resursă umană foarte calificată, s-a înființat şi contractul-cadru încheiat între Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia şi Continental Automotive Romania, pentru activităţi de cercetare-dezvoltare, între care cele de siguranță funcțională a circuitelor electronice (Functional Safety).

În 2017, UAB a încheiat contract de cercetare-dezvoltare cu Miele Tehnica. De astfel, această companie a iniţiat şi un parteneriat strategic pentru educaţie, la nivel naţional.

Şi, un detaliu interesant, profesorul spune că, prin activitatea în cadrul universităţii, au fost deja realizate tehnologii integrate pentru smart city şi smart home.

„Misiunea programului de studiu Electronica Aplicată este de a contribui prin cercetare avansată la dezvoltarea cunoașterii în domeniile electronicii, telecomunicațiilor și tehnologiei informației și totodată de a pregăti specialiști capabili să dezvolte, proiecteze, implementeze și exploateze sisteme electronice și de comunicații, cu aplicații în cele mai diverse domenii ale industriei și vieții cotidiene.

De asemenea, se dezvoltă cercetarea ştiinţifică crescându-i performanţele, atât în context naţional cât şi internaţional, contribuind astfel la dezvoltarea intelectuală, profesională şi socială a individului şi la progresul societăţii româneşti. Astfel, se formează specialişti şi cercetători ştiinţifici în domeniul ingineriei electronice, la nivelul actual al ştiinţei şi tehnicii pentru modernizarea tehnologiilor şi activităţilor din societate.

Prin cercetare ştiinţifică şi participare la conferinţe internaţionale şi la cooperarea inter-universitară se afirmă şi cresc performanţele ştiinţifice ale membrilor corpului didactic. Plecând de la această misiune, devine evident că întreaga activitate trebuie orientată spre performanţă, pentru a creşte competitivitatea specializării atât la nivel naţional cât şi internaţional.

Realizarea tehnologiei informaţionale nu se poate face fără aportul inginerilor în general, şi în special al inginerilor în domeniul electronicii”, mai precizează profesorul din Alba Iulia.

Despre specializarea Electronică Aplicată de la UAB şi oportunităţi pentru studenţi

Specializarea este integrată în Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, programele de licenţă, având opt semestre. Absolvenţii primesc diplomă de inginer în electronică şi telecomunicaţii.

Programul de studiu pregătește specialiști care sa răspundă cerinţelor în permanentă schimbare al pieţei muncii, cu o pregătire inter- şi pluridisciplinară, asigurând instruire formativă, realizată în cadrul materialelor de studiu existente în biblioteci; instruire asistată de calculator; instruire în cercetare (prin cuprinderea proiectelor şi aplicaţiilor de an şi în special a proiectelor de diplomă). Calificarea absolvenților corespunde cadrului național al calificărilor (nomenclatorului ocupațiilor din România), în vigoare ( de ex: 215204-inginer electronist transporturi, telecomunicaţi, 215305-inginer sunet, 215213-proiectant inginer electronist, 251202- programator, 215220- specialist mentenanţă electromecanică-automatică echipamente industrial etc).

Obiectivele programului de Electronică Aplicată:

Dobândirea de cunoștințe generale în domeniul tehnic și economic

Formarea unor ingineri în domeniul ingineriei electronice și telecomunicațiilor prin dobândirea unor cunoştinţe generale şi specific, precum şi dezvoltarea unor aptitudini practice

Aplicarea elementelor de management şi de marketing în procesul tehnologic

Aplicarea unor tehnici si strategii actuale de proiectare

Utilizarea unor tehnici de proiectare specifice domeniului

Realizarea activităților de analiză, evaluare și diagnoză a sistemelor electronice

Dobândirea de competenţe şi abilităţi în utilizarea instrumentelor software specializate în domeniul ingineriei electronice și telecomunicațiilor.

Utilizarea limbajelor de programare, a mediilor de proiectare asistate etc

Utilizarea tehnologiilor informatice moderne în domeniul ingineriei electronice și telecomunicațiilor

Pe lângă sălile de curs şi de seminar, în care predarea se realizează utilizând mijloace moderne cum ar fi expunerea informaţiei prin intermediul videoproiectorului şi al unui laptop, studenţii beneficiază de laboratoare de informatică dotate cu calculatoare de ultimă generaţie, conectate la Internet, configurate cu programele necesare disciplinelor pe care le deservesc, utilizând ca şi sistem de operare atât Windows Xp cât şi Windows Vista (Laborator Multimedia, Laborator Reţele şi Internet, Laborator Tehnici Cad, Laborator de Calcul Numeric etc.).

Alături de laboratoarele destinate disciplinelor asistate de calculator, studenţilor le sunt puse la dispoziţie laboratoare de electronică cu dotări de cea mai recentă generaţie în instruirea studenţilor specializării de Electronică Aplicată (Laborator de Arhitectura microprocesoarelor, Laborator de Materiale şi Dispozitive, Laborator de Sisteme de Senzori, Laborator de Robotică, Laborator de Circuite Integrate Digitale, Laborator de Circuite Electronice, Laborator Interdisciplinar de Simulare, Măsurare şi Control etc.).

În plus, studenţii au acces la Biblioteca Universităţii, o bibliotecă modernă, cu un fond de publicaţii de peste 60 000 volume, ce dispune de un sistem informatizat, existând posibilitatea ca baza de date să fie consultată atât în reţeaua internă – pe calculatoarele puse la dispoziţia utilizatorilor – OPAC-uri, cât şi on-line. Pe lângă acest fond de carte, studenţilor le este pusă la dispoziţie şi o Bibliotecă Virtuală care oferă resurse software destinate documentării, soft-ul de e-library cuprinzând 50.000 de titluri din diverse domenii.

De asemenea, studenţii pot beneficia de burse în străinătate, în cadrul programelor de cooperare bilaterală pe care universitatea le are cu universităţi din Franţa, Grecia, Olanda, Turcia, Suedia, Ungaria, Germania etc.

Studenţii pasionaţi de anumite discipline de studiu pot desfăşura şi o activitate de cercetare alături de un profesor coordonator, în cadrul Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti coordonate de catedră şi îşi pot prezenta lucrările în cadrul Sesiunilor Ştiinţifice Studenţeşti organizate de Universitate.

 

Competente și cunoștințe dobandite

Structura programului de studii universitare de licenţă Electronica Aplicată este corelată cu cadrul național al calificărilor din învăţământul superior conform RNCIS şi oferă următoarele competenţe profesionale și transversale:

C1.Utilizarea elementelor fundamentale referitoare la dispozitivele, circuitele, sistemele, instrumentaţia şi tehnologia electronică

C2. Aplicarea metodelor de bază pentru achiziţia şi prelucrarea semnalelor

C3. Aplicarea cunoştinţelor, conceptelor şi metodelor de bază privitoare la arhitectura sistemelor de calcul, microprocesoare, microcontrolere, limbaje şi tehnici de programare

C4. Proiectarea şi utilizarea unor aplicaţii hardware şi software de complexitate redusă specifice electronicii aplicate

C5. Aplicarea cunoştinţelor, conceptelor şi metodelor de bază din: electronică de putere, sisteme automate, gestionarea energiei electrice, compatibilitate electromagnetică

C6. Rezolvarea problemelor tehnologice din domeniile electronicii aplicate.

CT1. Analiza metodică a problemelor întâlnite în activitate, identificând elementele pentru care există soluţii consacrate, asigurând astfel îndeplinirea sarcinilor profesionale

CT2. Definirea activităţilor pe etape şi repartizarea acestora subordonaţilor cu explicarea completă a îndatoririlor, în funcţie de nivelurile ierarhice, asigurând schimbul eficient de informaţii şi comunicarea interumană

CT3. Adaptarea la noile tehnologii, dezvoltarea profesională şi personală, prin formare continuă folosind surse de documentare tipărite, software specializat şi resurse electronice în limba română şi, cel puţin, într-o limbă de circulaţie internaţională.

Oportunităţi de angajare pentru viitorul absolvent:

Competenţele asigurate de programul de studiu propus de Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pentru specializarea Electronică aplicată permit formarea următoarele tipuri de specialişti:

Inginer în domenii de vârf ale tehnicii moderne, analist, proiectant şi integrator, al componentelor tehnice, economice şi umane din cadrul sistemelor de producţie, distribuţie, transport, comerţ şi servicii:

– inginer electronist, proiectant sisteme şi tehnologii electronice

– inginer proiectare, întreţinere, exploatare sisteme de comunicaţii

– inginer proiectant sisteme de siguranţă

– inginer întreţinere şi asistenţă linii tehnologice robotizate

– inginer proiectant/implementare roboţi

Cercetător în institute de cercetare pe domeniul electronicii

Cadru didactic în specialitatea Electronică pentru învăţământul liceal de profil (cu condiţia de a urma modulul pedagogic)

Cadru universitar pe domeniul Electronică pentru învăţământul universitar de profil (cu condiţia de a urma modulul pedagogic).

sursa foto: Facebook (Emilian Ceuca)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement