Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Ziua Armatei, sărbătorită solemn la Alba Iulia și Sebeș, printr-un ceremonial militar

YouTube video

Publicat

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită la Alba Iulia cu depuneri de coroane, defilare a gărzii de onoare și un ceremonial religios. Manifestările dedicate soldaților români s-au desfășurat la Cimitirul Eroilor.  Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național, a urmat o slujbă de pomenire a celor care și-au dat viața în luptă și o serie de discursuri legate de semnificația acestei zile. Autoritățile au depus coroane de flori și, alături de cei prezenți, au asistat la defilarea gărzii de onoare asigurată de elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”. 

Cu această ocazie a fost arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare și a fost ridicat Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale. Totodată au fost organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.

La Sebeș, unităţile militare din garnizoană desfășoară astăzi o serie de activităţi specifice. Astfel, militari participanţi în teatre de operaţii au prezentat tipurile de misiuni internaţionale executate de militarii români, programul de instruire înainte de plecarea în misiune, riscuri şi ameninţări și beneficiile pentru cariera personală.

Astăzi, de la ora 10.00,  s-a desfășurat ceremonialul militar şi religios la Cimitirul Eroilor din municipiul Sebeş. Tot miercuri, până la ora 16.00 , în faţa Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş va putea fi admirată o expoziţie de tehnică şi echipamente militare.

Însemnătatea zilei

Armata României este instituția executivă în care românii au cea mai mare încredere, conform unui sondaj INSCOP.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement