Actualitate
Zone din Munții Apuseni, fără acces la servicii de telefonie, de la 1 ianuarie. Telekom renunță la sistemul prin unde radio
Mai multe zone din Munții Apuseni vor rămâne începând cu 1 ianuarie 2015, fără rețea de telefonie. Compania Telekom a anunțat că renunţă la frecvenţa CDMA și nu va mai deține licență de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2015, Telekom Romania Communications nu va mai deţine licenţă de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii. Astfel, serviciul tău de voce fixă, disponibil prin tehnologia CDMA, nu va mai putea fi furnizat începând cu această dată”, se afirmă în notificarea transmisă de Telekom clienţilor.
În această situaţie, mai multe localităţi rămân fără servicii de telefonie, având în vedere că în aceste zone nu există semnal GSM, variantă pentru cea furnizată până acum de Telekom. Localnicii se plâng că va deveni o problemă de la 1 ianuarie, mai ales în cazul în care ste nevoie de salvare sau de pompieri.
Telekom renunță la frecvența CDMA după 13 ani de activitate şi a reprezentat pentru sute de familii singura soluţie pentru o legătură rapidă cu restul lumii, în condiţiile în care în zonele respective nu există reţea GSM.
Sistemul de telefonie prin unde radio funcţionează prin intermediul unor terminale care sunt instalate la domiciliul abonaţilor şi care fac legătura cu receptoare aflate pe stâlpi în diferite zone ale Apusenilor. Proiectul a fost implementat la începutul anului 2002 cu ajutorul financiar al Guvernului Coreei de Sud.
Acesta a fost primul pas în direcţia dispariţiei telefoniei cu fir. Ministerul Comunicaţiilor a semnat atunci un acord cu Guvernul din Coreea de Sud, prin care Romtelecom a introdus în zonă un sistem de telefonie bazat pe tehnologia CDMA WLL (Code Division Multiple Access – Wireless Local Loop).
Prima faza a programului a prevăzut instalarea unei reţele de fibră optică pe principalele drumuri de munte, urmată de montarea staţiilor radio. Sistemul, bazat pe retransmiterea semnalului prin radiorelee, poate asigura toate serviciile de care beneficiază abonaţii centralelor digitale: servicii telefonice, transmitere de date şi servicii de Internet. Împrumutul acordat de coreeni statului român a fost de 12 milioane de dolari, pe o perioadă de 30 de ani. Mulţi abonaţi au renunţat în timp la acest serviciu în condiţiile dezvoltării reţelelor de telefonie mobilă clasică.
Au rămas, însă, zone foarte întinse unde companiile de telefonie mobilă nu au investit pe motiv de rentabilitate. Este vorba în primul rând de comunele din zona Munţilor Trascău, cum ar fi Întregalde, Ponor, Mogoş, Rîmeţ, dar şi zone din Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare sau cătune de pe Valea Arieşului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dana
sâmbătă, 13.12.2014 at 21:51
Exista contracte pe doi ani ,in acest caz putem da compania in judecata .
marius
marți, 20.01.2015 at 21:46
niste gunoaie {telecomu}Fara KKKK