Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Zone din Munții Apuseni, fără acces la servicii de telefonie, de la 1 ianuarie. Telekom renunță la sistemul prin unde radio

Publicat


case apuseni sat rocampingMai multe zone din Munții Apuseni vor rămâne începând cu 1 ianuarie 2015, fără rețea de telefonie. Compania Telekom a anunțat că renunţă la frecvenţa CDMA și nu va mai deține licență de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2015, Telekom Romania Communications nu va mai deţine licenţă de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii. Astfel, serviciul tău de voce fixă, disponibil prin tehnologia CDMA, nu va mai putea fi furnizat începând cu această dată”, se afirmă în notificarea transmisă de Telekom clienţilor.

În această situaţie, mai multe localităţi rămân fără servicii de telefonie, având în vedere că în aceste zone nu există semnal GSM, variantă pentru cea furnizată până acum de Telekom. Localnicii se plâng că va deveni o problemă de la 1 ianuarie, mai ales în cazul în care ste nevoie de salvare sau de pompieri.

Telekom renunță la frecvența CDMA după 13 ani de activitate şi a reprezentat pentru sute de familii singura soluţie pentru o legătură rapidă cu restul lumii, în condiţiile în care în zonele respective nu există reţea GSM.

Sistemul de telefonie prin unde radio funcţionează prin intermediul unor terminale care sunt instalate la domiciliul abonaţilor şi care fac legătura cu receptoare aflate pe stâlpi în diferite zone ale Apusenilor. Proiectul a fost implementat la începutul anului 2002 cu ajutorul financiar al Guvernului Coreei de Sud.

Acesta a fost primul pas în direcţia dispariţiei telefoniei cu fir. Ministerul Comunicaţiilor a semnat atunci un acord cu Guvernul din Coreea de Sud, prin care Romtelecom a introdus în zonă un sistem de telefonie bazat pe tehnologia CDMA WLL (Code Division Multiple Access – Wireless Local Loop).

Prima faza a programului a prevăzut instalarea unei reţele de fibră optică pe principalele drumuri de munte, urmată de montarea staţiilor radio. Sistemul, bazat pe retransmiterea semnalului prin radiorelee, poate asigura toate serviciile de care beneficiază abonaţii centralelor digitale: servicii telefonice, transmitere de date şi servicii de Internet. Împrumutul acordat de coreeni statului român a fost de 12 milioane de dolari, pe o perioadă de 30 de ani. Mulţi abonaţi au renunţat în timp la acest serviciu în condiţiile dezvoltării reţelelor de telefonie mobilă clasică.

Au rămas, însă, zone foarte întinse unde companiile de telefonie mobilă nu au investit pe motiv de rentabilitate. Este vorba în primul rând de comunele din zona Munţilor Trascău, cum ar fi Întregalde, Ponor, Mogoş, Rîmeţ, dar şi zone din Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare sau cătune de pe Valea Arieşului.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Dana

    sâmbătă, 13.12.2014 la 21:51

    Exista contracte pe doi ani ,in acest caz putem da compania in judecata .

  2. marius

    marți, 20.01.2015 la 21:46

    niste gunoaie {telecomu}Fara KKKK

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi maxime de 17 grade Celsius și câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, 18-24 noiembrie

Publicat

soare

Vremea va fi în continuare caldă pentru această perioadă, săptămâna viitoare. Se anunță temperaturi maxime de 17 grade Celsius, cu soare și nori, dar și câteva ploi. La munte, maximele vor fi de 8 grade la Oașa și 12 grade la Arieșeni. Va fi mai frig spre sfârșitul săptămânii, când pe timp de noapte vor […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate