Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Directorul Muzeului din Alba Iulia, parte a unei echipe de arheologi ai crimei, care caută victimele pușcăriilor comuniste. Rustoiu: ”Fără cadavru, nu pot exista nici vinovați”

Publicat

rustoiu ”Gabriel Rustoiu este directorul general al Muzeului Național din Alba Iulia. Nu rezistă prea mult la birou așa că, din 2010 s-a alăturat echipei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Gabriel Rustoiu caută „prieteni” pentru a-i reda famililor și dovezi pentru scrierea istoriei recente a României.”. Așa îl prezintă o emisiune de televiziune care va fi difuzată duminică de la ora 16,00, la TVR, avându-l ca subiect pe arheologul din Alba Iulia. 

Acesta participă de șase ani la un proiect implementat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prin intermendiul căruia deținuții politici uciși în temnițele comuniste și îngropați în gropi comune sau în locuri ascunse, sunt găsiți și redați familiilor după zeci de ani. Practic, participă la un fel de arheologie a crimei.

”Cea mai mare satisfacție o ai atunci când echipa din care faci parte găsește victima sau victimele pe care le caută. Cea mai complexă cercetare a fost cea de pe Muntele Mare, care a oferit și cea mai mare groapă comună descoperită de noi” spune Gabriel Rustoiu. 
Din punct de vedere profesional, acesta spune că este o mare provocare și o mare responsabilitate: aceea de a afla adevărul.
Fig. 3 ”Este o cercetare istorică complexă. Presupune o îmbinare între munca de cercetare arhivistică sau de istorie orală (la care eu nu particip) și cercetarea arheologică. Am satisfacția că ajut, așa cum pot, la aflarea adevărului, în condițiile în care aproape nimeni nu a plătit pentru crimele săvârșite în cadrul unui sistem odios pus la cale de stat. Dacă nu-i caută nimeni pe cei care au înfăptuit crimele, istoria se va repeta, prin simplu considerent că dacă ucizi pentru stat nu vei fi pedepsit niciodată. Istoria nu trebuie să se repete. Este o ramură nouă a arheologiei în România, iar eu m-am alăturat echipei din anul 2010. Din păcate suntem doar 4, cei care căutăm victimele. Fără cadavru, nu pot exista nici vinovați”  a adăugat Gabriel Rustoiu. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax