Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba monitorizează transporturile de bovine şi a alertat asociaţiile crescătorilor de animale, despre dermatita nodulară virală. Recomandări pentru fermieri

Publicat

vaci_de_lapte Ca urmare a dispozițiilor transmise de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind apariția unor cazuri de dermatită nodulară virală (DNV) la bovine în Bulgaria, DSVSA Alba anunţă că a informat asociațille de crescători de bovine, fermierii și medici veterinari de liberă practică, asupra riscului și a pierderilor economice pe care le poate avea apariția acestei boli.

Prezența bolii într-un efectiv de animale determină pierderi economice însemnate, concretizate în principal prin mortalitate la tineret, pierderi în greutate, scăderea producției de lapte, infertilitate, avorturi, cât și prin faptul că atrage restricții asupra circulației animalelor și asupra exportului de bovine, potrivit DSVSA Alba.

Simptomatologia acestei boli este exprimată prin febră, dermatită nodulară generalizată, nodulii putând fi observați pe corp, inclusiv pe bot, nări, cap, spate, picioare, uger și la nivelul mucoaselor nazală și bucală. Transmiterea acestei boli se realizează prin insectele hematofage, dar boala poate apărea și în celelalte sezoane când acestea lipsesc, contaminarea fiind posibilă prin intermediul surselor secundare, contaminate cu salivă, crustele sau secrețiile animalelor bolnave.

DSVSA Alba va monitoriza transporturile de bovine din cadrul comerțului intracomunitar, provenite din Grecia și Bulgaria. Orice modificare a stării clinice a animalelor va fi anunțată medicului veterinar, iar transporturile de animale se pot derula numai cu certificate sanitar veterinare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax