Actualitate
1 octombrie: Ziua Mondială a Cafelei. Istoria unei băuturi care a schimbat lumea
1 octombrie: Ziua Mondială a Cafelei. Este un prilej pentru a celebra una dintre cele mai populare băuturi din lume. De asemenea, este un moment bun pentru a aduce în atenție importanța industriei cafelei.
Sărbătoarea a fost oficializată de Organizația Internațională a Cafelei în anul 2015, cu scopul de a recunoaște eforturile celor implicați în producția cafelei, de la fermieri până la barista.
Este o zi în care oamenii din întreaga lume își exprimă aprecierea pentru cafea, fie prin evenimente dedicate, fie prin savurarea unei cești din această băutură iubită.
Ziua Mondială a Cafelei este, de asemenea, un moment pentru a evidenția provocările și dificultățile cu care se confruntă fermierii care cultivă cafeaua, mai ales în țările în curs de dezvoltare.
De multe ori, aceștia se confruntă cu prețuri fluctuante, condiții de muncă dificile și schimbări climatice care afectează recoltele.
Citește și: Câtă cafea putem bea pe zi fără să avem probleme de sănătate. Cantitatea potrivită prelungește viața
Industria cafelei încearcă să devină din ce în ce mai sustenabilă. Pe glob sunt diferite inițiative care vizează reducerea impactului asupra mediului și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru fermieri.
În această zi, sunt promovate cafelele organice, comerțul echitabil (Fair Trade) și alte practici agricole prietenoase cu mediul.
Este o ocazie de a explora diferitele tipuri de cafea, metode de preparare și tradiții culturale legate de consumul cafelei în diverse părți ale lumii.
1 octombrie: Ziua Mondială a Cafelei. Istoria cafelei
Se crede că planta de cafea a fost descoperită în Etiopia. Primele dovezi de consum datează de peste o mie de ani.
De acolo, cafeaua a fost dusă în Orientul Mijlociu, iar mai târziu, în Europa și în restul lumii.
Cafeaua a avut un impact enorm asupra societăților de-a lungul istoriei. A fost asociată cu revoluții culturale și sociale, precum și cu spațiile publice de întâlnire, cum sunt cafenelele.
În multe orașe și țări, în această zi au loc evenimente speciale, degustări de cafea și oferte promoționale din partea cafenelelor și magazinelor.
Organizațiile și companiile din industria cafelei folosesc Ziua Mondială a Cafelei pentru a aduce în atenția publicului campanii de responsabilitate socială.
De asemenea, încearcă să aducă în atenția asupra problemelor globale legate de producția și consumul de cafea.
În concluzie, Ziua Mondială a Cafelei este un moment dedicat nu doar pentru a savura o ceașcă de cafea.
Este și un prilej pentru a reflecta asupra lanțului complex de producție în această industrie globală.
Clinica Mayo ne anunță totuși, într-un articol destinat urmăritorilor săi, că nu ar trebui să depășim 400 de mg pe zi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News