Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

10 februarie: Ziua Mondială a Leguminoaselor. Ingredientele din meniurile bucătăriilor din întreaga lume

Publicat

Ziua Mondială a Leguminoaselor este sărbătorită în fiecare an pe 10 februarie. Această zi evidențiază importanța leguminoaselor în alimentație, agricultură, securitate alimentară și nutriție.

În acest spirit, la 20 decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie (A/RES/68/231) prin care 2016 era proclamat Anul internaţional al leguminoaselor.

Aceste plante sunt importante din punct de vedere nutrițional, deoarece sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamine și minerale.

Ele sunt, de asemenea, benefice pentru sol, deoarece au capacitatea de a fixa azotul atmosferic, îmbunătățind fertilitatea solului și reducând necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice.

Ziua Mondială a Leguminoaselor are ca scop promovarea utilizării leguminoaselor în alimentație, în special în cadrul unei alimentații sănătoase și echilibrate.

De asemenea, aceasta evidențiază contribuția leguminoaselor la securitatea alimentară și la reducerea foametei, întrucât acestea sunt culturi durabile și accesibile pentru mulți fermieri din întreaga lume.

În fiecare an, cu ocazia acestei zile, sunt organizate evenimente și campanii pentru a informa și a educa publicul cu privire la beneficiile leguminoaselor și pentru a încuraja utilizarea acestora în dietă și în agricultură.

De asemenea, este un moment oportun pentru a evidenția rolul leguminoaselor în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special în ceea ce privește nutriția, agricultura durabilă și combaterea schimbărilor climatice.

10 februarie: Ziua Mondială a Leguminoaselor

Meniurile şi bucătăriile din întreaga lume includ feluri de mâncare bazate pe leguminoase, unele fiind recunoscute, aşa cum este humusul (năut) sau dhal-ul indian (linte, năut), transmite Agerpres.

Leguminoasele nu includ culturile care sunt recoltate verzi (de exemplu, mazăre verde sau fasole verde), care sunt clasificate drept culturi vegetale.

De asemenea, sunt excluse acele culturi utilizate în principal pentru extracţia de ulei (spre exemplu, soia şi alunele) şi culturile leguminoase care sunt utilizate exclusiv în scop de însămânţare (de exemplu, seminţe de trifoi şi lucernă).

Legumele uscate au un conţinut ridicat de proteine şi nutrienţi, fiind o sursă ideală de proteine, în special în regiunile în care carnea şi produsele lactate nu sunt accesibile fizic sau economic.

De asemenea, sunt sărace în grăsimi şi bogate în fibre solubile, iar consumul acestora poate să scadă colesterolul şi ajută la controlul zahărului din sânge.

Datorită acestor calităţi, sunt recomandate de organizaţiile de sănătate pentru gestionarea bolilor netransmisibile precum diabetul şi afecţiunile inimii.

Citește și: Care sunt alimentele bune pentru colesterol și cum îl putem reduce. Importanța dietei sănătoase

Totodată, s-a demonstrat că leguminoasele ajută la combaterea obezităţii, informează ONU.

Beneficiile pentru mediu aduse de aceste culturi rezultă din proprietăţile de fixare în sol a azotului din leguminoase, fapt care îmbunătăţeşte fertilitatea solului şi duce la creşterea şi extinderea productivităţii terenurilor agricole.

Prin utilizarea leguminoaselor, fermierii pot promova, de asemenea, biodiversitatea agricolă şi biodiversitatea solului, evitând în acelaşi timp dăunătorii şi bolile la plante.

Leguminoasele pot contribui, de asemenea, la atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea dependenţei de îngrăşăminte sintetice utilizate pentru a introduce azotul în sol.

Gazele cu efect de seră sunt eliberate în timpul fabricării şi aplicării acestor îngrăşăminte, iar utilizarea lor excesivă poate fi în detrimentul mediului.

Imagine de Andrea de la Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax