Connect with us
Advertisement

Actualitate

11 mai: Ziua Tatălui 2023. Semnificațiile acestei zile și importanța figurii paterne pentru copil

mesaje pentru tata

Publicat

Ziua Tatălui și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România, dar dincolo de legi, vorbim despre recunoașterea unei legături aparte între tați și copiii lor.

Ziua Tatălui este sărbătorită în data de 11 mai și are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie.

În Evul Mediu, celebrarea paternității se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Tutorele/Gardianul Domnului), iar în tradiția sud-europeană „Tatăl presupus al lui Isus”.

În etapele primare, atât tatăl și mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educație și de creștere a copilului.

Unul dintre cele mai vizionate videoclipuri de pe youtube este cel al lui Iam Tongi, care cântă la American Idol melodia lui James Blunt, în contextul în care tocmai își pierduse tatăl.

YouTube video

În România, un cântec deosebit a lansat timpuri noi. Se numește exact așa: Tata.

YouTube video

La momentul actual, în lume, majoritatea țărilor au societățile patriarhale. Stilul de viață al unui tată afectează copilul său.

Rolul tatălui

Tatăl joacă un rol esențial în viața copiilor săi, oferindu-le sprijin emoțional, moral și financiar.

Importanța tatălui poate fi văzută într-o varietate de aspecte ale dezvoltării copilului, de la învățarea de abilități sociale și comportamentale, la construirea de încredere și stimă de sine, până la dezvoltarea identității și relaționarea cu ceilalți în viața de adult.

Un tată prezent și implicat în viața copilului său poate fi un model de comportament pozitiv, ajutându-l să învețe cum să relaționeze cu ceilalți într-un mod adecvat și respectuos.

De asemenea, tatăl poate oferi o perspectivă diferită decât mama.

Tatăl poate fi, de asemenea, o sursă importantă de sprijin emoțional și moral pentru copii, ajutându-i să se simtă valoroși și importanți.

O încredere mai mare în sine poate ajuta la atingerea obiectivelor și la dezvoltarea unor relații sănătoase cu ceilalți.

De asemenea, tatăl poate oferi suport financiar, care poate fi important pentru dezvoltarea copilului și pentru o mai bună educație.

În acest fel, tații pot contribui la dezvoltarea unei societăți întregi. Aniversarea zilei tatălui oferă copiilor posibilitatea de a-și exprima dragostea și respectul pentru părinții lor, un sentiment care are ca țel consolidarea relației tată-copil și, în consecință, în dezvoltarea emoțională a fiecărui copil.

Ziua Tatălui: când se sărbătorește

Conform acestei legi ziua tatălui se va sărbători în a doua duminică a lunii mai. Tot cu aceeași ocazie s-a legiferat sărbătorirea Zilei Mamei în prima duminică a lunii mai.

Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.

Ziua Tatălui a fost instituită în 2009, prin decret semnat de preşedinte. Actul a promulgat și Legea privind instituirea Zilei Mamei, care se sărbătorește, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai.

Dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, doar România nu sărbătorea Ziua tatălui, în timp ce Ziua mamei este asimilată Zilei Femeii – 8 martie, în lipsa unei sărbători distincte.

Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009.

Imagine de Lorraine Cormier de la Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement