Connect with us
Publicitate

Eveniment

15 mai, Ziua Internațională a Familiei. Cum se schimbă familiile sub impactul pandemiei și al inovațiilor digitale

Publicat

Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită anual în data de 15 mai. Printr-o rezoluție din anul 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională a Familiei.

Obiectivul principal al acestei sărbători este acela de a sublinia importanţa familiilor, fără discriminare, în societate.

Sunt promovate valori precum toleranţa, respectul, împărţirea sarcinilor casnice şi combaterea tuturor formelor de violenţă în familie.

Vezi: ZILE LIBERE 2022: Care sunt zilele libere pe care angajatorii trebuie să le acorde salariaților, în acest an. Condiții

Familiile din întreaga lume se schimbă, iar pandemia a accentuat inovațiile și schimbările digitale

Pandemia a accelerat schimbările tehnologice care erau deja în desfăşurare în societate și la locul de muncă, inclusiv utilizarea extinsă a platformelor digitale şi inovaţiile tehnologice conexe, cum ar fi „cloud computing” şi utilizarea Big Data şi a algoritmilor.

În pregătirea celei de-a 30-a aniversări a Anului Internaţional al Familiei din 2024, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune să conştientizeze megatendinţele menţionate mai sus şi politicile adaptate orientate spre familie, pentru a aborda efectele acestora.

Citește și: Zile libere în 2022: Weekendurile prelungite și MINIVACANȚELE din noul an. În ce zile ale săptămânii pică sărbătorile legale

Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale creşte.

În prezent, 65% dintre familii sunt alcătuite fie din cupluri care trăiesc împreună cu copii de orice vârstă, fie din cupluri în care trăiesc copii şi membri ai familiei extinse, cum ar fi bunicii.

Numărul în scădere al familiilor extinse şi numărul tot mai mare de familii monoparentale pun în centrul atenţiei problema protecţiei sociale.

În anii ’80, ONU a început să îşi îndrepte atenţia către problemele familiilor.

În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic şi Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială a publicat rezoluţia „Rolul familiei în procesul de dezvoltare” (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătăţească procesul de conştientizare a problemelor şi nevoilor familiilor în rândul publicului şi al factorilor de decizie, precum şi metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme şi nevoi.

De asemenea, la cea de-a 43-a sesiune, i s-a solicitat Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU un raport bazat pe comentariile şi propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei şi a altor mijloace pentru a îmbunătăţi poziţia şi bunăstarea familiilor, dar şi pentru a intensifica eforturile de cooperare internaţională ca parte a iniţiativei globale de avansare a progresului şi a dezvoltării sociale.

Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române despre familie

Confruntată cu probleme de ordin material și social, de multe ori fiindu-i contestat chiar dreptul la existență, familia creștină rezistă din ce în ce mai greu provocărilor lumii contemporane.

„Familia este icoană și arvună a iubirii Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina filiației, fraternității și paternității, respectiv bucuria de a fi copil(fiu sau fiică), frate (sau soră) și părinte (tată sau mamă).

De la familia conjugală sfințită (creștină) copilul învață ce este familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos Domnul”, transmite Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

O altă zi dedicată familiei creștine în Biserica Ortodoxă este și prima duminică după 1 iunie, considerată Duminica părinților și copiilor, potrivit basilica.ro.

sursa, sursa foto: Agerpres, pexels.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate