Actualitate
23-25 aprilie: Acţiune de dezinsecţie în Cetatea Alba Carolina. Se doreşte exterminarea căpuşelor, a căror muşcătură este deosebit de periculoasă
În municipiul Alba Iulia se desfăşoară o amplă acţiune de dezinsecţie, în perioada 23-25 aprilie. Specialiştii intervin mai ales pentru exterminarea căpuşelor. Este vizat în special perimetrul Cetăţii Alba Carolina, inclusiv şanţurile cu aleile de promenadă.
La nivel naţional, numărul pacienţilor muşcaţi de căpuşe s-a înmulţit de când s-a încălzit afară. Netratată corespunzător, înţepătura de căpuşă poate duce la boli rare şi grave, avertizează medicii specialişti.
Ieşirile în aer liber, la iarbă verde sau în parcuri sunt tot mai dese în această perioadă. Minivacanţa de 1 Mai se apropie, iar medicii îi atenţionează pe amatorii de picnicuri să fie foarte atenţi unde şi cât timp stau pe iarbă sau în preajma animalelor, pentru a evita riscul de a fi înţepaţi de o căpuşă. Complicaţiile muşcăturilor pot fi severe, mai ales dacă nu se acţionează prompt şi adecvat.
Efectele înţepăturilor de căpuşă
Deşi o parte din căpuşe nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate la gazdă sau transmiterea unor afecţiuni, altele reprezintă vectorul principal al bolii Lyme sau al altor boli rare şi chiar letale.
Muşcătura de căpuşă este periculoasă pentru că acest acarian se hrăneşte cu sânge şi poate fi vector pentru boli infecţioase cu potenţial grav şi letal. Sunt destul de frecvente aceste infecţii în rândul populaţiei.
Cel mai vizibil semn al bolii Lyme este eritemul migrator, adică o dungă roşie în jurul înţepăturii, care se măreşte de la o zi la alta. În Uniunea Europeană există patru specii de căpuşe care pot declanşa boala Lyme. Afecţiunea se manifestă printr-o tulburare neurologică severă ce duce până la paralizie. O altă urmare a muşcăturii de căpuşă poate fi febra butonoasă, care duce la insuficienţă renală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News