Connect with us
Advertisement

Actualitate

25 martie ar putea deveni Ziua națională a pădurilor. Cum motivează iniţiatorii propunerea legislativă întregistrată la Senat

Publicat

padureParlamentarii propun instituirea, începând de anul viitor, a zilei de 25 martie drept „Ziua națională a pădurilor”.

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 25 martie – Ziua naţională a pădurilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, în procedură de urgență, în data de 5 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat, ziua de 21 martie a fiecărui an, „Ziua Internațională a Pădurilor”, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.

Conform planului de acțiune al Uniunii Europene pentru păduri, ele reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană, suprafața acestora acoperă 37,8% din teritoriul european și asigură existența a 3,4 milioane de persoane (silvicultura și industriile bazate pe resurse forestiere). În plus, Uniunea Europeană este al doilea producător de lemn rotund industrial după SUA și produce 80% din pluta disponibilă la nivel mondial.

Luna plantării arborilor, instituită în România între 15 martie – 15 aprilie prin articolul 81 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic este unul dintre cele mai importante evenimente silvice și ecologice. „Este perioada în care este subliniată importanța pădurilor, a rolului pe care îl au în menținerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare își are începuturile la noi încă din 1902, organizată de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor”, transmit inițiatorii în expunerea de motive.

Parlamentarii propun astfel instituirea, începând cu anul 2017, a zilei de 25 martie – Ziua națională a pădurilor, zi aflată în intervalul „Lunii plantării arborilor” (15 martie – 15 aprilie). Potrivit inițiatorilor, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autoritățile publice locale și organizațiile nonguvernamentale  pot organiza manifestări pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi zilei naționale a pădurilor.

Senatul este prima cameră sesizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement