Connect with us
Advertisement

Actualitate

30 iulie: Ziua internaţională a prieteniei, o formă fundamentală a solidarităţii umane. Semnificații

Publicat

În 30 iulie, în fiecare an, ONU marchează Ziua internaţională a prieteniei, o formă fundamentală a solidarităţii umane.

A fost adoptată de Adunarea Generală în ziua de 27 aprilie 2011, potrivit https://www.un.org.

Este prilej de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale.

ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii şi obiceiurilor locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.

Ziua internaţională a prieteniei este strâns legată de promovarea de către ONU a culturii păcii, definită, prin Rezoluţia A/RES/52/13, ca fiind un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi previn conflictele prin abordarea cauzelor lor profunde, potrivit site-ului un.org.

Formă fundamentală a solidarității umane

Prietenia este o formă fundamentală a solidarităţii umane şi are potenţialul de a contribui la răspândirea valorilor promovate de ONU. Printre acestea, se numără dezvoltarea economică sustenabilă, respectul pentru drepturile omului, egalitatea dintre femei şi bărbaţi, participarea democratică, toleranţa şi respectul reciproc, pacea şi securitatea pe plan mondial.

La baza adoptării Zilei internaţionale a prieteniei a stat şi Deceniul Internaţional de promovare a unei culturi a nonviolenţei şi a păcii pentru copiii lumii 2001-2010, instituit prin Rezoluţia A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm şi multă suferinţă sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violenţă, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii şi a nonviolenţei ar trebui să fie transmisă copiilor prin educaţie, scrie sursa menţionată.

Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţei prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume.

Valoarea şi importanţa prieteniei au fost recunoscute de-a lungul timpului de către diverse personalităţi ale culturii universale.

Aristotel considera că „nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii”, iar Pitagora că „prietenia este egalitate armonioasă”.

Gânditorul englez Francis Bacon scria că „prietenia dublează bucuriile şi înjumătăţeşte necazurile”, iar gânditorul american Elberd Hubbard că „un prieten este o persoană care ştie totul despre tine şi încă te place”.

Unul dintre cele mai sugestive citate despre prietenie îi aparţine poetului român Nichita Stănescu: „Prietenii mei nu sunt mulţi, dar sunt nenumăraţi”, potrivit Agerpres.

Mesaje și cadouri pentru prieteni

Astăzi, în Europa şi în SUA, se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.

Primul a fost americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, care prin anii 1920, a promovat ideea propunând ca în fiecare an, în 2 august, să se trimită prietenilor acest fel de felicitări. Ideea a plăcut în general şi afacerile companiei Hallmark Cards au prosperat, deşi au fost şi critici care au privit ideea doar ca pe o scorneală comercială a lui Hall pentru a-şi creşte vânzările în timpul sezonului mort, între Sf. Valentin şi Crăciun.

În Europa şi în SUA, Ziua Prieteniei a rămas 30 iulie. În această zi se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.

Unii tineri îşi oferă reciproc brăţara prieteniei, utilizată de altfel ca simbol în Asia şi în Orientul Mijlociu de mai multe secole.

Brăţara are valoare sentimentală şi, prin culorile din care este ţesută, arată prietenului cât de special este pentru cel care i-o dăruieşte.

Roşu este asociat cu energie, forţă şi putere, ca şi galbenul care sugerează în plus şi căldura prieteniei; verdele îndeamnă la bună dispoziţie şi speranţă; albastru înseamnă şi el speranţa, dar şi protecţie şi încredere, iar violet şi bleu sunt chiar culorile prieteniei şi dorinţei de interacţiune cu ceilalţi.

De când mulţi îşi fac un întreg univers de prieteni online prin reţelele de socializare, se trimit ca linkuri de prietenie imagini sau filmuleţe haioase, bancuri scurte, animale nostime, se postează mesaje pe Facebook sau se dă un simplu like sau share la postările prietenilor.

Şi telefonul a rămas la modă, căci nimic nu se compară cu o convorbire între prietenii aflaţi la mare distanţă.

În orice dată şi în orice fel ar fi sărbătorită, în compania celor dragi, online, prin corespondenţă sau telefon, prietenia trăieşte prin loialitate, sinceritate şi încredere şi nu are graniţe de timp sau spaţiu şi de aceea cel mai bun fel de o celebra este a menţine mereu viu spiritul ei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement