Connect with us
Advertisement

Eveniment

4 martie: Ziua Mondială a Obezității. Obezitatea este considerată boală cronică. 6 din 10 români au probleme cu greutatea

Publicat

Ziua Mondială a Obezității este sărbătorită anual pe data de 4 martie. Ziua Mondială a Obezității a fost instituită în 2015 ca o campanie anuală cu scopul de a stimula și susține acțiuni practice care vor ajuta oamenii să atingă și să mențină o greutate sănătoasă și să inverseze criza globală a obezității. În România, 6 din 10 adulți au probleme de greutate. 

În România, conform Studiului Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii,  Obezităţii , Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au obezitate.

Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6 % sunt afectaţi. Cu alte cuvinte, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutate.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității, OMS încurajează soluții practice pentru a ajuta oamenii să obțină și să mențină o greutate sănătoasă.

Ratele de obezitate aproape s-au triplat din 1975 și au crescut de aproape cinci ori la copii și adolescenți, afectând oameni de toate vârstele din toate grupurile sociale atât în ​​țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

Obezitatea este un factor de risc major pentru diferite boli netransmisibile (BNT), cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral și diferite forme de cancer.

  • Creşterea timpului petrecut la televizor, calculator, lipsa activităţii fizice şi ingestia alimentelor bogate în grăsimi, zahăr şi sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creştere a numărului de persoane cu obezitate.
  • Este declarată ca fiind o boală cronică, cu complicatii metabolice/ sau non-metabolice, care trebuie evaluate, monitorizate și tratate de către o echipă multi-disciplinară.

Să întrerupem ciclul rușinii

Oamenii cu obezitate sunt în mod constant rușinați și blamați pentru că mulți – inclusiv medici, factori de decizie și alții – nu înțeleg pe deplin cauzele obezității, care sunt adesea un amestec complex de factori dietetici, stil de viață, genetici, psihologici, socioculturali, economici și de mediu.

”Este timpul să întrerupem ciclul rușinii și vina și să ne reevaluăm abordarea acestei probleme complexe de sănătate publică globală.

Împreună putem face diferența. Sunt multe ce putem face, inclusiv restricționarea comercializării către copii a alimentelor și băuturilor bogate în grăsimi, zahăr și sare; taxarea băuturilor zaharoase și asigurarea unui acces mai bun la alimente sănătoase la prețuri accesibile.

În orașele și orașele noastre, trebuie să facem spațiu pentru mersul pe jos, cu bicicleta și recreere în siguranță. Trebuie să învățăm copiii noștri obiceiuri sănătoase încă de la început” transmite OMS.

OMS răspunde la criza globală a obezității pe mai multe fronturi, inclusiv monitorizarea tendințelor și prevalenței globale, dezvoltarea unei game largi de îndrumări care abordează prevenirea și tratamentul excesului de greutate și a obezității și oferă sprijin și îndrumări pentru implementare, cum ar fi Raportul Comisiei. privind sfârșitul obezității infantile.

Foto: Pixabay/Tania Dimas

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement