Connect with us
Advertisement

Actualitate

6 iulie: Sfântul Sisoe, sărbătoare în Calendarul Ortodox. Călugărul care și-a împărțit averea săracilor

Publicat

6 iulie: Sfântul Sisoe, cunoscut și sub numele de Sisoe cel Mare sau Sisoe din Scetis, a fost un pustnic și un sfânt al Bisericii Ortodoxe.

El a trăit în Egiptul secolului al IV-lea și a fost unul dintre părinții pustiei din Scetis, o regiune din deșertul egiptean cunoscută pentru comunitățile monahale.

Sfântul Sisoe s-a născut în Egipt și, inspirat de viețile sfinților părinți din deșert, a ales să urmeze calea monahală.

El a devenit ucenic al Sfântului Antonie cel Mare și a trăit o viață ascetică strictă, dedicându-se complet rugăciunii și postului.

După moartea Sfântului Antonie, Sisoe s-a retras în pustia de pe malul râului Nil, unde a continuat să trăiască în izolare și rugăciune.

De-a lungul anilor, a dobândit o reputație de mare sfânt și făcător de minuni, atrăgând numeroși ucenici și vizitatori care căutau sfaturi spirituale.

Sfântul Sisoe era cunoscut pentru smerenia sa profundă, înțelepciunea sa spirituală și capacitatea sa de a vindeca bolnavi și a alunga demoni.

Se spune că a avut viziuni divine și că, prin rugăciunile sale, a săvârșit multe minuni.

Sfântul Sisoe: și-a împărțit averea săracilor

Sisoe s-a născut într-o familie săracă, iar după moartea părinților săi, a distribuit averea sa săracilor și a intrat în viața monahală.

A trăit o viață aspră și înfrânată în pustie, petrecând mult timp în rugăciune, post și luptă spirituală.

Povestirile despre Sfântul Sisoe subliniază virtuțile sale și înțelepciunea sa duhovnicească. El era cunoscut pentru viața sa smerită și ascetismul său.

Se spune că a trăit în sărăcie și a petrecut mult timp în rugăciune tăcută și meditație. În ciuda faimei sale ca pustnic, el a preferat să rămână în singurătate și a evitat să primească vizitatori.

Una dintre cele mai cunoscute povestiri despre Sfântul Sisoe relatează întâlnirea sa cu un călugăr necunoscut, care s-a dovedit a fi îngerul Domnului.

Citește și Mersul la biserică prelungește viața și aduce o mulțime de beneficii sociale. Efectele religiei asupra depresiei

Călugărul l-a întrebat pe Sisoe cum să-și mântuiască sufletul, iar Sisoe, în răspunsul său umil, a declarat că nu știe cum să se mântuiască, dar a spus că singurul lucru pe care îl știe este că Dumnezeu este milostiv și iubitor de oameni.

Sisoe a trăit o viață lungă și a murit la o vârstă înaintată. Moartea sa a fost înconjurată de o atmosferă de sfințenie, iar mulți călugări s-au adunat pentru a-i cinsti trupul.

Sfântul Sisoe este considerat unul dintre marii sfinți ai Bisericii Ortodoxe și este prăznuit pe 6 iulie în calendarul ortodox.

Învățăturile și exemplul său de viață au inspirat mulți creștini în căutarea sfințeniei și a vieții în Dumnezeu.

Sfântul Sisoe este venerat în mod special în Biserica Ortodoxă, iar numele său este pomenit cu respect și evlavie de Calendarul Ortodox.

Numeroase biserici și mănăstiri poartă hramul său, și el este considerat un model de viață ascetică și de dedicare totală față de Dumnezeu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement