Connect with us
Advertisement

Administrație

A început oficial campania electorală. Vezi regulile de desfăşurare şi informaţii despre votare

Publicat

De vineri, 11 mai, la ora 0.00, a început oficial campania electorală pentru alegerile locale şi se va încheia sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00. În această perioadă, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, cele electorale şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. Vă prezentăm reguli de desfăşuare ale campaniei, restricţii, dar şi detalii privind desfăşurarea votului.

Timp de 30 de zile, candidaţii au dreptul să apară în mass media, pentru a-şi promova soluţiile oferite cetăţenilor pentru funcţia publică pentru care s-au înscris. Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu începe vineri, 11 mai 2012 şi se încheie joi, 7 iunie 2012, ora 24.00. Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, după cum se arată în decizia CNA privind desfăşurarea campaniei în audio-vizual.

Este interzisă utilizarea de către un partid politic, alianţă politică, alianţă electorală ori candidat independent a locurilor speciale de afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt partid politic, alianţă politică, alianţă electorală ori candidat independent. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală ori candidat independent poate aplica un singur afiş electoral. (dimensiuni maxime 500 mm o latura şi 300 mm cealaltă latură; cel prin care se convoacă o reuniune electorală: 400 mm o latura şi 250 mm cealaltă latură).

În alte locuri decât cele stabilite conform alin. (1), afişajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deţinătorilor.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi, în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării, sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 73 alin. (4) şi comentarii privind campania electorală.

În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.

Dacă organizatorii nu iau măsurile necesare pentru desfăşurarea normală a adunărilor electorale ori distribuie în timpul acestora băuturi alcoolice riscă să fie sancţionaţi cu amenzi de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită lista de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi primirea acestora de către alegatori constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Procedura de alegere a autorităţilor publice locale

Potrivit Legii 67/2004, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, consiliile locale şi consiliile judeţene, precum şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Acestea se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale. Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean şi a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot.

Fiecare cetăţean cu drept de vot se prezintă, pe data de 10 iunie, în intervalul orar 7.00 – 21.00, la biroul electoral de circumscripţie de care aparţine, potrivit adresei de domiciliu, cu actul de identitate.

Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă, potrivit prevederilor prezentei legi.

La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul judeţean şi pentru primar. Militarii în termen votează numai la secţiile de votare din localitatea de domiciliu, în limitele prevederilor regulamentelor militare.

Un alegător poate fi înscris numai într-o singură listă electorală. În cazul în care alegătorul îşi schimbă domiciliul în altă circumscripţie electorală, după înaintarea copiei de pe lista electorală permanentă la biroul electoral al secţiei de votare, acesta îşi exercită dreptul de vot în circumscripţia electorală a noului domiciliu, pe baza cărţii de identitate provizorii şi este înscris în lista electorală suplimentară, de către preşedinte. În această situaţie, serviciul de evidenţă informatizată a persoanei eliberează, la cererea celui interesat, o carte de identitate provizorie, în regim de urgenţă.

Buletinul de vot

Buletinul de vot este format din mai multe file. Pe paginile interioare ale buletinului de vot se imprimă patrulatere în număr suficient pentru a cuprinde toate listele de candidaturi, respectiv toţi candidaţii independenţi, în aşa fel încât ultima pagină să rămână albă. pentru aplicarea ştampilei de control a sectiei de votare; paginile buletinului de vot se numerotează; buletinele de vot se capsează.

Patrulaterele se imprimă în câte două coloane pe aceeaşi pagina. Patrulaterele se numerotează, începând cu primul patrulater al coloanei din stânga a primei pagini interioare, care primeşte numărul de ordine 1, continuând cu primul patrulater al coloanei din dreapta (numărul 2) şi pânp la ultimul. În unghiul din partea stânga sus a fiecărui patrulater se imprimă denumirea partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori, după caz, menţiunea „Candidat independent”, iar în unghiul din partea dreaptă sus se imprimă semnul electoral. În patrulaterele fiecărui buletin de vot se imprimă listele de candidaţi; aceştia se identifică pe listă prin nume şi prenume şi se înscriu în ordinea stabilită de partidul politic, alianţa politică sau alianţa electorală care a depus lista. Pentru alegerea primarului, se imprimă în patrulaterele buletinului de vot, în afara elementelor menţionate, numele şi prenumele candidatului.

Apoi, listele depuse de partidele politice neparlamentare, alianţele politice şi alianţele electorale ale acestora se imprimă în următoarele patrulatere ale buletinului de vot, în ordinea rezultată din tragerea la sorţi efectuată de preşedintele biroului electoral de circumscripţie locală. În judeţul Alba, ordinea este: UDMR, USL, PNL, PDL, UNPR, PSD, urmate de PP-DD, ACDR, PNG-CD, Partidul Verde, Partidul Forţa Civică, Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa”, PSDM, PRM, PNŢCD, Partidul Uniunea Ecologistă, Partidul Totul pentru Ţară, Partidul Ecologist Român.

Votarea

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă acesta se anulează, o singura dată, alegătorul are dreptul la un nou buletin de vot. Ştampila cu mentiunea „votat” se restituie de alegător preşedintelui biroului electoral. Acesta aplică pe verso-ul cărţii de identitate a alegătorului un timbru autocolant cu menţiunea „votat” şi data scrutinului. Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora sau a conducătorului instituţiei sanitare ori de ocrotire socială în care cei în cauză sunt internaţi, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu ştampila cu menţiunea „votat” şi buletine de vot, la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement