Connect with us
Advertisement

Economie

Acoperișurile clădirilor publice, utilizate pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Lege aprobată la Senat

Publicat

Suprafaţa acoperişurilor clădirilor publice va putea fi folosită pentru montarea de panouri fotovoltaice. Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

În proiectul de act normativ se precizează că

  • punerea la dispoziţie a suprafeţei acoperişului clădirilor publice pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către comunitatea locală
    • aduce multiple beneficii, incluzând protecţia mediului, democratizarea accesului la energia solară, stimularea dezvoltării infrastructurii de energie regenerabilă şi reducerea costurilor pentru comunitate.

Toate aceste aspecte contribuie la un viitor mai durabil şi mai ecologic pentru întreaga comunitate, potrivit Agerpres.

Beneficii

Potrivit Expunerii de motive, demersul pentru utilizarea suprafeţelor acoperişurilor organismelor publice pentru montarea de panouri fotovoltaice este susţinut şi de raportul Greenpeace „O resursă nefolosită – Potenţialul fotovoltatic al clădirilor publice din România”.

„Energia solară fotovoltaică a devenit în ultimii ani cea mai ieftină sursă de energie în Europa şi în majoritatea ţărilor din lume. Costurile panourilor fotovoltaice au scăzut cu până la 95% între 2009 şi 2020. (…). În România, costurile de generare a electricităţii din surse fotovoltaice montate pe acoperiş sunt de aproape trei ori mai ieftine decât preţul spot al energiei electrice în primele patru luni ale anului 2022 (…)”, conform raportului menţionat.

Conform iniţiatorului, dintre beneficiile producerii de energie regenerabilă pentru autoconsum de către organismele publice sunt de menţionat sustenabilitatea, reducerea emisiilor de carbon, siguranţa energetică şi economiile financiare pe termen lung.

„Prin producerea de energie pentru consumul propriu, instituţiile devin, astfel, exemple de practici sustenabile pentru comunitate sprijinind dezvoltarea tehnologiilor verzi. Aşadar, prin adoptarea acestei abordări, organismele publice pot contribui semnificativ la creşterea capacităţii de producţie a energiei regenerabile şi la realizarea obiectivelor de sustenabilitate şi combatere a schimbărilor climatice”, se arată în Expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement