Connect with us
Advertisement

Eveniment

ADMITERE UAB 2013: Peste 2.300 de locuri aprobate de MEN pentru studii de licenţă şi master. În 15 iulie încep înscrierile

Publicat

Ministerul Educaţiei a aprobat 1.559 locuri pentru studii de licenţă, la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Dintre acestea, 560 sunt locuri finanţate din bugetul de stat pentru învăţământ la zi, 714 sunt locuri cu taxă, iar 225 sunt pentru învăţământ la distanţă. Mai sunt 10 locuri alocate candidaţilor din Republica Moldova cu bacalaureat în România şi alte 50 rezervate candidaţilor „români de pretutindeni”. Cei care doresc să urmeze cursuri de învăţământ superior la instituţia albaiuliană se pot înscrie începând cu data de 15 iulie. Condiţiile de admitere sunt similare celor de anul trecut.

VEZI Numărul de locuri aprobate la UAB pentru admiterea la studiile universitare de licenţă în anul universitar 2013-2014, pe facultăţi şi specializări.

Pentru studii universitare de master, sunt 818 locuri disponibile, pentru mai multe specializări, cu durată de studiu între două şi patru semestre. Din acestea, 180 sunt locuri finanţate din bugetul de stat, 603 locuri sunt cu taxă (între 2.000 de lei şi 2.300 de lei pe an) şi 35 sunt destinate candidaţilor români de peste hotare.

VEZI Numărul de locuri aprobate la UAB pentru studii universitare de MASTER 2013-2014

În anul universitar 2013-2014, UAB pune la dispoziţie patru specializări noi, ce au fost evaluate şi autorizate ARACIS. Este vorba despre Traducere şi interpretare (LMA), Arheologie (în limba engleză), Administrarea afacerilor (în limba engleză), Informatică (în limba engleză).

Vă prezentăm în continuare informaţii utile pentru viitorii studenţi la UAB, din metodologia de admitere.

Admiterea la UAB cuprinde următoarele etape: înscriere candidaţilor, susţinerea probelor de examen la specializările care au astfel de cerinţe, ierarhizarea candidaţilor, comunicarea rezultatelor, rezolvarea contestaţiilor şi înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri subvenţionate şi cu taxă.

Admiterea se organizează în perioada 15 iulie – 23 august 2013 conform următorului calendar:

15 iulie – 25 iulie: înscrierea candidaţilor (cu excluderea zilei de duminică, 21 iulie);

26 iulie: susţinerea interviului şi a probelor de aptitudini;

27 iulie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;

29 iulie: comunicarea rezultatelor admiterii;

30 iulie – 2 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă;

5 – 9 august, 12 – 16 august si 19 – 23 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri cu taxă (realizată la nivel de secretariate).

Admiterea se organizează pe specializări, pe bază de criterii de selecţie, aceleaşi pentru toate formele de învăţământ: de zi şi învăţământ la distanţă. Se poate desfăşura în două sesiuni, în perioada iulie–septembrie 2013. Întregul proces de admitere se finalizează până cel târziu la începutul anului universitar.

Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe specializări din facultăţi diferite din cadrul Universităţii, cu condiţia depunerii unui dosar de înscriere la fiecare facultate. Un candidat declarat admis poate beneficia de loc finanţat prin granturi de studii pentru o singură specializare, pe durata legală a studiilor. O altă specializare poate fi urmată doar în regim cu taxă.
Candidatul admis pe locurile finanţate prin granturi de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” trebuie să completeze dosarul cu actele de studii în original. Neprezentarea diplomei de bacalaureat, în original, din vina exclusivă a candidatului admis, în termenul stabilit prin prezenta metodologie, duce la pierderea locului finanţat prin granturi de studii.

La admiterea pentru programele de studii universitare cu predare în limba română, cetăţenii străini au obligaţia să prezinte un certificat de competenţă lingvistică pentru limba română eliberat de către instituţii abilitate de MECTS. Aceeaşi condiţie se impune şi în cazul transferurilor studenţilor între instituţiile de învăţământ superior acreditate care, potrivit legii, au dreptul să şcolarizeze cetăţeni străini. În situaţia în care studentul se transferă de la o universitate din străinătate, aceasta trebuie să fie recunoscută de statul român.

Dreptul de a participa la admiterea în Universitate se dobândeşte prin cererea de înscriere, verificată pe baza actelor de studii şi plata taxelor de înscriere. Persoanele care au parcurs procedura de înscriere dobândesc calitatea de candidaţi la admitere. Calitatea de admis, respectiv de student, se dobândeşte pe baza procedurilor de selecţie şi de departajare în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specializare şi formă de învăţământ.

Candidaţii care au obţinut performanţe la olimpiade şi concursuri şcolare de nivel naţional şi internaţional pot fi admişi fără concurs (fără aplicarea criteriilor de selecţie), în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate prin Ordin al M.Ed. pentru locurile finanţate prin granturi de studii.

Absolvenţii cu sau fără diplomă de licenţă/absolvire ai învăţământului superior de stat sau particular pot concura pentru a fi admişi la a doua specializare (diferită de prima), în cadrul domeniilor de licenţă oferite de Universitate.

Studenţii de la instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare cu specializări acreditate sau autorizate pot să-şi continue studiile în Universitate, prin concurs de admitere, la aceeaşi specializare, în anii II-III (IV) de studiu (dacă există locuri libere în cadrul specializării conform numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi), în regim cu taxă, peste numărul de locuri stabilit pentru anul I, cu condiţia să aibă o medie de admitere mai mare sau cel puţin egală cu media ultimului admis pe locurile cu taxă la specializarea respectivă.

Dosarul pentru înmatriculare trebuie să conţină:

La cererea de înmatriculare, candidaţii vor anexa un dosar care va cuprinde următoarele documente:
– diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia, în original;
– cartea de identitate în copie xerox;
– certificatul de naştere în copie legalizată;
– adeverinţă medicală tip, eliberată de Cabinetul şcolar sau medicul de familie;
pentru candidaţii la specializarea Educaţie fizică şi sportivă este necesar ca pe adeverinţa medicală să fie menţionat dacă este apt pentru efort fizic.
pentru specializările teologice sunt necesare şi următoarele documente: Binecuvântarea scrisă a ierarhului, Certificatul de botez şi Recomandarea preotului paroh;
– foaia matricolă corespunzătoare anilor de studiu efectuaţi, pentru candidaţii studenţi ai altor instituţii de învăţământ de stat sau particulare, care se înscriu pentru continuarea studiilor în Universitate;
– 2 fotografii tip buletin de identitate.
– dosar tip plic.
Absolvenţii de liceu din promoţia 2012/2013 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat (dacă aceasta nu a fost eliberată), adeverinţa-tip că au absolvit liceul şi au promovat examenul de bacalaureat.
În cazul în care formularul tipizat al diplomei de bacalaureat sau al adeverinţei-tip menţionată mai sus nu cuprinde rubrici cu notele obţinute de candidaţi la probele examenului de bacalaureat, candidaţii vor aduce o dovadă oficială scrisă din partea instituţiei (liceului) la care au susţinut bacalaureatul, cu menţionarea notelor şi a mediei generale de bacalaureat.
Candidaţii, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obţinut distincţii la olimpiade şi concursuri şcolare şi doresc să fie admişi fără concurs, potrivit prevederilor prezentei Metodologii, vor anexa la cererea de înscriere diploma de premiu, în original sau copie legalizată. Pentru înmatriculare, ei vor trebui să aducă originalul diplomelor pe baza cărora au fost admişi.

Taxa de înscriere

Taxa de înscriere la concursul de admitere pentru o facultate este de 150 lei. În cadrul acestei taxe, candidaţii au dreptul să opteze pentru oricare dintre specializările şi formele de învăţământ organizate (zi, învăţământ la distanţă) în facultatea respectivă.
Sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere candidaţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi de la Casele de copii sau din plasament familial, candidaţi cu o situaţie materială deosebit de precară (pe baza actelor doveditoare şi a anchetei sociale depuse de candidat în dosarul de înscriere), copiii personalului didactic aflat în activitate (profesori, educatori/învăţători, maiştri instructori – pe bază de adeverinţă), copiii angajaţilor Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia. Scutirea de la plata taxelor de înscriere se face o singură dată şi se aplică doar pentru candidaţii absolvenţi de liceu promoţia 2013.

Organizarea Admiterii la UAB

Admiterea în anul I al ciclului de studii universitare de licenţă se organizează pentru ocuparea următoarelor categorii de locuri: finanţate prin granturi de studii şi în regim cu taxă.
Admiterea pe locurile finanţate prin granturi de studii se face strict în limita numărului de locuri aprobate prin Hotărâre de Guvern şi repartizate pe instituţii de învăţământ superior prin Ordin al ministrului educaţiei.
De locurile în regim cu taxă pot beneficia, la cerere, candidaţii care au o medie mai mică decât a ultimului admis pe locurile finanţate prin granturi de studii, în ordinea descrescătoare a mediilor generale de admitere şi în limita numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi la o anumită specializare.
Candidaţii care doresc să concureze numai la forma de învăţământ la distanţă, cărora nu le sunt alocate locuri finanţate prin granturi de studii se pot înscrie numai la aceste forme de învăţământ, fără a mai fi clasificaţi pe listele pentru învăţământul de zi.
Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două specializări, din care cel mult una pe locuri finanţate prin granturi de studii, indiferent de instituţia de învăţământ care le oferă. Candidaţii admişi la mai multe specializări pe locuri finanţate prin granturi de studii, au obligaţia să opteze pentru specializarea la care doresc să beneficieze de aceste locuri.
Ocuparea locurilor finanţate prin granturi de studii şi a locurilor în regim cu taxă este valabilă pentru anul I de studiu. În conformitate cu Legea nr. 224/11.07.2005, locurile finanţate de la bugetul statului se ocupă anual, în funcţie de punctele – credit acumulate de la începutul studiilor şi media generală la finele anului anterior. Fac excepţie studenţii de la subvenţie, care îndeplinesc condiţiile pentru a primi bursa socială, care îşi păstrează forma de finanţare.

Ierarhizarea candidaţilor la concursul de admitere se face în funcţie de două criterii aplicate în următoarea ordine de prioritate:
a) media generală de admitere – se calculează pe baza mediei la bacalaureat şi a notelor obţinute la probele de examen. Media generală minimă de admitere este 5 (cinci).
b) opţiunile candidaţilor, în ordinea în care acestea au fost menţionate în fişa de înscriere.

Probele orale/scrise se susţin în faţa unei comisii de specialitate formată din trei cadre didactice şi un secretar tehnic.

Candidaţii declaraţi admişi pe locurile finanţate prin granturi de studii au obligaţia ca, până la data de 2 august 2013, potrivit calendarului de mai sus, să completeze contractul de studii în vederea înmatriculării ca studenţi la domeniul de licenţă, specializarea şi facultatea la care au fost admişi.

Candidaţii declaraţi admişi pe locurile cu taxă completează contractul de studii în vederea înmatriculării şi depun dosarul cu documentele până la 23 august 2013, dar au şi obligaţia să achite prima tranşă a taxei de studii.

Candidaţii admişi care nu îndeplinesc aceste condiţii pierd calitatea de admis, iar locurile vacantate în acest mod se scot la concurs în sesiunea septembrie. La data de 23 august 2013 inclusiv, prima sesiune a concursului de admitere se consideră încheiată.
Candidaţii declaraţi respinş sau pe locuri în aşteptare se pot înmatricula numai pe locurile cu taxă rămase neocupate în urma concursului de admitere până la data de 23 august 2013. Locurile finanţate prin granturi de studii, rămase libere la o specializare, deoarece candidaţii declaraţi admişi nu au depus cerere în vederea înmatriculării, vor fi ocupate în ordinea descrescătoare a mediilor, de către candidaţii care s-au înmatriculat pe locurile cu taxă la specializarea respectivă.

Criteriile de selecţie pentru admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă
în anul universitar 2013-2014

Media la bacalaureat în pondere de 100% pentru:

Facultatea de Istorie şi Filologie – specializările Facultatea de Istorie şi Filologie – specializările Istorie, Arheologie, Muzeologie, Limba şi literatura română – Limba şi literatura franceză, Limba şi literatura română- Limba şi literatura engleză, Limba şi literatura franceză – Limba şi literatura engleză

Facultatea de Ştiinţe – specializările: Finanţe şi bănci, Contabilitate şi informatică de gestiune, Marketing, Administrarea afacerilor, Economia, comerţului, turismului şi serviciilor, Informatică, Ingineria mediului, Măsurători terestre şi cadastru, Electronică aplicată

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale – specializările: Drept, Administraţie publică, Sociologie, Asistenţă socială, Terapie ocupaţională

Facultatea de Teologie Ortodoxă – specializarea: Teologie ortodoxă asistenţă socială

Media la bacalaureat şi probă eliminatorie de aptitudini pentru:

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale – specializare Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar: Media la bacalaureat 100% şi proba de aptitudini vocaţionale (admis/respins)

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale – Educaţie fizică şi sportivă: Media la bacalaureat 100% şi proba de aptitudini sportive (admis/respins)

Facultatea de Teologie Ortodoxă – specializarea Teologie ortodoxă pastorală: Media la bacalaureat (50%), Probă scrisă (50%) şi Probă eliminatorie (admis/respins).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Facultăţile de la Universitatea „1 Decembrie 1918” sunt nici prea bune, nici prea slabe. Vezi facultăţile din ţară mai puţin performante | Alba24

  2. Pingback: Facultăţile de la Universitatea „1 Decembrie 1918” sunt nici prea bune, nici prea slabe. Vezi topul naţional realizat de Ministerul Educaţiei | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement