Connect with us
Advertisement

Economie

ADR Centru: Sesiune de training pentru specialiştii Agenţei de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova la Alba Iulia

Publicat

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru România și Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova au semnat, la Alba Iulia, anul trecut, Acordul de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare. De 1 Decembrie, la Alba Iulia, o delegație de specialiști ai Agenției moldovene au efectuat un scurt stagiu de pregătire la sediul ADR Centru România.

Pe baza prevederilor Acordului de parteneriat bilateral, specialiștii ADR Centru din Moldova au colaborat cu partenerii lor români în domeniul planificării teritoriale și al dezvoltării regionale, dar și pe componentele de monitorizare a proiectelor, și în domeniul comunicării asupra implementării proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile. Seminarul organizat la Alba Iulia a venit exact în momentul optim pentru extinderea scopurilor și obiectivelor Uniunii Europene în Europa Centrală și de Est. Aspectele privind planificarea dezvoltării sunt deosebit de importante, datorită faptului că, pe baza lor se va realiza procesul de programare financiară a fondurilor nerambursabile europene. Deoarece ambele Agenții de Dezvoltare Regională partenere împărtășesc și-ș exprimă interesul în continuarea cooperării, directorii Simion Crețu (România) și Tudor Meșină (Republica Moldova) au convenit să dezvolte acest schimb de experiență în anul 2014, prin proiecte europene comune.

 „În sfârșit nu numai noi, de la ADR Centru România, dar și întreaga Europă, dăm un semnal coerent și clar partenerilor noștri moldoveni, pentru a-i sprijini să atragă și ei importante fonduri europene pentru dezvoltarea Regiunii Centru din Republica Moldova. Primele teme pe care le-am identificat s-au referit la domeniile planificării și în sistemul de monitorizare a proiectelor. Am constatat că în țara vecină Agenția are alt rol decât în cazul nostru. Totuși, deoarece atribuțiile ne sunt comune, diferă doar modalitățile prin care ne urmărim menirea. Și noi și colegii noștri urmărim dezvoltarea regiunilor noastre, prin absorbția eficientă de fonduri. De aceea, le-am pus la dispoziție cunoștințele acumulate de experții noștri, pentru a-și forma o idee despre procedurile pe care le aplicăm. Credem că astfel de experiențe vor fi benefice pentru ambele părți și vom continua aceste schimburi informaționale”, a declarat, după întâlnirile de lucru cu partenerii moldoveni, Simion Crețu, director general ADR Centru România.

”Vedem că parteneriatul nostru devine eficient și avem convingerea că pe această bază vom putea dezvolta proiecte tot mai importante, care sa susțină, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am văzut cum ADR Centru din Româna a implementat proiecte importante pentru dezvoltarea regiunii formate din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Este adevărat faptul că regiunea noastră din Moldova este mai mică și noi nu reprezentăm decât circa un milion de locuitori, dar învățăm să aplicăm proceduri noi, să ne familiarizăm cu standardele europene. Am fost impresionați de sistemul de gestionare a documentelor de la partenerii noștri români și de felul cum reușesc să controleze atâtea proiecte, prin care se atrag peste 450 milioane euro în această zonă. Avem nevoie de expertiza românească, deoarece exemplele de succes trebuie să fie urmate, iar greșelile pot fi evitate mai ușor, daca ai parteneri de încredere. Regiunea Centru din Moldova are multe oportunități, iar cu sprijinul partenerilor noștri, din România dar și din alte țări, vom putea să obținem și să utilizăm mai bine fondurile disponibile în cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat Tudor Meșină, directorul ADR Centru Republica Moldova.

În principiu, Acordul de parteneriat cu ADR Centru Moldova, semnat la 1 decembrie 2012, prevede schimburi de experiență în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităților tehnice ale angajaților celor două ADR, pentru dezvoltarea și managementul proiectelor, precum și pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora și identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunoștințe privind pregătirea pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. În prima fază sunt vizate cooperarea în scopul dezvoltării și consolidării legăturilor economice dintre cele două regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage în domenii și sectoare economice care prezintă interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele două regiuni, precum și extinderea cooperării la nivelul celor două Consilii de Dezvoltare Regională.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement