Eveniment
Ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de inundații. Câți bani poate primi o familie. Ședință de Guvern
Guvernul se va reuni joi în şedinţă, urmând să aprobe o hotărâre privind acordarea de ajutoare de urgenţă populaţiei afectate de efectele fenomenelor meteorologice deosebite din acest an.
Ajutoarele de urgenţă prevăzute la art. 1 se acordă familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, astfel:
a) câte 10.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;
b) câte 7.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;
c) câte 4.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;
d) câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
e) câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
(2) Pentru familiile şi persoanele singure prevăzute la alin. (1) lit. a) – d), suma prevăzută la alin. (1) lit. e) se acordă suplimentar faţă de sumele acordate pentru afectarea locuinţei.
(3) În cazul în care, ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar
de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (3), ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat
de organizarea înmormântării.
(5) Ajutorul de urgenţă se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al
deţinerii acestora.
În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă.
- Pentru acordarea ajutorului de urgenţă prevăzut la art. 1 nu se impune completarea cererii şi nici efectuarea de anchete sociale
Ajutoare de urgență fără anchetă socială
Documentațiile se avizează de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi şi conţin în mod obligatoriu:
a) numele şi prenumele titularului ajutorului de urgenţă;
b) adresa de domiciliu/reşedinţă;
c) gradul de afectare a locuinţei, potrivit art. 2 alin. (1), constatat de comisia pentru evaluarea
estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului;
d) suma propusă cu titlu de ajutor de urgenţă, în conformitate cu nivelurile şi limitele prevăzute la art. 2.
(3) Pe baza borderourilor centralizatoare prevăzute la alin. (1), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială întocmeşte situaţiile centralizatoare cu titularii ajutorului de urgenţă cu propunerea de aprobare, pe care le transmite Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pentru aprobare.
(4) Plata ajutorului de urgenţă se poate face atât prin mandat poştal, cât şi prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, titularul îşi va exprima opţiunea în scris pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.
(5) Colectarea şi prelucrarea datelor necesare acordării ajutoarelor de urgență se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 679/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi a legislaţiei naţionale aplicabile domeniului protecţiei datelor.
Ajutoare pentru persoanele afectate de inundații: Comunicatul Guvernului
„Având în vedere experienţa anilor trecuţi, precum şi probabilitatea de producere în continuare în cursul anului 2023 de inundaţii şi fenomene meteorologice deosebite şi necesitatea de a interveni operativ pentru sprijinirea persoanelor afectate, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului, se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2023, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase.
Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
Gospodării din judeţele Alba, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Mehedinţi, Sălaj, Sibiu şi Teleorman au fost afectate în această lună de precipitaţii abundente şi alte fenomene meteorologice deosebite, fiind nevoie de sprijinul şi intervenţia pompierilor militari pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.
„Multe familii sau persoane singure au locuinţele avariate, bunuri uzuale şi de folosinţă îndelungată deteriorate, animalele şi păsările din gospodării dispărute, în consecinţă fără elementele necesare traiului zilnic”, se evidenţiază în document.
Conform acestuia, aprobarea unei hotărâri a Guvernului de acordare a ajutoarelor de urgenţă pentru situaţii de necesitate cauzate de inundaţii, alunecări de teren şi fenomene meteorologice deosebite, indiferent de momentul în care acestea se vor produce pe parcursul acestui an, va permite sprijinirea promptă a populaţiei şi va facilita combaterea rapidă a riscului de excluziune socială a celor afectaţi.
În şedinţa Cabinetului Ciolacu va fi discutat şi un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale.
„Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte instituirea cadrului legal privind aplicarea tarifelor rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din Romania, stabilite în funcţie de perioadă sau de distanţa parcursă”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
Foto: Arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News