Eveniment
Ajutor de până la 50.000 de euro pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Care sunt condițiile

Ajutor de până la 50.000 de euro pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Asociațiile și societățile producătorilor agricoli pot beneficia de până la 50.000 euro, pe 3 ani, pentru creșterea porcilor de reproducție Bazna și Mangalița. Ajutorul de minimis are o valoare de 2.300 lei/scroafă/an.
O hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobată în ședința Executivului de miercuri. „E un program care continuă și în acest an, nu este o premieră, dar este reangajat Executivul să susțină acest sector din agricultura românească. Astfel, asociațiile și societățile producătorilor agricoli pot beneficia de până la 50.000 euro, pentru o perioadă de 3 ani, pentru creșterea porcilor de reproducție Bazna și/sau Mangalița, două rase românești. Sprijinul este de 2.300 lei/scroafă/an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Fondurile necesare finanțării acestui program, respectiv 1,5 milioane de lei, sunt asigurate în bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul în curs.
Mihai Constantin a precizat că pentru a beneficia de acest sprijin, producătorul agricol „trebuie să aibă exploatația înregistrată sanitar-veterinar, să dețină scroafe de reproducție din rasele menționate Bazna și/sau Mangalița, iar cererile de înscriere se depun la direcțiile pentru agricultură județene, începând de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, deci după publicarea în Monitorul Oficial, în zilele următoare, până la data de 31 iulie 2025 inclusiv”.
Ajutor de până la 50.000 de euro pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița
Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare de produse agricole, care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:
- producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale,
- producătorilor agricoli societăţi agricole,
- producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:
- să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
- să deţină scroafe de reproducție din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în BND;
- să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat;
- să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap;
- să identifice și să înregistreze produșii prevăzuţi;
- să efectueze testul ADN la fiecare scroafă din rasele Bazna și Mangalița;
- să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program, inclusiv prin procedura de înlocuire, până la data de 28 noiembrie 2025, inclusiv;
- să nu depășească în sectorul producției primare de produse agricole, prin acordarea prezentului ajutor de minimis, echivalentul în lei a 50.000 euro/întreprindere/întreprindere unică pe durata ultimilor 3 ani.
Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții și se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute anterior.
Valoarea ajutorui de minimis este de 2.300 lei/scroafă/an.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 50.000 euro pe durata perioadei de 3 ani.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă pentru fiecare scroafă.
Cum se poate solicita ajutorul de minimis
Beneficiarii care solicită ajutorul de minimis trebuie să depună la DAJ o cerere de înscriere în program, începând cu data intrării în vigoare a hotărârii, până la data 31 iulie 2025, inclusiv, însoțită de următoarele documente:
- certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului /a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz al/a solicitantului, împuternicire și o copie a
B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, în copie, după caz; - document din care rezultă că exploatația figurează înregistrată în BND, cu animalele identificate și înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, eliberat de operatorul Sistemului naţional de identificare;
- documentul de înregistrare sanitar-veterinară/autorizația sanitar-veterinară, în copie, după caz;
- adeverintă eliberată de asociația acreditată de Agenția Națională pentru Zootehnie pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, vizată de Oficiul Județean de Zootehnie, prin care se confirmă înscrierea scroafelor/scrofițelor în registrul genealogic al rasei, în secțiunea principală, detaliată pe crotalii
- registrul exploatației completat la zi din care rezultă numărul de scroafe deținute și înscrise în Registrul Genealogic al rasei, în secțiunea principală, deținute, în copie;
- dovadă cont activ de disponibilități în bancă/trezorerie.
În data de 11 august 2025 DAJ publică pe pagina de internet a instituției Notificarea cuprinzând beneficiarii sprijinului financiar aferent schemei de ajutor de minimis și sumele solicitate de către aceștia.
În cazul în care, pe perioada de derulare a programului, se înregistrează ieșiri de scroafe din efectiv, beneficiarul are obligația ca în termen de 15 zile de la producerea evenimentului să notifice DAJ și să le înlocuiască cu scroafe și/sau scrofițe în termen de 60 de zile fără a depăși data de 28 noiembrie 2025, inclusiv. În acest caz beneficiarul prezintă DAJ, în termen de 60 zile de la ieșirea scroafelor din efectiv o nouă adeverință.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News