Eveniment
ALBA: Au început asfaltările la ”Trans-salina”, drumul care duce la un sat cu 14 oameni. Costul ajunge la 8 milioane de lei
Autoritățile din Alba au început asfaltarea unui drum cu o lungime de aproape 8 kilometri, care leagă de civilizaţie două sate ale comunei Lopadea Nouă din Alba. În total, cele două sate au aproximativ 50 de persoane.
Consiliul Județean Alba are însă și alte planuri pentru zonă: amenajarea unui ștrand rustic, într-o zonă bogată în sare.
Băile Sărate Ocnișoara vor avea la bază o fântână cu apă sărată apreciată de localnici pentru proprietățile sale ca remediu pentru diverse boli, în special reumatism.
Asfaltarea drumului a început marţi, 11 mai 2021, între Ocnişoara şi Ciuguzel, pe o distanţă de 4 km. Locuitorii de aici au văzut pentru prima dată în viaţa lor asfalt în satul în care s-au născut, au crescut şi au trăit.
Localnicii l-au numit şi drumul ”Trans-salina” datorită reliefului deluros cu pantă mare pe care este executat.
Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.
Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.
Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.
Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului.
Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.
Primarul din Lopadea Nouă, Marian Cătălin Indreiu, a postat pe contul său de Facebook o serie de informații.
”Acum 100 de ani Ocnișoara era o comună cu peste 500 de locuitori, cu cele mai bune terenuri din zonă, unde și în vremea foametei și secetei pământul asigura traiul întregii regiuni.
Din cauza drumului impracticabil, amplasat pe un teren deluros, satul s-a depopulat, ajungând la 14 locuitori. Visul atât de mult dorit începe azi să ia contur.
Prin reabilitarea acestui drum se va facilita accesul în această zonă cu bogății naturale deosebite.
Existența unui masiv de sare în acest loc, duce la demararea lucrărilor privind construirea unui ștrand rustic de către CJ Alba.
De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.
Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.
Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.
Acest segment de drum face legătura între satele Ciuguzel și Odverem, facilitând accesul cu mașina și punând în valoare minunata peisagistică a zonei.
Totodată se pot admira câmpurile cu trandafiri, lavandă și pomi fructiferi ale localnicilor deosebiți de pricepuți” a postat primarul.
”Aceste investiţii vor aduce reale beneficii locuitorilor comunei Lopadea Nouă, principalul scop urmărit fiind creşterea calităţii vieţii.
Implicaţiile se vor resimţi însă nu doar în plan social, ci şi în plan economic şi turistic, având în vedere că, la Ocnişoara, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Lopadea Nouă fac demersuri pentru valorificarea potenţialului zonei, prin amenajarea Băilor sărate, un spaţiu de agrement şi relaxare”, a transmis Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Sursă: Adevarul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
LILIANA JANSSENS
joi, 13.05.2021 at 11:55
Felicitari doamne ajuta