Eveniment
ALBA: Diferențe majore în abordarea războiului din Ucraina, între liderii ortodocși și greco-catolici, în pastoralele de Paște
Liderii celor două culte religioase majoritare în județul Alba au transmis, în scris, cuvântările legate de Sărbătorile Pascale.
Aceștia se adresează propriilor enoriași în contextul războiului care devastează Ucraina, o țară vecină și ortodoxă, în preajma Sărbătorilor pascale din acest an.
Un război care se traduce în zeci de mii de morți, distrugere și milioane de refugiați care au fost obligați să își părăsească familiile și locurile natale.
Discrepanțe majore între mesaje
Se poate constata o discrepanță majoră între Pastorala Arhiepiscopului Ortodox de Alba Iulia, Irineu, și cea a Arhiepiscopului Bisericii Greco-Catolice, cardinalul Lucian Mureșan.
În timp ce liderul greco-catolicilor din Alba, și-a dedicat pastorala și mesajul către victimele războiului din Ucraina și a criticat războiul pornit de Rusia, liderul creștin-ortodocșilor din județ, nici măcar nu amintește că la granița cu România există un război, un război, în care sunt uciși zilnic oameni nevinovați, chiar în postul Paștelui.
Singura precizare a părintelui Irineu, care poate aminti de războiul provocat de Rusia, este o frază, care vorbește voalat de instabilitatea lumii actuale, în care ”suntem tulburaţi de suferinţe, violenţe şi războaie, de boli, nedreptăţi şi dezastre naturale”, atât.
Discrepanța este cu atât mai mare chiar și în momentul în care Cardinalul Lucian Mureșan le mulțumește direct clericilor și credincioșilor pentru donațiile făcute către refugiații din Ucraina, în timp ce Arhiepiscopul de Alba Iulia, liderul preoților și credincioșilor ortodocși care s-au implicat masiv în campanii de ajutorare a refugiaților, nici nu amintește de efortul depus de aceștia.
Lucian Mureșan a criticat dur războiul, a citat din Papa Fracisc și a numit războiul: ”un eșec al politicii și al omenirii, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în faţa forţelor răului”.
A mai precizat că ”orice conflict armat este o degradare radicală umanităţii, o erupţie a urii și a egoismului, care contrazice iubirea lui Dumnezeu și desfigurează demnitatea persoanelor în numele ideologiilor și al intereselor meschine”.
Mai mult de atât și-a îndreptat cuvintele către victimele care au reușit să fugă din calea războiului, dar și sentimentele de durere pentru cei care au fost uciși de invadatori.
Părintele Irineu a pus accentul pe anul 2022 care a fost proclamat ”Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” și că ”rugăciunea este necesară, în vremea noastră, când rătăcirea, ambiţiile deşarte şi ataşamentele materiale şi sentimentale afectează pe mulţi, îndepărtându-i de viaţa creştină autentică”.
CITEȘTE ȘI: Arhiepiscopia Alba Iulia: Sute de locuri de cazare, sute de mii de lei strânși din donații pentru refugiații din Ucraina
Cele două biserici s-au implicat activ în ajutorarea refugiaților dar și a victimelor din Ucraina. Preoți și credincioși creștin ortodocși din Alba și Mureș au donat bani, alimente, pentru refugiații din Ucraina. La Mănăstirea Dumbrava au fost și sunt cazați refugiați.
La fel și clericii și credincioșii greco catolici din județ s-au implicat activ, în special în zona Blajului. Au donat bani, produse și au realizat acțiuni de voluntariat pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.
CITEȘTE ȘI: Povestea impresionantă a mobilizării Blajului, pentru refugiați. Cum s-a grupat comunitatea din oraș în jurul unei idei generoase
Cuvântarea către credincioși a celor doi lideri spirituali
Arhiepiscopul Irineu:
”(…) Iubiţi credincioşi, Anul 2022 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului. Rugăciunea este necesară, în vremea noastră, când rătăcirea, ambiţiile deşarte şi ataşamentele materiale şi sentimentale afectează pe mulţi, îndepărtându-i de viaţa creştină autentică.
CITEȘTE ȘI: PASTORALA părintelui Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia, transmisă cu prilejul Învierii Domnului
Într-adevăr, este nevoie „să facem cereri, rugăciuni şi mijlociri pentru toţi oamenii” (cf. I Tim. 2, 1), implorându-L pe Dumnezeu să ne purifice, pentru a putea continua drumul vieţii de credinţă şi a ne ridica la înălţimea vocaţiei noastre creştine.
Dând prioritate rugăciunii, se vor vindeca rănile apărute pe Trupul tainic al lui Hristos, care este Biserica Sa. Totodată, va spori calitatea vieţii noastre şi, asemenea Sfinţilor Apostoli, vom deveni vestitori entuziaşti şi martori credibili ai lui Hristos.
În instabilitatea lumii actuale, suntem tulburaţi de suferinţe, violenţe şi războaie, de boli, nedreptăţi şi dezastre naturale. Întreaga creaţie „suspină şi suferă în durerile naşterii” (Rom. 8, 22), adică naşterea din nou a lumii.
Însă Domnul înviat este gata oricând să împrăştie umbrele fricii şi ale disperării, oferindu-ne pace şi speranţă, ca odinioară ucenicilor Săi, în Ierusalim şi în Galileea.
Mântuitorul nostru este împlinirea istoriei şi a creaţiei, un Prieten fidel Căruia putem să-I încredinţăm bucuriile şi durerile noastre.
Gustând din dulceaţa comuniunii cu El, vom fi capabili să-L mărturisim, prin însăşi viaţa noastră, înaintea celor ignoranţi şi necredincioşi.
La aceasta ne cheamă, astăzi, sărbătoarea Sfintelor Paşti! Al vostru către Hristos-Domnul rugător, † IRINEU Arhiepiscop al Alba Iuliei”.
Arhiepiscopul Lucian Cardinal Mureșan:
”(…) În aceste săptămâni, constatăm cu toții cum războiul din Ucraina marchează în mod dramatic existența locuitorilor acestei țări, bulversează stabilitatea și relațiile internaționale, dar totodată ne interpelează pe fiecare dintre noi sub aspectul umanității.
Ororile și suferințele create de acest conflict ne cutremură și se adresează conștiinței noastre! Cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc se dovedesc a fi profetice și de mare actualitate: „Fiecare război lasă lumea mai rea decât a găsit-o.
Războiul este un eșec al politicii și al omenirii, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului. […] Să ne îndreptăm privirea spre atâția civili masacrați ca «daune colaterale».
Să întrebăm victimele. […] Să luăm în considerare adevărul acestor victime ale violenței, să privim realitatea cu ochii lor și să ascultăm relatările lor cu inima deschisă.
Astfel, vom putea recunoaște abisul răului în inima războiului” (Fratelli tutti, 261). Orice conflict armat este o degradare radicală umanității, o erupție a urii și a egoismului, care contrazice iubirea lui Dumnezeu și desfigurează demnitatea persoanelor în numele ideologiilor și al intereselor meschine.
CITEȘTE ȘI: Pastorala Ariepiscopului Greco-Catolic, Cardinal Lucian: Frații și surorile noastre din Ucraina nu sunt singuri în suferința lor!
Frații și surorile noastre din Ucraina nu sunt singuri în suferința lor! Domnul nostru Isus Cristos este cu ei, își asumă durerile lor, se identifică cu ei și îi întărește în aceste clipe de grea și nedreaptă încercare.
Alături de ei este și Biserica Română Unită cu Roma, care cunoaște prea bine ce înseamnă suferința impusă violent în spiritul ideologiilor contrare demnității umane.
Le mulțumesc tuturor preoților, călugărilor, călugărițelor și credincioșilor care l-au recunoscut pe Isus cel Înviat în chipul refugiaților care au intrat în România în această perioadă, primindu-i în casele lor și ajutându-i cu generozitate.
Bunul Dumnezeu să îi răsplătească pentru binele făcut iar celor care trăiesc drama războiului să le ofere mângâiere și ocrotire, să le insufle speranță și tărie!
Mulți dintre ei sunt în mijlocul nostru și împreună cu ei astăzi îl sărbătorim pe Isus cel Înviat. Ei fac parte din familia noastră și îi primim ca fiind frații noștri. Împreună cu ei frângem pâinea durerilor, alături cu ei ard inimile noastre, precum ucenicilor din Emaus.
Să-i însoțim cu rugăciunile noastre, având convingerea că Domnul nu îi părăsește iar Preasfânta Fecioară Maria nu își uită fiii!
Să-L rugăm pe Isus să-i lumineze și pe cei care provoacă toate aceste suferințe pentru a regăsi drumul păcii și al pocăinței!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News