Administrație
Alba Iulia, în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului în România în 2026. Care sunt planurile primăriei
Alba Iulia candidează alături de Brașov pentru titlul de Capitala Tineretului în România în 2026. Primăria cere sprijinul organizațiilor și entităților de business pentru a contribui la consolidarea candidaturii în fața juriului de selecție.
În fiecare an, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România, în urma acestui concurs. Primește sprijin financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
Potrivit inițiatorului acestui program, cele două municipalități și-au depus candidaturile în perioada 22 martie – 30 iunie 2024.
Acestea vor fi evaluate de către membrii juriului, iar în 19 octombrie 2024 va fi anunțat orașul câștigător.
”Candidatura este rezultatul unei colaborări strânse între tinerii din Alba Iulia, fiind dezvoltată de și pentru tinerii care își doresc să aducă un impact pozitiv și durabil asupra comunității noastre. În anul 2026, nu doar că promovăm valoarea și contribuția tinerilor, dar urmărim și să creăm un cadru propice pentru dezvoltarea personală și profesională a acestora”, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.
ONG-urile și firmele sunt îndemnate să semneze și să transmită o declarație de sprijin care să sublinieze angajamentul față de inițiativă. Sprijinul va contribui la consolidarea candidaturii în fața juriului de selecție, potrivit sursei citate.
Alba Iulia pentru Capitala Tineretului în 2026. Obiectivele și activitățile propuse
În descrierea pusă la dispoziție de primărie, prin această candidatură municipiul încearcă dezvoltarea ecosistemului de tineret.
Sunt vizate următoarele obiective și activități:
- programe de motivare a tinerilor pentru practicarea sporturilor
- programe/educație pentru sănătatea mintală
- campanii pentru prevenirea adicțiilor
- activități comune de educație non-formală
- conversații cu studenți și persoane din diverse profesii pentru schimbul de bune practici
- ateliere de educație financiară
- consiliere pentru orientare în carieră
- parteneriate cu mediul privat pentru oportunități de angajare
- platformă de evenimente ale ONG-urilor
- mediu propice pentru voluntariat
- amenajarea unei baze sportive moderne
- înființarea unui centru de tineret/ spații recreaționale pentru tineri
Capitala Tineretului în 2026. Sprijin financiar
Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private. Deținătorul său va beneficia de asemenea de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național, organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.
De asemenea, orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România și ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.
Juriul este format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, persoane cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și European.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News