Eveniment
Alba Iulia, în topul orașelor NEATRACTIVE pentru locuit. Românii ar prefera până și Vasluiul. Studiu realizat de Banca Mondială
Alba Iulia, un oraș aparent liniștit cu licee bunicele și un centru universitar în dezvoltare, un oraș cu istorie, suficient de mic încât să ajungi în timp util în orice colț dar suficient de mare încât să te poți plimba ore în șir. Toate aceste aspecte ar putea pune Alba Iulia pe harta orașelor atractive de locuit, cel puțin din perspectiva celor care locuiesc aici. Totuși, se pare că părerea românilor este total opusă și Cealaltă Capitală este unul din cele mai neatractive 10 orașe în care s-ar muta. Motivele sunt variate, începând cu lipsa unor job-uri atractive și bine plătite, unei facultăți cu renume, viața culturală care lipsește cu desăvârșire, cu excepția unor evenimente anulate, viața de noapte pentru tineri și lista poate continua. Până și orașul Vaslui pare mai atractiv pentru cei care au participat la acest sondaj.
Alba Iulia se află pe locul 9 în TOP 10 cele mai neatractive orașe în care s-ar muta românii, arata un raport realizat de Banca Mondiala. Primul loc în acest top în ocupă Tulcea, urmată de Călăraș, Drobeta Turnu-Severin, Zalău, Slobozia, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Vaslui.
Aproximativ 18% (reprezentativi pentru 3,6 milioane de persoane) dintre participanții la un sondaj al Băncii Mondiale au declarat că își doresc să se mute din actuala localitate în următorii cinci ani. Dintre aceștia, 66,5% au spus ca ar prefera să rămână în România, iar restul au indicat ca s-ar muta mai degrabă în afara țării. Din perspectiva teritorială, majoritatea celor din vestul țării vor sa plece în străinătate, în vreme ce românii mai apropiați de București preferă să rămână în țară.
Românii care aleg sa își schimbe domiciliul fac acest lucru din motive personale (căsătorie), pentru a-și schimba locul de muncă, sau pentru a-și desfășura studiile.
Văzând cele trei motive pentru care și-ar schimba domiciliu, nu este de mirare că Alba Iulia se află în topul celor mai neatractive orașe, singurul motiv care s-ar plia în momentul de față de cerințele oamenilor fiind căsătoria.
Dacă ne uităm la locurile de muncă atractive acesta sunt insuficiente chiar și pentru locuitorii orașului, care în ultima perioadă au început să facă naveta la Sebeș și Blaj, iar dacă vorbim de studii, Universitatea „ 1 Decembrie 1819” nu se poate compara cu marile centre universitare din țară.
Bucureștiul este principala alegere a acestora datorită dezvoltării economice superioare față de restul orașelor din România și a locurilor de munca existente. Pe locul doi și trei se afla Cluj-Napoca (11%) și Timișoara (9%), văzute mai bine decât Capitala în special din punct de vedere al condițiilor de viata.
În top 10 orașe în care romanii ar vrea să se mute au mai intrat și Brașov, Constanța, Sibiu, Iași, Oradea, Suceava și Târgu-Mureș.
sursa: wall-street.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Arpi
miercuri, 26.07.2017 at 08:06
Si eu cand incercam sa le explic autoritatilor locale ca nu e bine sa inchida poligonul de tir cu arcul pentru public din Cetate, din motive de orgolii personale ale unora, pentru ca si acesta (poligonul) este o mica rotita care contribuie la imbunatatirea perceptiei despre oras …. In cei 5 an cat am functionat fara nici un incident (!) am auzit de mai multe ori turisti zicand ” Foarte frumos orasul ,pacat ca in afara de un tir cu arcul nu prea ai ce face …”Tocmai din acest motiv am adauga la un moment dat si tirul Airsoft. Si am vrut sa mai pornesc cateva „atractii” inedite in cetate, care sa-i faca pe turisti sa mai stea la noi, dar sa-i si distreze pe Albaiulieni. insa in situatia data prefer sa onorez invitatiile altor edili care au inteles importanta acestui gen de activitati la locatii istorice/turistice/festivaluri. Edili inclusiv din Austria unde doar anul acesta ma pregatesc sa ma duc a 3-a oara sa-i distrez pe turisti la un festival istoric…… ca acolo tirul cu arcul nu e „periculos”