Eveniment
DUPĂ 21 DE ANI: Monument pentru revoluționari pierduți în bătalia intereselor politice
După 21 de ani de la Revoluţia din 1989, albaiulienii nu se simt liberi. Sau cel puţin aceasta a fost concluzia celor exprimate de unii oameni prezenţi, marţi, la evenimentele prilejuite de comemorarea zilei de 21 decembrie. A fost organizată depunere de coroane la Troiţa din Piaţa Ion I.C.Brătianu şi a fost dezvelit monumentul în cinstea eroilor Revoluţiei, dar solemnitatea evenimentelor nu a reuşit să umple lipsurile resimţite de cetăţeni. „Noi numim asta libertate, dar cât de liberi putem fi, când fiecare zi pe care o trăim este dictată de taxe şi salarii mizere? Au trecut 21 de ani, dar parcă nu a trecut nici o zi”, a spus un albaiulian dezamăgit.
Voci din grupul de oameni prezenţi la depunerile de coroane au exprimat dezamăgirea lor faţă de modul în care politicienii au decis să gestioneze această libertate, iar, în opinia multor dintre albaiulieni, sacrificiul făcut de eroii de la 1989 a fost pierdut în bătălia diferitelor interese. „Libertatea noastră se desfăşoară între graniţele impuse de coloratura politică”, a explicat un cetăţean.
Printre puţinii albaiulieni mulţumiţi de evoluţia ţării, de la Revoluţie până în prezent s-a arătat revoluţionarul Mihai Babiţchi. Acesta a vorbit în faţa oamenilor despre speranţă şi răbdare, singurele cuvinte care, în opinia cetăţenilor, pot defini prezentul. „Când mă întreabă lumea dacă sunt mândru de ce s-a întâmplat de la Revoluţie şi până acum, le răspund, cu mâna pe inimă, ca da. Am luptat atunci pentru libertate şi suntem liberi, iar măsurile impuse acum de criza economică sunt doar temporare şi sunt făcute cu scopul de a ne ajuta pe termen lung”, a declarat Mihai Babiţchi.
La Troiţa din Piaţa Ion I.C.Brătianu şi la monumentul dezvelit la intersecţia Bulevardelor Transilvaniei şi Revoluţiei din Cetate au depus coroane şi au susţinut alocuţiuni primarul Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, revoluţionari şi membri ai partidelor politice.
Amplasarea noului monument a fost aleasă ţinând cont că, în urmă cu 21 de ani, piaţa din faţa fostului magazin „Materna” a reprezentat locul de adunare al revoluţionarilor albaiulieni. Sfinţirea monumentului a fost făcută de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ovidiu Hategan
marți, 21.12.2010 at 15:35
a doua fotografie este extraordinara