Connect with us
Publicitate

Abrud

UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Publicat

Peste 80 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate în noaptea de sâmbătă spre duminică după o avarie semnalată la golirea de fund a lacului Tăul Mare. Autoritățile din Alba s-au deplasat de urgență la fața locului și au decis evacuarea preventivă a localnicilor din avalul lacului.

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00. 

UPDATE, ora 11.30 Forțele de intervenție acționează pentru golirea lacului cu 5 m ”pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate. Ulterior vor fi luate alte măsuri, a anunțat ISU Alba. Sunt folosite motopompe de mare capacitate.

 

UPDATE, ora 08:30 –  Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

VEZI ȘI: VIDEO din dronă de la Tăul Mare din Roșia Montană: Cum se vede de la înălțime barajul și operațiunea de golire parțială a lacului

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

  • ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
  • pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
  • a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
  • IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
  • IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

Începând cu ora 06:00, secretarul de stat Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

UPDATE, ora 08:00 – Șeful Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns de urgență duminică dimineața în Alba, unde a discutat cu autoritățile despre avaria semnalată. Potrivit autorităților, până în prezent au fost evacuate 84 de persoane, iar alte 184 au refuzat evacuarea.

La fața locului a fost chemat un expert. Breșa are forma unui con și o dimensiune la partea superioară (nivelul coronamentului) de circa 1 mp.

Autoritățile ar putea lua în calcul două posibile soluții. Prima dintre acestea vizează golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe. O altă posibilă soluție ar putea viza efectuarea unor lucrări de reparație a prăbușirii.

UPDATE, ora 06:00 – Noapte albă la Roșia Montană. Potrivit unor surse, o fisură ar fi apărut în barajul lacului Tăul Mare.

Evacuarea preventivă a oamenilor a început de azi-noapte, în jurul orelor 02:00 – 03:00. Autoritățile au format echipe mixte care au mers din poartă în poartă și le-au explicat localnicilor situația. Dacă oamenii nu doreau să se autoevacueze, aceștia trebuiau să semneze pe propria răspundere.

Au fost transmise mai multe notificări RO-Alert pentru populația din zonă. Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, însă sunt și persoane care au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități la Abrud și Câmpeni. Vizate de evacuare au fost în total peste 200 de persoane.

Autoritățile din județ s-au mobilizat de urgență. Personalul aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție. La fața locului au ajuns zeci de angajați ai ISU, IJJ, IPJ și a altor instituții din județ.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, este așteptat în această dimineață la comandamentul de la Abrud.

UPDATE 1, ora 01:00 – Oamenii din sat au primit mesaj prin RO-Alert. Potrivit unor informații de la fața locului, se pare că vor fi evacuate în jur de 200 de familii din zonă. Acestea urmează să fie cazate în săli de sport din Câmpeni și Abrud.

Lacul Tăul Mare are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri.

Locuitorii din zona lacului evacuați din gospodării

Potrivit ISU Alba „pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusa măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Tăul Mare.

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze)”.

ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert. În jur de 200 de familii din zonă trebuie evacuate. Acestea urmează să fie cazate în săli de sport din Câmpeni și Abrud.

„La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Câmpeni având o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane.

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale.

În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare.

Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, au mai transmis reprezentanții ISU.

Potrivit ISU, în prezent se lucrează la amenajarea drumului de acces în zonă.

„Măsura evacuării populației a fost luată preventiv în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație, au mai precizat reprezentanții ISU Alba.

Mobilizare de urgență. A fost transmis mesaj RO-Alert

Autoritățile s-au mobilizat de urgență și au fost activate protocoalele pentru asemenea situații. La ordinul lui Raed Arafat, au fost mobilizate 4 pompe de mare capacitate din Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

În zonă sunt peste 130 de pompieri și aproximativ 60 de jandarmi. Autoritățile spun că nu este risc iminent iar evacuarea populație este doar o măsură de precauție. Evacuarea este voluntară pentru locuitorii din zonă.

Reprezentanții ISU Alba au transmis că au fost dispuse următoarele măsuri:

  • A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
  • S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba;
  • S-a activat Centrul Județean de Conducere ș Coordonare a Intervenției;
  • La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativa iar personalul subunităților de interventie aflat in ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate următoarele forțe si mijloace:

  • 2 autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
  • 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
  • 2 microbuze de transport
  • 3 ofițeri și 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba
  • buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție
  • personal aparținând IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Comitet Județean pentru Situații de Urgentă condus de Raed Arafat

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

„Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele si mijloacele de intervenție pot fi suplimentate.

Intervenția este în dinamică, revenim cu detalii”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Aflat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).

Situat în parte estică a comunei, Tăul Mare are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei,care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan

Privit dintr-un anumit unghi acesta ia forma unei inimi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nepriceperea

    duminică, 02.10.2022 at 08:20

    Indiferenta celor de la ape fata de lucrarile pastorite iși spune cuvintul. Exista lucrari civile construite ilegal linga investitii importante, fata de care se ridica din umeri, chiar daca legea apelor spune altceva !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate