Eveniment
ALERTĂ: Somon infestat cu o bacterie ce provoacă simptome asemănătoare gripei şi grăsimi vegetale vândute ca brânzeturi
Peste 200 de kg de produse “file somon afumat” au fost retrase de la comercializare sau confiscate în urma unor controale ale Autorităţii Naționale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), după ce au fost sesizate incidente alimentare repetate în ultima perioadă. Au fost descoperite loturi de produse infestate cu bacteria Listeria monocytogenes, ce provoacă listerioză, o infecţie ce uneori poate avea simptome asemănătoare gripei.
De asemenea, Ministerul Agriculturii a emis o alertă de siguranță alimentară, după ce a descoperit în controale grăsimi hidrogenate vândute pe post de brânzeturi.
Sâmbătă, a fost emisă o nouă alertă alimentară de retragere a acestor sortimente din magazinele Auchan. Unul dintre acestea era recomandat inclusiv copiilor, pentru consum.
ANSVSA a confirmat prin analize, începând din 11 februarie, prezența bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit, provenite de la două unități de procesare a peștelui, transmite instituţia, într-un comunicat de presă. Prin urmare, inspectorii sanitari veterinari au dispus suspendarea activității liniei de producție “file somon afumat” și reținerea oficială a unei cantități de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 42.000 de lei.
S-a acționat și pentru retragere de pe piață a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuție puse la dispoziție de către reprezentanții unităților respective. De la începutul acestei săptămâni, când a fost declanșată acțiunea de control și până la această dată, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezența bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse.
Listerioza este o infecție provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Potrivit ANSVSA, unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.
Ministerul Agriculturii a constatat, în urma unor controale derulate în februarie la peste 100 de patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering şi fast-food-uri, că 45% dintre acestea comercializau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialități obținute din grăsimi hidrogenate și informau că preparatele conțin diferite categorii de brânzeturi sau cașcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar și pentru alte abateri de la legislația sanitar-veterinară au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 194.000 lei. Verificările au fost la unităţi din Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și municipiul București
“De la data declanșării acestor acțiuni, respectiv 21 ianuarie 2019 și până la data de 8 februarie 2019 au fost verificate 284 unități din 18 județe și din municipiul București, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenți economici (reprezentând 39 %) prin substituirea produselor obținute din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 855.000 lei.
Prin verificările efectuate se confirmă persistența fenomenului substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialități obținute din grăsimi de altă origine și al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de eradicare a acestora”, transmite MADR.
Grăsimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grăsimi. Sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare.
surse: Romania24.ro, madr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News