Actualitate
Alexandru Pereș: „Propunerea USL de modificare a Zilei Naționale a României nu știu dacă mă amuză sau mă întristează”
Senatorul PDL de Alba Alexandru Pereș ridică în Senat problema modificării Zilei Naționale a României. Acesta consideră că propunerea USL-iștilor este cel puțin hilară și care nu face altceva decât să devieze atenția de la adevăratele probleme ale românilor care ar merita atenția senatorilor.
„USL reuşeşte să arunce naţiunea din surpriză în surpriză. Una mai neplăcută decât alta. Decizii politice fundamentale ajung să se ia nu potrivit interesului naţional ci de partid (efemer, de guvernământ). Modificarea cvorumului la referendumuri este doar un exemplu. Până şi revizuirea Constituţiei, necesară în această etapă istorică, a încăput pe mâna unei echipe de ignoranţi coordonată nefericit de un prezumtiv candidat la preşedinţie, care încearcă să-şi promoveze interese sau preferinţe proprii.
Mai nou transpar propuneri halucinante ale colegilor liberali din Camera Deputaţilor, dar și din Senat, privind modificarea, respectiv înlocuirea Zilei Naţionale a României. Nici nu ştiu dacă să mă amuz sau să mă întristez auzind hilara idee a domnului deputat Gigel Ştirbu, care găseşte că ziua de 10 mai este mai potrivită ca Zi Naţională decât 1 Decembrie întrucât, dincolo de nişte considerente istorice (între 1877 – 1947 sărbătoarea naţională a fost la 10 Mai), condiţiile climatice sunt mai agreabile la sfârşitul primăverii, decât iarna.
Mai exact, ne schimbăm ziua naţională fiindcă, pe 1 Decembrie, ziua este scurtă, poate mai şi ninge, bate vântul… vorba aceea, probleme <esenţiale> şi <grave>, care pot întuneca frumuseţea unei serbări naţionale. Ca o mică paranteză, ţin să amintesc că independenţa României a fost câştigată în urma victoriilor armatei române (Plevna, Griviţa, Smârdan) împotriva Imperiului Otoman şi a fost proclamată în data de 9 mai 1877, atunci când Parlamentul României a votat moţiunea care declara <Independenţa absolută a României>. O zi mai târziu, pe 10 mai, Carol I oficializa independenţa României, anunţând-o Europei şi întregii lumi. După exact patru ani, la 10 mai 1881, România s-a proclamat din principat, regat.
Eu cred că cele două zile, 1 Decembrie şi 10 Mai, au amândouă un rang deopotrivă extrem de important în istoria poporului nostru şi acest fapt trebuie analizat cu multă chibzuială. Dacă ziua de 10 mai semnifică câştigarea INDEPENDENŢEI statului român, la 1 decembrie 1918 prin reîntregirea cu Transilvania, s-a realizat UNITATEA naţiunii române şi a teritoriului său. Cred că nimeni nu poate susţine că unul din aceste evenimente istorice este mai important decât altul. În Europa cea mai mare parte a statelor (Albania, Bulgaria, Rusia, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Grecia, Ucraina, Moldova, Slovacia etc.) şi-au stabilit ca Zi Naţională, ziua când şi-au dobândit independenţa faţă de marile imperii sau faţă de ţările care le-au înghiţit în urma jocului dintre aceste imperii. În schimb Elveţia (înfiinţarea Confederaţiei Helvetice în 1291) şi Germania (reunirea cu Germania de Est în 1989) şi-au stabilit ca Zi Naţională ziua unităţii naţiunii şi teritoriului.
Întrucât în unele state au existat evenimente istoriceşte comparabile ca importanţă, acestea au decis să aibă două sau chiar trei zile naţionale. Slovacia serbează la 1 septembrie Ziua Constituţiei şi la 29 august insurecţia antinazistă. Ucraina serbează şi ea desprinderea de Rusia Sovietică în 1918 dar şi declararea independenţei faţă de URSS. Ungaria are trei zile naţionale: la 20 august Ziua Sf. Ştefan – primul rege al Ungariei, 15 martie – începutul Revoluţiei de la 1848 şi 23 octombrie – sfârşitul tranziţiei de la comunism la democraţie. Exemplele pot continua.
Nu există nici un motiv ca românii, atât de vitregiţi de istorie, să nu poată adopta cele două zile – 1 Decembrie şi 10 Mai – ca Zile Naţionale. Ambele în egală măsură. Curioasă este doar maniera în care liberalii, îndeosebi cei cu opţiuni monarhiste, încearcă să lege ziua de 10 mai exclusiv de Regalitate. Cunoscutul profesor Andrei Pippidi a explicat cu argumente istorice irefutabile că ziua de 10 mai nu este <Ziua Regalităţii>, cum a botezat-o la repezeală şi Victor Ponta în mesajul său transmis Casei Regale în acest an. <Ziua de 10 mai era prin excelenţă o sărbătoare publică ce nu privea familia regală, nu era o sărbătoare privată ci se referea la evenimente de strictă semnificaţie publică… Să spui că 10 mai este Ziua Regalităţii înseamnă să preiei în necunoştinţă de cauză un fel de a vorbi al ideologilor comunişti, mult mai versaţi decât tânărul premier de azi> – l-a taxat profesorul pe diletantul politician uselist. Ziua de 1 Decembrie trebuie să rămână ca Zi Naţională pentru că Unirea cu Transilvania – leagănul poporului nostru pornind de la cnezatele lui Glad, Gelu, Menumorut – a însemnat reîntregirea fiinţei naţionale a poporului român. Eveniment cu siguranţă la fel de important ca independenţa României proclamată la 10 Mai 1877”, transmite senatorul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
phoenix
miercuri, 22.05.2013 at 12:32
daca peres se intristeaza, pe mine nu ma intereseaza. Acest personaj a ocupat degeaba functii importante in stat De asta tara o duce cum o duce.
gigel
joi, 23.05.2013 at 09:48
Sandule, ai promis ca ne scapi de poluarea Sebesulu. Esti de o viata senator si nu faci nimic. Poate acum, inainte de pensionare.