Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alexandru Pereș: „Propunerea USL de modificare a Zilei Naționale a României nu știu dacă mă amuză sau mă întristează”


Publicat

Senatorul PDL de Alba Alexandru Pereș ridică în Senat problema modificării Zilei Naționale a României. Acesta consideră că propunerea USL-iștilor este cel puțin hilară și care nu face altceva decât să devieze atenția de la adevăratele probleme ale românilor care ar merita atenția senatorilor.

„USL reuşeşte să arunce naţiunea din surpriză în surpriză. Una mai neplăcută decât alta. Decizii politice fundamentale ajung să se ia nu potrivit interesului naţional ci de partid (efemer, de guvernământ). Modificarea cvorumului la referendumuri este doar un exemplu. Până şi revizuirea Constituţiei, necesară în această etapă istorică, a încăput pe mâna unei echipe de ignoranţi coordonată nefericit de un prezumtiv candidat la preşedinţie, care încearcă să-şi promoveze interese sau preferinţe proprii.

Mai nou transpar propuneri halucinante ale colegilor liberali din Camera Deputaţilor, dar și din Senat, privind modificarea, respectiv înlocuirea Zilei Naţionale a României. Nici nu ştiu dacă să mă amuz sau să mă întristez auzind hilara idee a domnului deputat Gigel Ştirbu, care găseşte că ziua de 10 mai este mai potrivită ca Zi Naţională decât 1 Decembrie întrucât, dincolo de nişte considerente istorice (între 1877 – 1947 sărbătoarea naţională a fost la 10 Mai), condiţiile climatice sunt mai agreabile la sfârşitul primăverii, decât iarna.

Mai exact, ne schimbăm ziua naţională fiindcă, pe 1 Decembrie, ziua este scurtă, poate mai şi ninge, bate vântul… vorba aceea, probleme <esenţiale> şi <grave>, care pot întuneca frumuseţea unei serbări naţionale. Ca o mică paranteză, ţin să amintesc că independenţa României a fost câştigată în urma victoriilor armatei române (Plevna, Griviţa, Smârdan) împotriva Imperiului Otoman şi a fost proclamată în data de 9 mai 1877, atunci când Parlamentul României a votat moţiunea care declara <Independenţa absolută a României>. O zi mai târziu, pe 10 mai, Carol I oficializa independenţa României, anunţând-o Europei şi întregii lumi. După exact patru ani, la 10 mai 1881, România s-a proclamat din principat, regat.

Eu cred că cele două zile, 1 Decembrie şi 10 Mai, au amândouă un rang deopotrivă extrem de important în istoria poporului nostru şi acest fapt trebuie analizat cu multă chibzuială. Dacă ziua de 10 mai semnifică câştigarea INDEPENDENŢEI statului român, la 1 decembrie 1918 prin reîntregirea cu Transilvania, s-a realizat UNITATEA naţiunii române şi a teritoriului său. Cred că nimeni nu poate susţine că unul din aceste evenimente istorice este mai important decât altul. În Europa cea mai mare parte a statelor (Albania, Bulgaria, Rusia, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Grecia, Ucraina, Moldova, Slovacia etc.) şi-au stabilit ca Zi Naţională, ziua când şi-au dobândit independenţa faţă de marile imperii sau faţă de ţările care le-au înghiţit în urma jocului dintre aceste imperii. În schimb Elveţia (înfiinţarea Confederaţiei Helvetice în 1291) şi Germania (reunirea cu Germania de Est în 1989) şi-au stabilit ca Zi Naţională ziua unităţii naţiunii şi teritoriului.

Întrucât în unele state au existat evenimente istoriceşte comparabile ca importanţă, acestea au decis să aibă două sau chiar trei zile naţionale. Slovacia serbează la 1 septembrie Ziua Constituţiei şi la 29 august insurecţia antinazistă. Ucraina serbează şi ea desprinderea de Rusia Sovietică în 1918 dar şi declararea independenţei faţă de URSS. Ungaria are trei zile naţionale: la 20 august Ziua Sf. Ştefan – primul rege al Ungariei, 15 martie – începutul Revoluţiei de la 1848 şi 23 octombrie – sfârşitul tranziţiei de la comunism la democraţie. Exemplele pot continua.

Nu există nici un motiv ca românii, atât de vitregiţi de istorie, să nu poată adopta cele două zile – 1 Decembrie şi 10 Mai – ca Zile Naţionale. Ambele în egală măsură. Curioasă este doar maniera în care liberalii, îndeosebi cei cu opţiuni monarhiste, încearcă să lege ziua de 10 mai exclusiv de Regalitate. Cunoscutul profesor Andrei Pippidi a explicat cu argumente istorice irefutabile că ziua de 10 mai nu este <Ziua Regalităţii>, cum a botezat-o la repezeală şi Victor Ponta în mesajul său transmis Casei Regale în acest an. <Ziua de 10 mai era prin excelenţă o sărbătoare publică ce nu privea familia regală, nu era o sărbătoare privată ci se referea la evenimente de strictă semnificaţie publică… Să spui că 10 mai este Ziua Regalităţii înseamnă să preiei în necunoştinţă de cauză un fel de a vorbi al ideologilor comunişti, mult mai versaţi decât tânărul premier de azi> – l-a taxat profesorul pe diletantul politician uselist. Ziua de 1 Decembrie trebuie să rămână ca Zi Naţională pentru că Unirea cu Transilvania – leagănul poporului nostru pornind de la cnezatele lui Glad, Gelu, Menumorut – a însemnat reîntregirea fiinţei naţionale a poporului român. Eveniment cu siguranţă la fel de important ca independenţa României proclamată la 10 Mai 1877”, transmite senatorul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. phoenix

    miercuri, 22.05.2013 at 12:32

    daca peres se intristeaza, pe mine nu ma intereseaza. Acest personaj a ocupat degeaba functii importante in stat De asta tara o duce cum o duce.

  2. gigel

    joi, 23.05.2013 at 09:48

    Sandule, ai promis ca ne scapi de poluarea Sebesulu. Esti de o viata senator si nu faci nimic. Poate acum, inainte de pensionare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de persoane amendate în Alba pentru că nu aveau mască pe stradă sau o purtau necorespunzător, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost depistate 269 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară. Au fost aplicate amenzi de peste 7.500 de lei, transmite IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, în cadrul acțiunilor de control au fost verificate 85 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 137 de mijloace de transport, din care 70 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 1.676 de persoane.

Echipele de control au depistat  269 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 7.580 lei.

În municipiul Alba Iulia a fost organizată o acțiune punctuală pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 18 societăți comerciale, 50 de mijloace de transport și au fost legitimate 104 persoane.

Au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, din care 28 pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Abrud polițiștii au verificat 15 societăți comerciale, au legitimat 68 de persoane și au aplicat 41 de sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 210 polițiști, polițiști locali, jandarmi precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

”Stimați cetățeni, este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2.

Polițiștii vor efectua, zilnic, verificări, pentru binele tuturor, iar în cazul în care vor constata abateri de la normele privind măsurile de protecție, vor lua măsuri”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 300 de mașini de transport verificate de Poliția Alba. 103 șoferi amendați, un permis reținut

Publicat

Poliţiştii din judeţul Alba au verificat 293 de autovehicule destinate transportului public de persoane şi marfă şi au aplicat 103 sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere, transmite IPJ Alba.

Activităţile de control s-au desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În perioada 12 -18 octombrie 2020, poliţiştii rutieri din județul Alba au acționat, în conformitate cu prevederile Planului de acțiune TRUCK&BUS, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și mărfuri dar și pentru a verifica modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară de către călători și șoferii de autobuze și microbuze.

Cu ocazia acestei acţiuni au fost verificate 293 de autovehicule, dintre care 131 destinate transportului de persoane şi 162 destinate transportului de marfă.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 103 sancțiuni contravenționale, din care 35 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 68 celor care efectuau transport de marfă.

Transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 5 sancțiuni pentru neutilizarea centurilor de siguranță, una pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru că nu purtau masca sanitară de protecție, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind transportul rutier.

Polițiștii au sancționat și 34 de pasageri care nu purtau masca sanitară de protecție.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale, din care 6 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 22 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, una pentru depăşire neregulamentară, una pentru defecţiuni tehnice, 4 pentru nerespectarea capacităţii de transport, 5 pentru neasigurarea corespunzătoare a încărcăturii, două pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice şi transportul rutier de mărfuri.

A fost reţinut un permis de conducere.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba Iulia infectată cu COVID, cu dosar penal după ce a părăsit domiciliul unde era carantinată. Unde a fost găsită

Publicat

O femeie din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a plecat de la adresa de domiciliu unde era carantinată ca urmare a diagnosticării cu virusul Sars-Cov-2. Aceasta a fost găsită pe raza unui sat din județul Mureș. 

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:

În supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost înregistrat la data de 19 octombrie 2020 dosarul penal cu nr. 2651/P/2020, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că:

În data de 14 octombrie 2020, organele de poliţie au constatat că o persoană de sex feminin nu se afla la adresa de domiciliu din municipiul Alba Iulia, unde era carantinată ca urmare a diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2, fiind ulterior identificată pe raza unui sat din județul Mureș.

Precizăm că activităţile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ACCIDENT la Ocna Mureș. Pieton acroșat de o mașină, pe o stradă din oraș. A fost transportat la spital

Publicat

masina-politia

Un bărbat a fost rănit într-un accident rutier petrecut la Ocna Mureș. Acesta circula pe carosabil, în momentul în care a fost acroșat de o mașină. Se afla sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 8.30, un bărbat de 73 de ani, din Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Digului din oraș, l-a acroșat pe un bărbat de 37 de ani, care se afla pe partea carosabilă.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Atât conducătorul auto cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ pentru primul și de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru victimă.

Cercetările sunt continuate sub aspctul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate