Eveniment
Alexandru Rafila anunță schimbări majore în sistemul sanitar: sunt medici care refuză să consulte pacienţii
Alexandru Rafila își reafirmă angajamentul de a aduce schimbări esențiale în sistemul de sănătate românesc, punând accent pe nevoia de a recâștiga încrederea publicului și de a asigura că toți pacienții primesc îngrijirea medicală de care au nevoie.
Ministrul Sănătății, aduce în discuție discrepanțele majore în sistemul de sănătate din România și promite transformări esențiale pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.
Contraste evidente între medici: Devotament versus neglijență
Rafila subliniază o diviziune clară în sistemul medical românesc. Pe de o parte, există medici care, în spiritul jurământului lor profesional, se implică activ și vin de acasă pentru a oferi îngrijiri. În contrast, alți medici par să ignore responsabilitățile lor, refuzând să consulte pacienții cu dedicație și profesionalism.
Incidente grave în spitale și lipsa de reacție
Incidente precum cele de la Urziceni și Botoșani au aruncat o umbră peste încrederea în sistemul sanitar românesc. În urma cazului de la Botoșani, unde o femeie gravidă nu a beneficiat de îngrijiri medicale adecvate, Rafila critică inactivitatea Colegiului Medicilor și își exprimă speranța că această instituție se va alătura discuțiilor pentru a îmbunătăți controlul calității serviciilor medicale.
Descentralizare și nevoie de reformă
Reflectând asupra descentralizării din urmă cu 14 ani, Rafila consideră că aceasta a contribuit la variații semnificative în calitatea serviciilor medicale oferite în diferite orașe. Subliniind importanța răspunderii Ministerului Sănătății pentru sănătatea cetățenilor, el aduce în prim-plan necesitatea unei reforme urgente pentru a garanta că toți pacienții beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate.
Declarațiile lui Rafila la Digi24
”Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii.
Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. Noi tot timpul discutăm de obligaţii.
Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia. Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenţiei personalului medical.
Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate”
”Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului.
Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi. Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Elena
luni, 28.08.2023 at 09:11
Colegiul medicilor se plangea cat de epuizati sunt medicii, daca imi aduc bine aminte aprox. 65% din ei. Dle ministru al sanatatii, dar stiti de ce sunt epuizati? Fiindca au 2-3 slujbe, la stat se duc pe ora 9 pana la 12-13, in timpul asta refuza sa consulte cum ziceti dv., isi mentin fortele pentru privat, acolo au si aparatura corespunzatoare, deoarece la stat intentionat nu se cumpara aparatura ca sa-si trimita pacientii in privat. Unele clinici particulare au contract cu casa de sanatate, oare de ce? Te internezi in spital si-ti iau banii pentru tot felul de analize, spunand ca trimit la nu stiu ce laborator privat, pe deasupra nu-ti dau nici bon fiscal. E metastaza in sistemul medical. Dle ministru al sanatatii oare nu e conflict de interese? Actul medical nu mai e act medical, ci business. Va tot legati de dl Arafat, dar daca nu era el sa puna la punct sistemul de urgente eram inca in epoca de piatra. Cand a declarat ca ar fi bine ca medicii sa lucreze sau la stat, sau la privat, nu in ambele locuri, au sarit toti cu gura pe el, ma mir cum de nu l-au terminat. Medicina nu se face cu teste grila, de aceea avem specialistii pe care ii avem. Ati vazut ca, CORUPTIA OMOARA, exemplu cel mai recent CREVEDIA
Petru
luni, 28.08.2023 at 10:52
Este vina voastră, le-ați mărit cu mult salariile ,iar acum sunt obosiți de atâta numărat la bani.
Cornelia
luni, 28.08.2023 at 11:22
Vorbe, intrati pe siteul spitalului la alba sa vedeti ce salarii au doctorii,te crucesti,fac pariu ca astia au 2-3 locuri de unde iau bani si dorm sigur noaptea,nu ai cum sa rezisti la ce varsta au unii,50-60-70 de ani,sa scrie o asistenta daca are curaj,vai de capul nostru!
Nelu
marți, 29.08.2023 at 17:53
Aveți dreptate cu toții!Să-și miște fundurile din birouri conducerea spit.,primarii.presed.CJ,prefecții,DSP,să meargă prin spitale!