Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alexandru Rafila: Probabil se va ajunge la VACCINAREA ANUALĂ. Există mii de tulpini noi. Cum se produc mutațiile

Publicat

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alexandru Rafila, a explicat că există sute, chiar mii de noi tulpini de Sars-Cov-2, dar că, deocamdată, numai unele dintre acestea sunt relevante. Se va putea ajunge, crede Rafila, la vaccinare anuală.

Potrivit Cluj24.ro, acesta a spus că din cauza mutaţiilor suferite de coronavirus, se va ajunge la necesitatea adaptării vaccinurilor, care vor trebui făcute anual. La fel ca în cazul gripei.

Alexandru Rafila spune că SARS CoV2 suferă modificări la fiecare multiplicare. Dar că aceste modificări sunt relevante numai dacă sunt majore. Ceea ce se întâmplă în timp, în funcţie de viteza de multiplicare.

“E normal să apară noi tulpini de coronavirus. Pentru că tipul acesta de virusuri de tip ARN, în momentul multiplicării, de fiecare dată când are un ciclu de multiplicare, se produce un mic defect.

Aşa este, imperfect. Şi atunci când aceste modificări se cumulează… Când e una singură, nu se întâmplă nimic. Când sunt două, nu se întâmplă nimic.

Dar, la un moment dat, sunt cumulative şi atunci ele se exprimă în structura externă a virusului. Apar, practic, nişte modificări la nivelul proteinelor exterioare, care determină apariţia răspunsului imun şi ele pot să scape răspunsului imun obişnuit.

Unele pot, altele nu pot. Că din cauza aceasta, vedeţi, la vaccin, cea din Marea Britanie se pare că este sensibilă, cea din Africa de Sud, mai puţin sensibilă. În funcţie de amploarea mutaţiei respective”, a explicat Alexandru Rafila.

Apariţia noilor tulpini depinde de viteza de transmitere şi multiplicare

Alexandru Rafila mai spune că noile tulpini puteau şi pot să apară oriunde, în funcţie de viteza de multiplicare a Sars-Cov-2. La fel ca tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud sau Brazilia.

“Ele apar sute, mii, dar nu contează cât sunt de multe, ci câte sunt relevante. Adică, mutaţiile punctiforme nu sunt importante. Cele extinse sunt.

Prin vaccinare, noi oferim virusurilor o posibilitate mai mică, fiindcă sunt tot mai puţine persoane care sunt recipiente ale virusului, care ar putea să fie infectate.

Şi, în momentul în care se reduce transmiterea, se reduce şi probabilitatea de apariţie a mutaţiilor. Dar sunt zone unde, din cauza unei transmiteri mai rapide, mai intense…

Cu cât transmiterea e mai rapidă, mai intensă, cu atât probabilitatea apariţia mutaţiilor e mai mare”, mai spune medicul român.

Vaccinuri anuale

Reprezentantul României la OMS mai arată că, probabil, în funcţie de mutaţiile Sars Cov 2, va fi nevoie ca vaccinurile să fie adaptate anual, la fel ca în cazul gripei.

“În timp, probabil vaccinurile vor trebui să se adapteze. Deocamdată nu ştim suficient de multe, nu avem destule elemente. Se pare că sunt vaccinuri care sunt eficiente împotriva tuturor variantelor, inclusiv a celor mutante, dar e posibil… E ca la gripă. Şi la gripă se face un vaccin anual pentru că virusurile evoluează de la an la an. Şi atunci e posibil să ajungem şi la o astfel de situaţie în cazul SARS CoV2”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila este şeful disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” și șeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”. El este expert OMS, NATO și al Comisiei Europene.

A deținut funcția de membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (2014-2017) și a reprezentat al România în comitetul director al ECDC (2009-2014). A fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al organizaţiei.

Sursă: Cluj24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate