Economie
Amenda pe cifra de afaceri, scoasă din Legea anti-speculă. Ce vor păți companiile care majorează artificial prețurile
Companiile care majorează artificial preţurile nu vor mai fi amendate cu un procent din cifra de afaceri. În actul adoptat joi de Guvern s-a modificat o prevedere anterioară în care era sancțiunea de 1% din cifra de afaceri pentru firme, dar nu mai puțin de 10.000 de lei.
Ordonanţa de urgenţă în privinţa speculei, adoptată joi de Guvern, prevede că antreprenorii vor plăti maximum 500 de mii de lei penalizare, în funcţie de tipul de manipulare a pieţei.
Legea se activează doar în stare de alertă, urgenţă sau război sau în situații excepționale despre care nu s-au făcut precizări.
Hotărârea de Guvern poate fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de 3 luni de zile.
„Această ordonanţă nu este aplicabilă preţului produselor alimentare acum, pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare, încât să se impună emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern”, a precizat vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, potrivit digi24.ro.
Ordonanța anti-speculă: Amenzi maxime de 500.000 de lei
Vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, a declarat joi că scopul Ordonanței nu e aplicarea de sancțiuni, ci reechilibrarea rapidă a pieței și protejarea consumatorilor, potrivit hotnews.ro.
Acesta a mai spus că 100.000 de euro este o sumă considerabilă și a subliniat că, în forma adoptată azi de Guvern, au fost ridicate pragurile sancțiunilor minime ale amenzii de la 10.000 de lei la 50.000 de lei la persoanele juridice.
Potrivit reprezentanților guvernului, modificarea amenzilor s-a făcut în urma unei discuţii cu mediul de afaceri.
Ordonanța anti-speculă: principalele prevederi
Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonanță de urgență privind combaterea speculei, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari.
Nu sunt menționate care sunt produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.
Guvernul susține că acestea vor fi stabilite ulterior. Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:
a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.
Executivul nu menționează care vor fi aceste produse, ci spune că ele vor fi stabilite, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp.
Legea anti-speculă va avea prevederi clare în care se va spune ce este un preţ nerezonabil de mare, spunea recent preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Legea anti-speculă: Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței
Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.
În ceea ce privește activitatea de sancționare, Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței pe marginea investigării și sancționării cazurilor de concurență neloială, speculă și constituirea de stocuri.
Ca referință, aceasta din urmă se referă la faptul că un comerciant obține informații legate de penuria unui produs, precum ulei de gătit sau hârtie igienică și își face stocuri masive, ajungând în final în situația privilegiată de a stabili prețuri umflate.
În privința produselor care vor face subiectul unor astfel de investigații, ANAF le va stabili.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri definite ca ilegale prin acest OUG.
sursa foto: arhivă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News