Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

An școlar 2023-2024: camere video în sălile de clasă, doar cu acordul părinților. Cum pot fi instalate și cum pot funcționa

Publicat

Una dintre reglementările din noua lege a învățământului preuniversitar, ce intră în vigoare din 2 septembrie, se referă la situația în care se pot instala camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă.

Potrivit sursei citate, sistemul audio-video pot fi instalate doar după consultarea profesorilor, a părinților sau elevilor majori.

Ce prevede legea:

  • În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor.
  • Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video cuprind în contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4) acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinților/reprezentanților legali pentru supravegherea audio-video a beneficiarilor primari.
  • Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional.
  • Prevederile nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități.

Prin urmare, acordul părinților este luat în calcul doar pentru camerele audio-video din săli de clasă, nu și pentru cele de exterior, săli de mese sau de festivități.

Vezi și CALENDAR an școlar 2023-2024 în ALBA și alte județe: prima zi de școală, perioadele de cursuri și vacanțele pentru elevi

Înregistrările audio-video se păstrează pentru o perioadă de 30 de zile, după care aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează, potrivit legii citate

Obligațiile unităților de învățământ

Școlile au obligația de a permite accesul la înregistrări părinților, directorului unității de învățământ, reprezentanților direcțiilor județene de învățământ preuniversitar (actualele inspectorate școlare), reprezentanților Ministerului Educației, psihologului/consilierului școlar și personalului medical, potrivit edupedu.ro.

Accesul la imagini se face prin cerere scrisă, justificată, adresată directorului de școală, în care se specifică perioada de timp vizată.

Înregistrările audio-video nu pot fi făcute publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax