Educație
An școlar 2023-2024: camere video în sălile de clasă, doar cu acordul părinților. Cum pot fi instalate și cum pot funcționa
Una dintre reglementările din noua lege a învățământului preuniversitar, ce intră în vigoare din 2 septembrie, se referă la situația în care se pot instala camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă.
Potrivit sursei citate, sistemul audio-video pot fi instalate doar după consultarea profesorilor, a părinților sau elevilor majori.
Ce prevede legea:
- În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor.
- Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video cuprind în contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4) acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinților/reprezentanților legali pentru supravegherea audio-video a beneficiarilor primari.
- Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional.
- Prevederile nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități.
Prin urmare, acordul părinților este luat în calcul doar pentru camerele audio-video din săli de clasă, nu și pentru cele de exterior, săli de mese sau de festivități.
Înregistrările audio-video se păstrează pentru o perioadă de 30 de zile, după care aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează, potrivit legii citate
Obligațiile unităților de învățământ
Școlile au obligația de a permite accesul la înregistrări părinților, directorului unității de învățământ, reprezentanților direcțiilor județene de învățământ preuniversitar (actualele inspectorate școlare), reprezentanților Ministerului Educației, psihologului/consilierului școlar și personalului medical, potrivit edupedu.ro.
Accesul la imagini se face prin cerere scrisă, justificată, adresată directorului de școală, în care se specifică perioada de timp vizată.
Înregistrările audio-video nu pot fi făcute publice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News