Eveniment
Anchetă Recorder: Regele pandemiei. Scandalul Unifarm și legăturile cu protejații serviciilor secrete
Pe 18 martie 2020, la două zile după instaurarea stării de urgență, Guvernul României adopta o decizie care trăda toata panica unui stat luat pe nepregătite de o criză istorică.
O sumă uriașă era mutată din Trezoreria Statului în conturile Companiei Naționale Unifarm: un împrumut de 1,15 miliarde de lei (peste 230 de milioane de euro), prin care Guvernul spera să rezolve rapid problema lipsei de echipamente medicale.
Astfel, statul român își punea speranțele și banii în mâinile unui singur om: Adrian Ionel, directorul general al Unifarm, scrie Recorder.ro
Prin statutul său, compania de stat Unifarm, deținută de Ministerul Sănătății, putea să intre pe piața liberă și să cumpere echipamente medicale fără licitație, ceea ce îi dădea lui Ionel o putere imensă. Cine voia o felie din tortul de 230 de milioane de euro, trebuia să ajungă la el.
De aici începe o poveste incredibilă despre corupție, sfidare și incompetență: Ionel a ignorat listele cu furnizorii agreați de Comisia Europeană, a cumpărat echipamente de la intermediari dubioși, produse de firme fantomă și livrate la prețuri exorbitante.
Peste 200 de ventilatoare pulmonare de calitate îndoielnică, achiziționate din China la suprapreț, zac acum fără avize în depozitele Unifarm în timp ce spitalele au nevoie disperată de astfel de echipamente.
Recorder vă spune cum a ajuns un asemenea personaj să conducă o companie de importanță strategică, cine a luat cele mai mari felii din miliardul care ar fi trebuit să ajute sistemul medical în lupta cu pandemia și ce se ascunde în spatele declarației de avere imaculate a lui Adrian Ionel.
Am descoperit o vilă în Ilfov, un apartament pe malul mării și mai multe mașini de lux trecute pe numele mamei și al socrilor pensionari. Plus contracte de la Unifarm acordate unei firme deținute de prietenul său din copilărie.
De unde a apărut Ionel
Ascensiunea lui Adrian Ionel se leagă de numele unui fost ofițer SRI, Ion Maranda, care s-a pensionat în 2005, ca general de brigadă.
Ca orice ofițer de informații care se respectă, Maranda s-a ocupat de afaceri și de vânat funcții importante: a fost șef la Resurse Umane în Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), apoi președintele Consiliului de Administrație al Unifarm.
Ambele sunt companii de stat cu importanță strategică. Dacă intrăm în război, generalii folosesc infrastructura SNR ca să comunice cu soldații, iar Unifarm le trimite tifon să-și panseze rănile.
Tânărul Adrian Ionel s-a remarcat ca un băiat de încredere al lui Ion Maranda. Generalul l-a angajat la SNR și l-a luat cu el când și-a schimbat aria de activitate, deschizându-i drumul către o funcție cu adevărat importantă: pe 1 noiembrie 2012, Ionel devenea directorul general al Unifarm.
Era o pălărie uriașă pentru un tânăr de 35 de ani, absolvent de Drept la Universitatea „Spiru Haret“ și cu un CV incert pe care, de altfel, nu și l-a publicat niciodată.
Odată numit în funcție, s-a dovedit însă suficient de orientat. A făcut un master la Academia Națională de Informații a SRI și a început să dea interviuri în reviste de business care îl prezentau ca pe un manager competent și vizionar.
Libertatea a dezvăluit că, în 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a găsit nereguli majore la Unifarm și a propus destituirea lui Adrian Ionel.
În mod misterios, acesta a rămas în funcție. O mână nevăzută, mai puternică decât decidenții politici, a părut să țină mereu de scaunul care aluneca de sub el.
Citește integral pe Recorder.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 13.11.2020 at 21:56
Tara de securisti.Inca nu a fost domeniu in care se invart bani multi sa nu fie macar un securist. Cred ca sunt mai multi ca pe vremea lui Ceausescu .