Economie
Angajarea tinerilor absolvenți. România, la coada clasamentului țărilor UE după integrarea absolvenților pe piața muncii
România are printre cele mai mici rate de ocupare a tinerilor absolvenți, comparativ cu țările din Uniunea Europeană. Clasamentul a fost prezentat de Eurostat.
În 2023, rata proaspeţilor absolvenţi integraţi pe piaţa muncii din România era de 74,8%, a treia cea mai mică din UE, notează Ziarul Financiar.
România are a treia cea mai mică pondere a proaspeţilor absolvenţi care erau integraţi pe piaţa muncii în anul 2023, conform datelor de la Eurostat.
Proaspeţii absolvenţi sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani care şi-au finalizat studiile în ultimii unu până la trei ani, la niveluri de educaţie medie sau superioară.
Angajarea tinerilor. Clasament pe țări din UE
România (74,8%), alături de Grecia (72,3%) şi Italia (67,5%), se află la coada clasamentului, indicând provocări majore în ceea ce priveşte integrarea tinerilor pe piaţa muncii.
În 2023, 83,5% dintre absolvenţii recenţi din UE erau angajaţi, marcând o creştere de 1,1 puncte procentuale (pp) comparativ cu 2022 (82,4%).
În ultimii zece ani, a existat o creştere a ratei de ocupare a absolvenţilor recenţi, potrivit Mediafax.
În 2013, rata era de 74,3% şi a crescut constant de atunci. Excepţia a fost anul 2020, afectat de pandemie (78,7%), când s-a observat o scădere de 2,3 pp comparativ cu 2019 (81,0%).
În 2023, a existat un decalaj de 9,6 pp în rata de ocupare a absolvenţilor recenţi cu studii superioare (87,7%) comparativ cu cei cu studii medii (78,1%).
Angajarea tinerilor. Situația din țări mai mici cu economii dezvoltate
Datele de la Eurostat arată că ţările mai mici şi cu economii dezvoltate, cum ar fi Malta, Olanda şi Luxemburg, tind să aibă rate de ocupare mai mari, ceea ce poate fi datorat unor economii mai flexibile şi unor pieţe ale muncii mai adaptabile.
De asemenea, există o diferenţă semnificativă între statele de la vârful clasamentului, cum ar fi Malta (95,8%) şi Olanda (93,2%), şi cele de la coadă, precum Italia (67,5%) şi Grecia (72,3%).
Aceste discrepanţe pot reflecta diferenţele în ceea ce priveşte pieţele muncii, politicile de educaţie şi formare profesională, precum şi situaţia economică generală din fiecare ţară.
Ţările din nordul şi vestul Europei, precum Olanda, Germania, Austria şi Suedia, au rate ridicate de ocupare pentru tinerii absolvenţi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News