Actualitate
Ani grei de închisoare pentru cei care agresează poliţişti, jandarmi sau magistraţi, aflaţi în timpul serviciului. Proiect la MAI
Persoanele care agresează poliţişti, jandarmi, procurori sau judecători aflaţi în timpul serviciului ar putea risca până la 15 ani de închisoare. Propunerea este trecută într-un proiect al Ministerului Afacerilor Interne, la iniţiativa vicepremierului Gabriel Oprea şi se referă la modificarea unor articole din Codul Penal privind ultrajul.
„La inițiativa vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, articolul 257 — Ultrajul și articolul 279 — Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acțiunile violente îndreptate împotriva reprezentanților autorității statului.
Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții urmează a se sancționa cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi„, precizează sursa citată.
De asemenea proiectul include și majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcționari publici care îndeplinesc funcții ce implică exercițiul autorității de stat.
„Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât și analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această inițiativă. Susțin cu tărie că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectați și mai bine protejați de lege”, afirmă Oprea.
Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiției.
Conform analizelor realizate la nivelul Poliției Române, anul trecut au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale acestui an 2015 au fost sesizate 247 de asemenea fapte.
Cel mai recent caz este cel în care agentul şef Gheorghe Ionescu, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a fost grav rănit în timpul serviciului după ce afaceristul turc Abdullah Atas a intrat intenţionat cu maşina în acesta, scrie adevărul.ro.
Martorii din dosar au declarat în timpul anchetei că iniţial Abdullah Atas a trecut de un filtru de poliţie, în apropierea Ambasadei Chinei, fără să oprească. Acela a fost momentul în care echipajele de poliţie de la intersecţia străzii Nicolae Caramfil cu Şoseaua Pipera au fost anunţate că spre acea zonă se îndreaptă cu viteză bolidul condus de omul de afaceri turc.
„Victima a fost aruncată circa patru metri în înălţime şi 10 metri lungime, la cădere lovindu-se de bordura de la capătul podului”, mai arată martorii.
Imediat ce a fost capturat omul de afaceri turc a fost dus la Institutul de Medicină Legală pentru a i se recolta probe biologice. Astfel, după prima probă s-a stabilit că avea o alcoolemie de 1,65 g/l alcool pur în sânge. La a doua recoltare, la distanţă de o oră de prima, milionarul avea o alcoolemie de 1,35 g/l alcool pur în sânge.
Poliţistul, în vârstă de 44 de ani, a fost diagnosticat cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral grav cu focare hemoragice multiple şi edem cerebral difuz, fractură fronto-parietală stângă, traumatism toracic forte cu multiple fracturi costale şi fractură sternală, contuzie pulmonară stângă şi hemotorax stâng, traumatism abdominal sever cu ruptură splenică, contuzie pancreatică şi multiple leziuni mezenterice cu ischemie de intestin subţire, contuzie renală stângă şi hematom retroperitoneal minim.
A suferit multiple intervenţii chirugicale, iar starea sa este gravă.
Noul Cod Penal: articolul 257, în prezent prevede că.
“(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.
(4) Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.”
Art. 279 – Ultrajul judiciar
“(1) Ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al judecătorului sau al procurorului.
(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător şi faptelor comise împotriva unui avocat în legătură cu exercitarea profesiei.”
Art. 239 – Ultrajul
“Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau orice acte de violenţă, săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Vătămarea corporală, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vătămarea corporală gravă, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.”
surse: agerpres.ro, adevărul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News