Actualitate
ANPC a demarat executarea silită în cazul Volksbank, pentru comisioane percepute abuziv. Ce spun reprezentanţii băncii
Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a anunţat că autoritatea a demarat executarea silită a unei bănci care încasat, în mod abuziv, „comisioane de administrare” de la 260 de clienţi. Procedura se derulează prin executor judecătoresc, iar banca va trebui să le restituie toate sumele colectate fără drept.
Potrivit lui Dunca, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat procedura de executare silită pentru o bancă împotriva căreia nu mai puţin de 240 de persoane au câştigat în instanţă, definitiv şi irevocabil, restituirea unor comisioane percepute în mod abuziv, din iunie 2010 şi până în prezent, cu titlu de „comision de administrare”.
Dunca a afirmat că banca respectivă a fost iniţial amendată de ANPC, în 2010, după care, în 2012, instituţia bancară a pierdut definitiv şi irevocabil în instanţă, iar demersurile pentru executarea silită s-au făcut în 2014.
Preşedintele ANPC a explicat că persoanele care au câştigat recuperarea comisioanelor au luat credite cuprinse între 20.000 şi 400.000 de euro. Marius Dunca a dat ca exemplu cazul unei persoane care, la un credit în valoare de 129.000 de euro, avea o dobândă de 3,4 la sută, iar comisionul de administrare era de 0,12 la sută. „Suma care trebuie înapoiată acestui client a fost calculată de ANPC la 5.991 de euro”, a precizat el.
Potrivit unor surse oficiale, banca executată silit este Volksbank.
Volkbank precizează, referitor la anunţul preşedintelui ANPC privind executarea silită pentru comisioanele ilegale ce ar fi fost percepute clienţilor băncii, că executarea sancţiunilor nu are bază legală şi că, în cazul în care va fi notificată, va face contestaţie la executare.
Banca mai susţine că a „identificat” cinci litigii în urma unor procese verbale încheiate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar în patru dintre acestea a avut câştig de cauză, conform deciziei instanţei.
„Având în vedere că s-a discutat despre un proces-verbal întocmit de ANPC acum patru ani, soluţionat irevocabil acum doi ani şi fără a avea o informaţie clară în privinţa numărului de dosar, am identificat cinci litigii generate de procese-verbale încheiate de ANPC Bucureşti împotriva Volksbank. Din patru dintre soluţiile Tribunalului rezultă foarte clar că ANPC Bucureşti a pierdut. Cea de-a cincea decizie, deşi menţine procesul-verbal încheiat de ANPC, precizează ca executarea sancţiunilor (amendă şi eventuale restituiri de sume) nu are bază legală, întrucât OUG 50 (privind contractele de credit pentru consumatori – n. r.) nu se mai aplică din decembrie 2010 contractelor în derulare. Chiar Curtea Constituţională stabileşte foarte clar acest lucru, prin Decizia nr. 228/2007, precizând că ‘o sancţiune aplicată în baza unei legi pentru o fapta dezincriminată printr-un nou act normativ urmează să nu mai fie executată, chiar dacă procedura de executare a acesteia a început’ „, se arată într-un comunicat Volksbank.
În ceea ce priveşte executarea anunţată de ANPC, Volksbank susţine că nu a primit vreo notificare, iar în cazul în care aceasta s-ar concretiza, va face contestaţie la executare.
Precizările Volksbank vin după ce preşedintele ANPC, Marius Dunca, a anunţat că instituţia pe care o conduce a demarat executarea silită a unei bănci care încasat, în mod abuziv, „comisioane de administrare” de la 260 de clienţi cărora, prin internediul executorului judecătoresc, va trebui să le restituie toate sumele colectate fără drept.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News