Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Anunțul guvernului despre măsurile de reducere a consumului de gaze naturale. Ce categorii de consumatori nu vor fi afectate

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

Guvernul anunță că România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023 și în contextul acordului UE privind reducerea consumului de gaz în această iarnă și a enumerat categoriile de consumatori care nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

„Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale”, transmite Executivul, potrivit Mediafax.

„Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie. În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, se arată în postarea Guvernului.

Țările UE ajung la un acord privind reducerea consumului de gaze în această iarnă

Țările Uniunii Europene au convenit marți asupra unui regulament de urgență pentru a reduce consumul de gaze naturale în această iarnă, în timp ce Europa se pregătește pentru o iarnă cu aprovizionarea incertă din partea Rusiei, anunță Reuters,

„Aceasta nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze în perspectiva iernii care urmează”, a scris într-un tweet Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE.

Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, când compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

În condițiile în care o duzină de țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.

Miniștrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate țările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară. citiți mai departe.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.

FAZ: Germania riscă să se confrunte cu o criză de electricitate din cauza renunţării la gaze

Germania riscă se confrunte cu o criză de electricitate în contextul planului Guvernului Olaf Scholz de reducere a consumului de gaze şi de asigurare a încălzirii prin sisteme electrice, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministrul Economiei de la Berlin, Robert Habeck, a semnalat în mai multe rânduri că Germania va trece de la sistemele de încălzire cu gaze şi petrol la aparate electrice.

Deocamdată, nu există statistici oficiale ale Guvernului de la Berlin, dar cifrele din industria de profil, mai precis un studiu elaborat de reţeaua Hornbach, arată că, în primul semestru din 2022, numărul sistemelor electrice de încălzire s-a dublat. Iar, din iulie, cererea pentru astfel de aparate s-a amplificat.

„Dacă lucrurile merg în această direcţie, până la sfârşitul lunii vom înregistra o creştere cu 500% comparativ cu luna iulie a anului trecut”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Experţii în energie privesc cu îngrijorare actuala situaţie. „Dacă aparatele de încălzire pe bază de electricitate vor fi pornite de milioane de oameni în serile friguroase de iarnă, acest lucru ar putea genera riscuri pentru reţelele de electricitate. Dacă doar 10% din sistemele casnice de încălzire vor deveni electrice, reţeaua va fi suprasolicitată”, avertizează Marco Wünsch, şeful Diviziei electrice a Institutului de analize Prognos.

Ministerul german al Economiei a anunţat săptămâna trecută că va iniţia o serie de teste pentru verificarea capacităţii de rezistenţă a reţelelor electrice.

În plus, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, situaţie care a generat riscuri privind alimentarea cu gaze, Guvernul Olaf Scholz a semnalat că ar putea să prelungească funcţionarea centralelor nucleare pentru asigurarea necesarului de electricitate.

Ungaria a votat împotriva planului UE de reducere a consumului de gaz

Ministrul ungar al Energiei a votat, în Consiliul Uniunii Europene, împotriva planului Comisiei Europene privind reducerea voluntară a consumului de gaze, iar Ungaria consideră că versiunea aprobată este oricum mai flexibilă decât cea iniţială.

„Tocmai a fost aprobată în Consiliul UE propunerea de reducere cu 15% a consumului de gaz între 1 august 2022 şi 23 martie 2023. O largă majoritate, doar Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, secretar de stat în Ministerul german al Energiei, citat de publicaţia Die Welt.

Oficiali de la Budapesta citaţi de site-ul Index.hu au confirmat că reprezentantul Ungariei a votat împotriva proiectului, care oricum este mai flexibil decât versiunea iniţială elaborată de Comisia Europeană.

Planul prevede reducerea voluntară a consumului de gaze de către statele Uniunii Europene şi conţine excepţii pentru Malta, Republica Cipru şi Irlanda. Planul prevede şi măsuri obligatorii în situaţia în care Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax