Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 200 de persoane fizice şi firme au fost trimise în judecată pentru infracţiuni informatice, în primele 5 luni ale anului

Publicat

frauda internet

frauda internetÎn primele cinci luni ale anului, aproape 200 de persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată, pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. Dosarele au fost deschise în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română.

Poliţiştii au destructurat 9 grupări infracţionale organizate şi au instituit sechestru asigurător pe echivalentul a circa 420.000 de lei în monedă naţională şi străină, peste o jumătate de kilogram de aur, şase imobile, opt autoturisme, 556 de hard disk- uri, patru arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 460.000 de lei, transmite IGPR, într-un comunicat de presă.

În primele cinci luni ale acestui an, Poliţia Română a desfăşurat 108 acţiuni operative în domeniul combaterii criminalităţii informatice, în cadrul cărora au fost destructurate 9 grupări infracţionale organizate.

În perioada analizată, au fost trimise în judecată 189 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 600 de infracţiuni.  Din totalul persoanelor ce au făcut obiectul anchetelor, 44 au fost reţinute sau arestate.

Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 3.815 suporţi magnetici, 1.984 de telefoane mobile, 3.125 de cartele SIM, carduri de memorie, dischete, precum şi 396 de carduri bancare falsificate.

De asemenea, a fost pus sechestru asigurător pe 210.006 lei, 44.415 euro, 2.438 USD, 0,519 kg. de aur, 6 imobile, 8 autoturisme, 556 de hard disk-uri, 4 arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 460.000 de lei.

Astfel, Poliţia Română utilizează frecvent şi constant instrumentele existente în domeniul transfrontalier – Interpol, Europol, ofiţeri de legătură străini acreditaţi în România şi ofiţeri de legătură români din alte state.

De asemenea, sunt realizate permanent activităţi de cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional DIICOT, SRI), care s-au concretizat prin destrămarea unor grupări infracţionale complexe.

Unul dintre exemplele date de Poliţioa Română se referă la cercetări derulate de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate  – Inspectoratul General al Poliţiei Române, într-un dosar privind infracţiuni de perturbare a funcţionării sistemelor informatice.

Din verificări a rezultat că un bărbat, domiciliat în Bucureşti, ar fi desfăşurat, în perioada 21-26 mai a.c., un atac informatic, constând în transmiterea a 5.220.054 de mesaje de tip SPAM către un număr foarte mare de angajaţi şi către conducerea centrală a acţionariatului unei companii.

Din cauza numărului mare de mesaje nesolicitate primite, serviciile au fost afectate aproximativ 4-5 ore, până s-a realizat direcţionarea acestora.

Declanşarea atacului informatic a fost precedată de o campanie de denigrare împotriva personalului şi a conducerii societăţii.

Persoana bănuită ar fi utilizat 16 adrese de poştă electronică şi I.P.-urile aferente acestora, aparţinând unui furnizor de servicii de internet din Bucureşti.

Ofiţerii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat o percheziţie la domiciliul bărbatului, de unde au ridicat un laptop, ce constituie mijloc de probă în dosar.

sursa: politiaromana.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax