Connect with us
Advertisement

Actualitate

Aproape 900.000 hectare de terenuri agricole, afectate de secetă şi caniculă. Culturile cu probleme şi măsuri la minister

Publicat

seceta lan porumb uscat Potrivit meteorologilor, situația culturilor de porumb și floarea-soarelui se va înrăutăți și mai mult în perioada următoare, din cauza temperaturilor ridicate și a deficitului de umiditate în sol, cele mai afectate culturi fiind cele de porumb și floarea soarelui.

Aproape 900.000 de hectare din suprafața agricolă totală a României au fost afectate de seceta prelungită din acest an, până la data de 5 august.

Potrivit reprezentaților Ministerului Agriculturii, cele 867.372,23 ha se raportează la suprafața agricolă totală a României, fiind incluse pășunile și fânețele. Ministerul nu are, încă, o estimare a sumelor de bani pe care le vor pierde fermierii, în urma instalării fenomenului de secetă pedologică, valoarea pagubelor urmând să fie estimată în funcție de evoluția fenomenului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale are în vedere reducerea impozitelor, datorate pe baza normei de venit proporțional cu pierderile suferite, pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în situația în care fermierii vor înregistra pierderi de peste 30% din suprafațele destinate producției.

Măsurile pe care Ministerul Agriculturii le ia in calcul sunt următoarele:

– instituirea unei scheme compensatorii de sprijin, prin ajutor de minimis;

– reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proporțional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi de peste 30 % din suprafețele destinate producției agricole;

– operaționalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile de secetă și să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare.

Agricultorii nu au în prezent o lege care să-i protejeze de pagubele provocate de fenomenele meteorologice nefavorabile, cum ar fi seceta sau inundațiile, după ce domeniul acordării de despăgubiri pentru fermieri a rămas nereglementat, prin abrogarea Legii nr. 381/2002, în anul 2010. În schimb, există posibilitatea ca agricultorii să își asigure culturile.

Țara noastră ar putea cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i despăgubi pe fermieri. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, după estimarea pierderilor și informarea Guvernului, se va stabili solicitarea de asistență financiară din fonduri europene pentru acordarea despăguburilor.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, la sfârșitul lunii iulie, că pentru acordarea despăgubirilor cu o valoare mai mare de 15.000 de euro, România trebuie să ceară acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici, trebuie să notifice Comisia, chiar dacă ajutoarele vor fi date din bugetul național.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement