Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Aproape mândru de Alba Iulia!

Publicat

Îmi place Alba Iulia din patru motive. Cel puţin!

Primul ar fi acela că oraşul nu are complexe culturale. Absolut nici unul! Faţă de nici un alt oraş! La fel ca Hăpria, Ciugudul, Oarda şi celelalte sate din jur, Alba Iulia nici măcar nu are idee că în alte oraşe există ceva ce se numeşte concert, spectacol de teatru, expoziţie de artă, lansare de carte, noapte cu jazz, de aceea este pe deplin ferită de complexe culturale! Probabil că de aceea este singurul oraş în care iniţiativa culturală (vezi, de exemplu, festivalul de teatru) vine în mod ciudat de la autorităţile publice (Consiliul Judeţean Alba, în acest caz). Albaiulianul de rând se culcă devreme, se trezeşte de dimineaţă, obosit şi se distrează la televizor. Când se produce vreun „eveniment” cultural, îşi scoate paltonaşul şi jerseul din dulap şi, dacă nu costă mult, se duce. Dacă costă ceva, înjură autorităţile care nu îi dau nimic şi se reaşează la televizor, cu familia. Apropo, ştiaţi că în tot judeţul mai există doar un cinematograf: falimentar, murdar şi învechit şi vreo trei cinefili (fără nici o exagerare)?

Universitatea

Din cauză că nu are complexe culturale, oraşul nu are nici complexe universitare. Acesta ar fi al doilea motiv pentru care îmi place aici. Universitatea de la noi este un fel de prelungire nefirească a liceului, de unde rezultă o ingenuitate care lipseşte universităţilor cu tradiţie şi pe care poate nu o apreciem destul. Acum, pe bune: studenţii sunt timoraţi de profesori, orice urmă de atitudine este inhibată din faşă şi de aceea vin cu caiete la „şcoală”. Profesorii dictează, ei notează. Apoi notează profesorii. Câte unul mai pică câte o studentă, lucru pentru care universitatea noastră este celebră în toată ţara, dar nimeni nu face nimic. Se investeşte în dotări, vin studenţi. Stau la cămin şi, seara, se scurg de la cursuri cu câte o pâine şi un iaurt sub braţ, către cămine. A mai trecut o zi, au mai învăţat ceva, sunt cu un pas mai pregătiţi pentru viaţa la televizor şi paltonul… În fine, nu insist!

Arhitectura

Al treilea motiv pentru care sunt mândru că sunt albaiulian este oraşul însuşi, cu arhitectura lui. Dacă mergeţi pe Vasile Goldiş şi pe Bulevardul Revoluţiei, o să înţelegeţi la ce mă refer. Niciunde altundeva în România nu a fost recreat atât de precis acest amestec fabulos între bazarul turcesc, marfa chinezească şi cumpărătorul naiv, între verde, portocaliu, termopan şi noroi. Dar dacă vorbim de arhitectură, să nu uităm de Cetate, în curs de (re)facere. Din fericire, pe unde s-a lucrat, ea arată acum ca nouă. Aproape ca la Disneyland. S-a evacuat şi aerul de cetate veche. Pe la colţuri, au fost implantaţi nişte băieţi cu puşti false şi uniforme austriece, semănând în mod ciudat cu cele din războiul de independenţă dintre Nord şi Sud, de care treci plătind.

Atitudinea este şi aici una mai degrabă rurală. La fel cum la ţară există camera „de dinainte”, care este ţinută tot timpul curată, dar nu este niciodată folosită, şi la noi există Poarta a III-a a Cetăţii. Curată, dar nefolosită. Acolo, peste podul de lemn s-a pus un lanţ pentru a menţine zonă neatinsă. Dacă nu acceptaţi această explicaţie, vă ofer alta: probabil celor care au pus lanţul le este frică ca nu cumva podul să se rupă – dacă toţi fraierii din oraş care am cotizat pentru restaurarea lui am decide, dintr-o dată, să trecem, tropăind, peste el.

Instituţiile

Şi, în sfârşit, al patrulea element care mă emoţionează până la lacrimi este legat de instituţiile statului. Cel mai greu este să ai de-a face cu ele şi să nu cunoşti pe nimeni sau să nu vrei să cunoşti. Aceste instituţii dau dovadă de o laşitate extraordinară, dacă trebuie să aplice legea cuiva „cunoscut” şi la „cunoscuţi” îi băgăm pe toţi, de la oameni de afaceri dubioşi, la politicieni, poliţişti, procurori, firme care încalcă legea constant şi flagrant ş.a.m.d. Să nu disperăm, însă: ele îşi recapătă curajul când, la ghişeu, apăreţi dumneavoastră (considerând că nu sunteţi din categoriile de mai sus). Instituţiile laşe se traduc în corupţie mare, fraude imense şi nici un vinovat! Unde altfel se mai poate vedea pe stradă un poliţist uitându-se admirativ cum un afaceristo-interlop de Alba Iulia îşi turează la 180 de km la oră Audi A5 pe o stradă din oraş. Pardon, pe o uliţă!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

21 Comentarii

21 Comentarii

  1. Marius Filimon

    miercuri, 20.10.2010 at 09:13

    Foarte corect ce ai spus. Pe langa ce ai spus tu ma deranjeaza teribil lipsa de viziune urbanistica. Peste tot este o ingramadeala de case langa care sunt blocuri, sedii de firme, mici fabricute, benzinarii sau spalatorii. Cred ca trebuia gandita toata treaba asta de la inceput. Carteirul de case sa fie cartier de case, zona industriala sa fie zona industriala. Din pacate este tarziu sa se mai refaca haosul existent.

    • Ovidiu Hategan

      luni, 25.10.2010 at 15:14

      Din pacate si eu trebuie sa fiu de acord cu tine!

      • danila claudia

        duminică, 10.07.2011 at 22:39

        OOOOO draga Ovidiu cate alte, multe de altfel motive ai mai avea ca sa „iubesti” Alba Iulia….. Bisericute de cartier….. Locuri de parcare jumatate pe trotuar jumatete pe sosea cu 120 RON/BUC/AN….. Crismulite multe multe si marunte pe unde isi fac veacul „cucularii” (cocalarii) de cartier …. aaaa si sa nu uit, imi plac tare mult terasele de pe bulevard… una mai mandra ca alta… SUPER ARTICOLUL TAU !!!!

  2. Johny Cash

    miercuri, 20.10.2010 at 20:42

    din aceleasi motive imi place si mie sa locuiesc in alba iulia. imi place ca tot universul albaiulian se invarte in jurul mall-ului. imi place sa marg la mall. imi place ca poti fuma unde altii mananca si nu as suporta sa imi petrec duminica altundeva. imi place ca nu este cinema pentru ca asta imi da sansa o data la 3 luni sa merg la cluj sa vad un film. prietenii mei din alte tari rad cand aud ca nu sunt la curent cu noile filme aparute dar ei sunt fraieri ca eu le vad gratis peste un timp. e adevarat le vad la televizor dar e ok pentru ca mie imi place la televizor. pacat ca avem unul singur in familie si nu il pot urni pe tata de la stiri si emisiuni. rar mai apuc sa vad cate o emisiune gen ”puii mei” sau du-te-n ”puii mei”, nu mai stiu exact.
    imi place tara mea si nu as pleca niciodata din ea. si prietenilor mei le pare rau ca au plecat. de ce sa fiu fraier ca ei? mi-au zis ei cat trebuie sa munceasca. niste fraieri, de ce sa muncesti cand poti sa te faci, adevarat,pe bani putini, dar macar nu faci mare lucru. astepti frumos sa treaca ziua de lucru dupa care iesi la bere pe terasa. asta da viata. noroc! romani, fiti mandri ca sunteti romani, ca asa am invatat in manualele de istorie cand eram mici! mi se parea mie ca e ceva necurat, tot romanii castigau in toate bataliile cu turcii si tatarii….

    • Ovidiu Hategan

      luni, 25.10.2010 at 15:21

      Johny Cash, daca si tu simti bucuria asta de a locui la Alba Iulia, atunci inseamna ca nu sunt chiar singur. In privinta mall-ului, poate scriem altadata cate ceva. Mie mall-ul imi place pentru ca este atipic fata de conventiile prestabilite pentru o asemenea constructie. Cu toata stradania de remarcat a celor de acolo, suntem un oras de tzara, cu mall.

  3. Bungust

    joi, 21.10.2010 at 10:48

    @ Johny Cash, thumbs up. Suntem mandri de orasul nostru, il laudam, suntem siguri ca avem o gramada de turisti (cei mai multi fictivi), ca avem economie de tip Sews, care ruleaza calupuri de oameni o data la 6 luni, ca avem Traseul celor Trei Fortificatii, facut din bani publici si europeni, deschis in sfarsit pentru indigeni, ca avem un mall fara cinema (asta e de-a dreptul incredibil de penibil) si un cinema in care nu s-au mai schimbat scaunele si tavanul din 1975.
    Aratati-mi un panou publicitar cu Traseul celor Trei fortificatii intre Alba si CLuj sau Alba si Sibiu. Unde il promovam? In ziarul Unirea? O, da.
    Offtopic, e primul meu comentariu – pentru admin – lucrati in .php-ul comenturilor si activati optiunea de a da click unde se vrea reparata o greseala de ortografie. Momentan se poate merge in spate doar cu backspace si cursor tastat.

  4. Horea Udrea

    joi, 21.10.2010 at 12:50

    Intr`adevar …. ASTA E REALITATEA !!! Excelent articol Ovidiu tata!!! ;)… Am ras bine de tot cand l-am citit. 10*(zece) cu felicitari din partea mea.

    • Ovidiu Hategan

      luni, 25.10.2010 at 15:22

      Multumesc de aprecieri Horea!

  5. Ciprian

    vineri, 22.10.2010 at 16:44

    Bine scris, bine punctate elementele cheie.
    As vrea sa adaug ceva, daca mi se permite: initiative culturale se mai gasesc si pe langa festivalul de teatru. E drept ca sunt de mica anvergura, dar exista: am vazut expozitii de arta in diverse spatii (la galerie, in santurile cetatii, in cafenele, la muzeu) – chiar peste doua saptamani va avea loc un astfel de vernisaj; am vazut / organizat diferite proiectii, din nou in spatii diferite (santuri si intr-o cafenea) si am vazut piese de teatru (in afara festivalului) jucate in cetate sau in alte spatii.
    Problema e ca nu sunt „clienti” pentru manifestarile astea. De cele mai multe ori e cam tot aceeasi mana de oameni ce se roteste pe la toate, cu mici schimbari. Cetatenii se pare ca n-au ochi sa vada si urechi sa auda iar in lipsa unei promovari masive cum se face la festivalul de teatru nu se lasa urniti.
    Una peste alta, eu as plimba putin pisica (ca sa n-o arunc de tot) si prin curtea media (atat presa scrisa cat si TV, radio si – de ce nu – bloguri locale): cate publicatii, site-uri, emisiuni promoveaza in vreun fel micile evenimente culturale?

  6. Ovidiu Hategan

    luni, 25.10.2010 at 15:32

    Ciprian, iti multumesc pentru apreciere. Cred ca explicatia cu promovarea insufiecienta a unor evenimente marginale nu e suficienta ca explicatie pentru lipsa de „clienti” cum le-ai spus. Din pacate par a exista cauze mai profunde, iar la teatru nu ii urneste doar promovarea ci si snobismul, ceea ce din punctul meu de vedere nu este un lucru rau. Snobismul se transforma in timp in pasiune, mai ales daca e vorba de teatru. Inca ceva: oricat de greu mi-ar fi sa scriu asta, mass-media nu are nici o obligatie sa promoveze nimic din ce nu vrea. Sper insa ca pe acest site sa fie promovate toate evenimentele culturale din Alba si de cate ori e cazul, va asteptam cu un e-mail.

  7. Vlad

    luni, 25.10.2010 at 22:35

    Felicitari Ovidiu , foarte bine scris.. As mai adauga inca doua motive, ca aici oamenilor nu le place moda de Paris sau Viena si le place mai mult cea de Oarda sau Seusa etc (no offence e doar un exemplu) . Si e imbucurator de asemenea ca oamenii cu posibilitati financiare prefera , nu-i asa, sa lase deoparte dezvoltarea personala, largirea orizontului in favoarea obiectivelor palpabile usor de remarcat ca masina tare sau vila cu multe etaje.

  8. vai de voi

    marți, 26.10.2010 at 00:42

    ar fi bine daca toti care ati comentat ati incerca sa face-ti ceva, durerea este ca toti vad si nimeni nu face nimic. asta este alba si astia sunt albanezi care o locuiesc. noroc cu pricu ca va mai trezeste din cand in cand cu cate ceva nou:)). sper ca sa nu mi-o luati in nume de rau

    • admin

      marți, 26.10.2010 at 02:38

      Fiecare dintre noi face ceva. Mai mult sau mai putin. Si eu si tu si altii.Chiar si Pricu isi are rolul lui . Ne educa prin ceea ce face si mai ales pentru ceea ce nu trebuie sa facem. Important este ca fata de alte locuri urbane, unde nesimtirea este fara margini, la noi, in comuna asta electrificata oamenii se schimba mai usor si mai mult de rusinea celorlalti. Avem si noi smecherii nostri, cocalarii nostri, teparii nostri, dar sunt palide replici ale celor din Craiova, Brasov, Constanta sau hai sa luam si un oras mai mic-Baia Mare. Pana si smenurile politicienilor sunt atat de mici incat nu mai merita sa imparta marja de profit cu vreun mitic. Nu le plang de mila, dar nici nu-i invidiez. Sunt ca niste oameni care plutesc pe mare si daca nu dau din maini ca sa se tina la suprafata, se scufunda. La un moment dat obosesc si dau disperati din maini ca sa mai stea un pic la suprafata. Si atunci vine altul, poate chiar un prieten, si-l ajuta. Sa se scufunde, bineinteles. Uite, vezi… au si ei, politicienii, drama lor care se repeta la fiecare 4 ani. Oh…, tocmai mi-a scapat o lacrima… 😉

  9. sicilianul

    marți, 26.10.2010 at 15:06

    in primul rand intreb si eu. cine este acest ovidiu hategan?

    in al doilea rand il intreb?

    de cate ori a fost in cluburile din alba iulia, atat la cele din cetate, cat si in cele din centru, cand a fost ultima oara la cinematograful dacia, la biserica, la muzeu, dar la biblioteca judeteana, dar la vreun spectacol la sindicate.

    il mai intreb si eu ce are cu albaiulianul de rand care traieste intr-un oras monument istoric dar despre care nu poate citi nimic in presa albaiuliana, ghidurile fiind prea putine si prea scumpe, iar pliantele care ar trebui sa fie gratuite se vand.

    il mai intreb cand a fost ultima data cuautobuzul

    alba iulia si locuitorii din alba iulia sunt cei mai buni din cate cunosc.

    • sperante in UE

      marți, 12.07.2011 at 07:52

      cluburi? este frecventarea cluburilor act de cultura? poate pentru sicilianul snob, dar eu ii privesc cu dispret pe copiii de bani gata care se tolanesc prin cluburi. Daca taticii si mamicile lor nu ar fura attita…..ar vedea si ei lumina zilei.

      Sicilianule…..ceea ce ai scris tu este o colectie de clisee prafuite.

      Felicitari lui Ovidiu Hategan ca a avut curajul sa spuna adevarul.

  10. Ovidiu Hategan

    miercuri, 27.10.2010 at 09:51

    Am fost recent si merg constant in toate locurile amintite de dumneavoastra. Am fost si la cluburile din Alba si la cele din Cetate si acolo am vazut lucruri de anii 90: cocalari pusi permanent pe scandal protzapitzi in mijlocul ringului cu o bere in mana dar fara sa danseze, tricouri sclipitoare, mulate peste burta si, e drept, si fete frumoase. Atmosfera asta de jmecherie rurala nu o mai vezi in cluburile din orasele vecine, incercati si dumneavoastra.
    Merg si la sindicate, cum spuneti, si la biblioteca si la cinema. Tocmai asta imi permite sa fac observatiile pe care le fac. Mai spuneti ca albaiulianul nu isi cunoaste orasul pentru ca nu sunt ghiduri si pliante ieftine sau gratuite. De ce sa fie gratuite? Albaiulianul ce efort face sa isi cunoasca orasul?
    Ma mai intrebati apoi cine sunt. Mi se pare ciudat sa o faceti atata timp cat folositi un pseudonim.

  11. Emanuel Stoica

    miercuri, 27.10.2010 at 15:51

    Felicitari Ovidiu! Respect!

  12. axinte

    vineri, 29.10.2010 at 23:44

    Un articol bun! Ne mandrim cu ce-au facut altii-mai bine zis, cu ce ne-a mai ramas de la ei. Noroc ca austriecii au construit Cetatea, ungurii palatele, Catedrala Romano-Catolica… Cum ar fi fost sa nu fi existat toate astea (si inca vreo cateva “obiective” turistice prin zona)? Ce fel de oras am fi avut? Noi n-am prea fost in stare sa construim ceva durabil si de calitate. Fabricile si uzinele construite incepand de prin ’60 sunt in ruina, sau unele chiar disparute. Blocurile sunt asezate fara nicio noima, inghesuite si legate intre ele prin stradute minuscule. Blocul 280 e o monstruozitate care n-avea ce sa caute acolo unde e. Doame ferste de vreun cutremur! Fosta cladire istorica zisa “Apulum”, “Dacia” sau “Europa” a fost pur si simplu dinamitata! Si pentru ca din start tot ansamblul a fost prost proiectat, blocul A2 din zona Platoul Romanilor a trebuit sa fie taiat in doua si translalat cateva zeci de metri. Astfel s-a realizat prelungirea bulevardului Transilvania si s-a deschis perspectiva spre Schit. Dar totodata s-a creeat si incalceala existenta in prezent. Si inainte de orice, a mai trebuit demolat un bloc: faimosul “G”! Cele doua “vapoare” zise “M”-uri, prin imensitatea lor nu-si au locul in cadrul peisajului. Ca sa n-o mai lungesc, traditia este continuatata cu entuziasm! Ca putere dominanta, austriecii au disparut, ungurii la fel. Dar ceva a ramas, totusi. Si daca-Doamne fereste-si noi am disparea, ce ar ramane in urma noastra?

  13. Egroeg

    marți, 02.11.2010 at 15:16

    Eu zic altfel. Eu zic sa scoateti putin capul in Romania. Eu zic sa scoateti putin capul din cutia in care traiti zi de zi. Mergeti si vizitati Galatiul, Craiova, Resita, sau Baia Mare sau Satu Mare. Si cand spun vizitat, sa mergeti cu ochii deschisi nu paradigmati.
    O sa descoperiti ca Alba Iulia e mult peste medie. Eu sincer, din cauza jobului, am batut in ultimii 3 ani Romania in lung si in lat, si dupa sute de mii de km pot sa pun Sibiul – Alba Iulia – Clujul – Brasovul pe aceeasi axa si la acelasi nivel. Fiecare cu minusurile si plusurile specifice, se ridica mult deasupra nivelului tarii. Daca considerati necesar va pot detalia.

    Va recomand sa aveti curaj sa inotati contra curentului si sa scoateti capul din cutie.

    O zi cu soare !

    • admin

      marți, 02.11.2010 at 16:35

      In felul tau ai dreptate, dar nu cred ca astea sunt reperele pentru Alba Iulia. Galatiul si Resita- doua orase de siderurgisti, tigania si saracia din Craiova sau un oras minier ca Baia Mare? Complexul cultural de exemplu nu are legatura cu fantana arteziana si nici cu investitia in restaurarea Cetatii. E mai complicat, tine de valori locale, tine de personalitati, tine de lipsa simtului pentru penibil si kitch si de spectacole facute de dorul Lelii…., tine de cat de usor poti ajunge sef de catedra universitatii daca plagiezi sau complilezi dintr-o suma de lucrari ale altora si multe , multe alte chestii… poate facem o dezbatere mai larga pe aceasta tema.

  14. attila

    duminică, 12.12.2010 at 22:19

    e foarte adevarat ce ati scris fiecare in comentu vostru. alba e un oras de tarani care nu stiu decit sa se poarte k la tara fiecare in modul lui. sint si excepti si sint multe dar majoritatea se vede tot timpu. daca iasa cineva si le arata celorlalti cum trebe sa fie fiecare in lumea lui e distrus…ars pe rug. urmarit toata viata pt ce o facut odata. aici ma refer la pricu pt k si voi ati dat acest exemplu. dak omu ala si-ar scrie vreodata memorile ati fi foarte uimiti cit jeg este in orasu alba. ceea ce se intimpla cu el e faptu k are coarne si orcind poate fi luat de trofeu. in tot ce se intimpla in tara noastra si implicit in satu alba ..pardon oras se rezuma la bani. totu e pt bani publici. diicot ia prime grase pt scenarile care le scriu si gasesc actori sa joace in filmele lor pt k in alte tari pe linga convorbiri tlf mai trebe multe sa-ti faca un dosar. la noi e de ajuns asa zisele probe sa te infunde si dupa aia sa plateasca statu cind cedo condamna romania pt multele sentinte gresite. sint multe de vorbit si ma bucur k aveti curaju sa luati o atitudine kiar si verbala de un oras in care nu se vede nimik si tot ce se vede nu se pricepe pt simplu fapt k alba e un sat cu pretenti de oras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax