Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Aroganță, sfidare, nepăsare? O prevedere OBLIGATORIE dintr-o lege, nerespectată de ani de zile, de mai marii administrației locale din Alba

Publicat

hava

hava dumitrel De ce s-a scumpit gunoiul?De ce nu este gata groapa ecologică de la Galda? De ce plătim cel mai mare preț din România pentru apă sau de ce sunt așa de bine plătiți cei de la „APA”? Se va putea asfalta vreodată drumul spre Șureanu? De ce pleacă Mircea Hava, aproape 3 săptămâni, în Asia luna aceasta? Toate aceste întrebări, care au impact direct asupra populației, sunt fără răspuns. De ce? Pentru că Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean au rupt de câțiva ani legătura cu oamenii și au decis să selecteze informațiile care ajung la cei care i-au ales. E mult mai simplu și comod să nu fi nevoit să dai explicații pentru ce nu ai făcut sau pentru ce ai făcut prost, chiar dacă asta înseamnă încălcarea unor prevederi legale.

Deși, potrivit legii, instituțiile publice ar trebui să prezinte un raport de activitate, să comunice, periodic,  ce planuri au, ce au făcut sau ce vor face pentru comunitate, lucrurile astea nu se întâmplă. Informațiile care ajung la oameni sunt obținute pe fugă, telefonic sau prin cererile la care se primește răspuns după o lună. Aleșii care conduc destinele orașelor și al județului Alba ignoră un articol din Legea 544/2011, privind liberul acces la informațiile de interes public, care prevede printre altele, organizarea de conferințe de presă periodice.

Legea menționată permite accesul persoanelor la informații de interes public din instituțiile care utilizează resurse financiare publice, deci primărie, consiliu, direcțiile de sănătate etc. Pe lângă asta, legea spune că aceste instituții sunt obligate să organizeze periodic conferințe de presă, lucru care nu se întâmplă.

Sigurele instituții care mai organizează conferințe de presă periodic sunt Spitalul Județean Alba și DSP, restul au uitat de Art.17 din legea 544/2001 care prevede „Autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regula o data pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public.”

Din cauza nerespectării acestei legi, informații importante pentru cetățeni sunt fie trecute neobservate, fie neexplicate și ajung să fie aprobate în CL sau CJ fără ca populația să fie detalii despre aceste măsuri.

Un exemplu de decizie care s-a luat pe fugă și fără a fi anunțată este majorarea tarifelor la colectarea deșeurilor, o hotărâre luată în 2 zile și fără nicio explicație din partea Primăriei Alba Iulia.

Despre situația haldei Ecologice de la Galda sau alte probleme din județ nu se știe aproape nimic oficial pentru că au trecut ani de când reprezentanții CJ Alba au organizat o conferință în care să prezinte problemele sau realizările instituției.

Prefectura Alba este altă instituție în care comunicarea este mai mult decât deficitară, purtătorii de cuvânt sunt de negăsit, iar de conferințe de presă nici că se pune problema. Situația este identică la majoritatea instituțiilor care se hrănesc din banii publici.

Cu toate că Legea trece neobservată și nu este respectată de instituțiile publice, iar nerespectarea prevederilor unei legi poate fi considerată abuz în serviciu, nu se ia nicio măsură în acest sens, aleșii nostri fiind prea ocupați cu alte ”probleme locale” decât să organizeze conferințe de presă sau să-și prezinte rapoartele de activitate.

Ce scrie în lege

Legea 544/2001, Secţiunea a 2-a

„Dispoziţii speciale privind accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public

Art. 15.
(1) Accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public este garantat.
(2) Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfasurata de mijloacele de informare in masa, constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public.

Art. 16.
Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public autoritatile si institutiile publice au obligatia sa desemneze un purtator de cuvant, de regula din cadrul compartimentelor de informare si relatii publice.

Art. 17.
(1) Autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public.
(2) In cadrul conferintelor de presa autoritatile publice sunt obligate sa raspunda cu privire la orice informatii de interes public.

Art. 18.
(1) Autoritatile publice au obligatia sa acorde fara discriminare acreditare ziaristilor si reprezentantilor mijloacelor de informare in masa.
(2) Acreditarea se acorda la cerere, in termen de doua zile de la inregistrarea acesteia.
(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.
(4) Refuzul acordarii acreditarii si retragerea acreditarii unui ziarist se comunica in scris si nu afecteaza dreptul organismului de presa de a obtine acreditarea pentru un alt ziarist.

Art. 19.
(1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa informeze in timp util mijloacele de informare in masa asupra conferintelor de presa sau oricaror alte actiuni publice organizate de acestea.
(2) Autoritatile si institutiile publice nu pot interzice in nici un fel accesul mijloacelor de informare in masa la actiunile publice organizate de acestea.
(3) Autoritatile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare si functionare sa desfasoare activitati specifice in prezenta publicului sunt obligate sa permita accesul presei la acele activitati, in difuzarea materialelor obtinute de ziaristi urmand sa se tina seama doar de deontologia profesionala.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cris

    joi, 09.03.2017 at 09:33

    Oare de ce nu ne mai mira nimic din ce face Mustaciosul asta care habar n-are sa poarte o discutie coerenta? Bine ca stie sa cheltuie banii publici!

  2. Claudia

    sâmbătă, 11.03.2017 at 05:02

    Pentru ca sunt mult prea ocupati sa isi aranjeze propriile interese (numirea directorului Apa CTTA dupa un simulacru de concurs, plecari in strainatate cu haita de functionari dupa ei pe bani publici etc) si acum nu mai au nevoie de voturile cetatenilor. Peste 3 ani se uita si vor vota din nou doua personaje care fac orice (sensuri giratorii semaforizate sau nu, borduri si dale din beton) numai un viitor prosper pt comunitate nu (spre deosebire de Sebes, Cugir).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax