Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asigurarea obligatorie pentru locuință se SCUMPEȘTE, dar despăgubirile rămân mici. Amendament girat de ASF, depus la Parlament

Publicat

Valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei ar putea fi majorată de la 100 lei la 130 lei, conform unui amendament la proiectul de modificare şi completare a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Amendamentul a fost aprobat de Comisia economică a Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.

Amendamentul a fost depus de compania de asigurări PAID, iar proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu, care a fost prezent la şedinţa comisiei, a explicat, după reuniune, că această majorare este necesară din cauza inflaţiei.

„(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve, a afirmat Roşu.

Famiglia ASF: Rude ale unor politicieni, neveste, foști ofițeri de informații și politicieni eșuați, cu salarii la secret

Întrebat de ce valoarea despăgubirilor în caz de calamitate a rămas 20.000 euro, el a spus că şi această valoare va fi modificată în perioada următoare.

„În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări.

(…) Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom şti exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a completat vicepreşedintele ASF.

El a arătat că suma de 20.000 lei este acordată în condiţiile de daună totală, menţionând că „şi în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale”.

Potrivit lui Roşu, „în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă”, dar nu se poate spune cu ce procent, având în vedere noile evaluări.

„Am avut întrebări pertinente din partea mai multor oameni care au spus: domnule eu stau la etajul 10 în vârful unui deal, niciodată nu o să vină apa la mine să-mi ia blocul.

De aceea, sunt şi sumele mici de 130 lei, ele funcţionează pe un principiu al mutualităţii”, a adăugat vicepreşedintele ASF.

Întrebat dacă se poate repara cu 20.000 euro structura unui imobil afectat, Cristian Roşu a răspuns:

„Trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi”.

Câte locuințe din România au asigurare

În România, locuinţele sunt asigurate în proporţie doar de 20%. Aproximativ 1,83 milioane de locuinţe au o poliţă obligatorie de locuinţă (PAD) din totalul de peste 9,1 milioane, în țară.

În ultimii patru ani, numărul poliţelor obligatorii de locuinţă a crescut cu doar 8,5%, de la 1,7 milioane în 2018, la 1,85 milioane în luna ianuarie 2023, conform celor mai recente date statistice publicate pe site-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Creşterea numărului de poliţe PAD cu un ritm atât de lent înseamnă un dezinteres din partea românilor în a-şi asigura locuinţa, dar şi un dezinteres din partea autorităţilor. Micii paşi care sunt observaţi în cazul statisticilor privind poliţele obligatorii de locuinţă în vigoare ar putea fi puşi pe seama locuinţelor achiziţionate de către români prin intermediul creditelor ipotecare. Banca obligă la o poliţă PAD, cât şi la o poliţă de asigurare a locuinţei facultativă.

În cazul lipsei poliţei auto RCA, pe lângă amenda consistentă care poate ajunge până la 2.000 lei, se reţin talonul autovehiculului şi plăcuţele de înmatriculare. În cazul lipsei poliţei PAD, proprietarul nu beneficiază de niciun fel de despăgubire de la bugetul de stat sau cel local în caz de necesitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    marți, 04.04.2023 at 17:05

    nu va faceti pad , este inutil dati bani aiurea la hoti puturosi !!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax