Eveniment
Famiglia ASF: Rude ale unor politicieni, neveste, foști ofițeri de informații și politicieni eșuați, cu salarii la secret
ASF este parazitat de nepotism, iar veniturile angajaților sunt la secret. Soții și soți, fiice și fii, foști ofițeri SRI ori politicieni rămași fără funcție publică populează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Este chiar instituția care a permis trei falimente și o insolvență ale unor societăți de asigurări în doar opt ani, scrie Europa Liberă.
Ultimul caz, care a zguduit piața asigurărilor din România, este cel al Euroins.
Salariile angajaților, majoritatea puși politic sau susținuți de servicii, sunt la secret. Doar membrii Consiliului de Administrație își publică veniturile pe care un român cu venituri medii le-ar putea cataloga drept amețitoare, mai scriu jurnaliștii Europei Libere.
ASF are o nouă conducere din 2020, când Nicu Marcu a fost numit la conducerea instituției. Fusese deputat ales din partea PNL în 2012, dar din 2015 a renunțat la mandat și a mers la Curtea de Conturi, unde, doi ani mai târziu, avea să fie numit vicepreședinte.
Predă la Academia de Studii Economice (ASE). Este profesor universitar, licențiat ca jurist și economist și doctor în contabilitate.
Pe parcursul mandatului său, au avut loc două proceduri de insolvență – în 2021 falimentul City Insurance și Euroins, în 2023, compania cu cel mai mare număr de clienți din România – 2,5 milioane.
12.500 de euro pe lună, salariul de președinte. Angajații, scutiți de obligația de a-și publica veniturile
Președintele Nicu Marcu a încasat 748.324 de lei pe an, circa 150.000 de euro, adică 12.500 de euro pe lună.
Pe lângă salariul de director – 43.000 de lei, lunar, Marcu primește sume consistente din postul în Consiliul de Administrație – aproape 20.000 de lei, pe lună.
Prim-vicepreședinta ASF, Doina Dascălu, încasează 713.489 de lei pe an, puțin peste 142.000 de euro. Ceilalți vicepreședinți, în jur de 650.000 de lei, adică 130.000 de euro pe an, scrie jurnalista Oana Despa, de la Europa Liberă.
Ceilalți membri neexecutivi, în număr de patru, încasează în jur de 360.000 de lei pe an (72.000 de euro), adică 6.000 de euro pe lună.
Doi dintre cei patru membri neexecutivi lucrează și în învățământul universitar, în paralel. Între membrii consiliului de administrație al ASF se numără și fostul soț al Olguței Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, care a lucrat înainte și la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Cine sunt angajații ASF care au conexiuni politice
„Toată lumea s-a înghesuit să își pună rude cât mai apropiate ca să-și acopere eventualele probleme financiare pe care le-ar avea sau să poată să demonstreze, în fața ANI [Agenția Națională de Integritate], că, de fapt, familia a avut bani.
Știți foarte multe situații de genul ăsta în care persoane au divorțat doar de ochii lumii, ca să poată să ascundă diverse proprietăți. ASF e o sinecură”, spune pentru Europa Liberă analistul politic Andrei Țăranu.
Mirela Caraman, din Tulcea, se află printre noii angajați ai ASF.
Conform jurnaliștilor de la Info Sud-Est, Caraman este nora Sirnei Caraman, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Aceasta din urmă a fost numită de Ligia Deca membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, din partea Asociației Consiliilor Județene.
Mirela Caraman a lucrat la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Tulcea, între 2015 și 2019, și a fost consilier al președintelui Camerei Deputaților, între iulie și decembrie 2019, pe vremea când funcția era deținută de actualul președinte la PSD, Marcel Ciolacu.
Laura Chițoiu, fosta soție a ex-ministrului Daniel Chițoiu, este și ea angajată la ASF, unde lucrează din 2013, de la înființarea instituției.
La acea vreme, Daniel Chițoiu ocupa portofoliul Finanțelor, în guvernele Ponta.
Conform declarației de avere din 2022, Laura Chițoiu avea trei contracte de muncă: la ASF și Transgaz, unde veniturile sunt secrete, și la EURO Insol SPRL de unde câștigase puțin peste 18.000 de lei.
Vasile Adrian Camarasan este un alt angajat care încasează bani și din alte colaborări. Conform declarației depuse anul trecut, a primit 38.769 de lei dintr-o colaborare cu Universitatea Babeș Bolyai și 12.150 de lei de la firma Radcom SRL.
Cristina Zgonea, fosta soție a ex-președintelui Camerei Deputațior, Valeriu Zgonea, figurează pe lista angajaților ASF de la începuturile instituției. Nu declară veniturile încasate de la instituție.
Laura Fârșirotu este o altă angajată cu state vechi, din 2013, și cu rude din zona politică. Este fata fostului deputat PRM, din legislatura 2004-2008, Mircea Fârșitoru.
Mari Jan Rovințescu, soția directorului general al Ministerului Fondurilor Europene, este angajată la ASF din 2018.
Actuala conducere a ASF a adus în instituție mulți oameni noi, fără concurs. Printre ei, Larisa Nădrag, angajată la cabinetul vicepreşedintelui Gabriel Grădinescu, omul care conduce activitatea de supraveghere a pieţei bursiere.
Mai multe publicații locale și centrale au scris de-a lungul vremii că Nădrag ar fi ocupat funcția cu sprijinul lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.
Tot consilier ar fi și Bogdan Weber, fiul șefului comisiei parlamentare de control SIE, Mihai Weber, a scris psnews.ro.
În actualul mandat, au mai ajuns la ASF:
Adrian Asevoaia care conducea credit.ro;
Horia Marian Gambuteanu, absolvent al Facultății de Transporturi, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării. În 2015, a fost directorul de cabinet al ministrului Sevil Shhaideh. Din 2004 până în 2010 a lucrat ca operator producție grafică sau ca regizor la Prima TV, Kanal D si Best Video Broadcast SRL.
Voinescu George Viorel, fost adjunct al directorului SRI, trecut în rezervă de Klaus Iohannis în octombrie 2020, este și el angajat la ASF, unde a venit la puțin timp după ce a ieșit din Serviciul Român de Informații.
Un alt angajat de seamă al ASF este Mirabela Moise, consilier al președintelui Nicu Marcu. Înainte, ea a fost consilier atât la ANAF, cât și la ANI. Agenția Națională de Integritate e condusă chiar de soțul acesteia, Florinel Moise, conform declarației de avere.
Articol complet pe Europa Liberă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
GHITA
luni, 03.04.2023 at 15:34
dom’le, competenți băieții! ii recomanda vocea și talentul….altora. Aștia au Închis o firma de asigurări și au aruncat o tara în haos???? Toată lumea doarme în România… ce trebuie sa se mai întâmple sa se trezească aleșii din somnul cel de moarte???
pilu
luni, 03.04.2023 at 16:40
O adunătură de trăncălăi fără nici o calificare, reprezentativ pentru PSD, pe care tot o adunătură de trăncălăi îi aduc la 30%. Şi ce-o mai fi pe la celelalte agenţii ? Parcă şi la Nuclearoelectrica tot o adunătură de familii dictează, după cum am citit într-un comentariu din toamnă. Deviza PSD, totul spre culmile înalte ale prostiei. Şi pentru asta se luptă în continuare, în frunte cu Ciolacu, alt necalificat.